Pamiatka Zoborský kláštor ožije počas leta sériou podujatí

Národná kultúrna pamiatka Zoborský kláštor v Nitre bude počas leta ponúkať prehliadky s odborným výkladom sprievodcu. Pripravené sú podujatia, ktoré do ruín kláštora prinesú koncerty, tvorivé dielne či prednášky pre verejnosť.

11.06.2019 21:50
Zobor, Nitra Foto:
Zobor
debata

Ako informoval predseda Zoborského skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl, paletu letných podujatí odštartuje v piatok 14. júna Popoludnie v Zoborskom kláštore.

Od 17:00 do 22:00 bude program, ktorý bude zahŕňať koncert Pavla Hammela aj prednášku vedcov z Archeologického ústavu SAV v Nitre o strave kamaldulských mníchov, ktorí v kláštore kedysi žili.

Nebudú chýbať tvorivé dielne pre deti, virtuálna prehliadka príbytku mnícha, prehliadka areálu so sprievodcom a ochutnávka zoborského vína. Návštevníci sa budú môcť na podujatie bezplatne odviezť turistickým vláčikom, ktorý bude odchádzať o 18:00 zo Svätoplukovho námestia.

Počas mestských slávností Nitra, milá Nitra od 5. do 7. júla bude Zoborský kláštor jednou zo zastávok v rámci Cyrilo-metodského putovania. Pútnici sa budú môcť zúčastniť na svätej omši v ruine Kostola svätého Jozefa, dozvedieť sa viac o tejto pamiatke a dať si opečiatkovať svoj pútnický pas.

Tradičná púť k svätému Svoradovi bude v kláštore 19. júla. Na 10. augusta je naplánované detské popoludnie s vystúpením speváckej interpretky pre deti Simsalaly a tvorivými dielňami.

Zoborský kláštor ožije aj 28. septembra počas osláv Svetového dňa cestovného ruchu. Počas celého júla a augusta budú bývať prehliadky areálu so sprievodcom každú sobotu a nedeľu o 14:30 a 16:00, 6. a 7. júla v čase mestských slávností len o 14:30.

Zoborský kláštor je významná kultúrna pamiatka. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita.

Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je najstarším písomne doloženým kláštorom na našom území. Podľa legendy v ňom prežil záverečné dni svojho života kráľ Svätopluk. Záchrane ruín Zoborského kláštora sa venuje od roku 2013 Zoborský skrášľovací spolok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Zobor