Majte doma po ruke obyčajnú kriedu, toto všetko dokáže!

Zdieľať
5.jpg

Kriedu nemusíte kupovať len pre deti na maľovanie na tabuľu či chodníky.

Má totiž mnohostranné využitie. Bolo by škoda, keby ste ich nevyskúšali …

5.jpg

Len dajte pozor na to, aby ste pre tieto tipy použili kriedu školskú, nie tú, ktorá je určená pre umelecké tvorenie.

Na škvrny

Čo so škaredým mastným fľakom od majonézy či oleja? Zrejme by ste to nečakali, ale veľmi dobre si s ním poradí práve krieda. Jej absorpčné schopnosti totiž z látky mastnotu pekne vysajú. Na mastnú škvrnu kriedu nadrvte a nechajte pôsobiť niekoľko hodín – ideálne cez noc. Postihnuté miesto môžete tiež silne pomaľovať kriedou a tiež nechať pôsobiť. Potom už len kriedu vykefujete a oblečenie vyperiete ako obvykle.

Šperky

Máte doma šperky, ktoré sú rodinným pokladom, ale zďaleka nevyzerajú tak, ako by ste si predstavovali? Nie je potreba mať černajúce šperky. Stačí, keď do krabičky či šperkovnice, kde ich máte uložené, umiestnite kriedu. Tá nasaje prebytočnú vlhkosť a šperky vydržia oveľa dlhšie lesklé. Kedysi to isté babičky robili so striebornými príbormi a naozaj to fungovalo!

Na pachy

Nepríjemný odér, ktorý ide napríklad z koša na bielizeň, vám nemusí znepríjemňovať domácu pohodu. S pachom si dobre poradí práve krieda. Dajte do starej silonky pár školských kried, zauzlite a dajte na dno koša. Zápach nebude mať šancu, pretože ho krieda dobre pohltí. Nezabudnite ale raz mesačne kriedy vymeniť.

Korektor na steny

Aj na bielej stene sa občas môže stať nehoda, ktorá nás potom bije do očí. Pokiaľ nie je príliš veľká, nemusíte sa hneď púšťať do maľovania izby. Mapy od rozliatej vody, jemné šmuhy či menšie nedokonalosti môžete zakryť práve kriedou. Použijete ju skrátka ako korektor – nevhodné fľaky proste kriedou prekreslíte.

Girl drawing with chalk road_23 2148188660.jpg

Super pomocník proti mravcom

Krieda vás tiež ochráni pred nevítanými hosťami, a to malými mravcami, ktorých cestičky nás dokážu poriadne otráviť. Trikov, ako s nimi zatočiť, je veľké množstvo. A zaobstarať si môžete samozrejme aj nejaké chemické hubiče. Ale cestičky môžete účinne a lacno prekaziť kriedou. A to tak, že inkriminované miesta obkrúžite kriedou. Ak to nebude stačiť, posypte miesta nastrúhanou kriedou. Hlavne tam, kadiaľ sa k vám do bytu mravce dostávajú – k prahu dverí či na parapet. Mravce majú z nejakého dôvodu problém kriedu prekročiť. Takže sa môžete tešiť, že k vám domov už nezavítají.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané