Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Metóda, ktorá vám vraj zaručene zmení život: Vydržte tri týždne a budete ako znovuzrodení!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Len tri týždne stačia „nočným sovám“ na to, aby „pretočili“ svoje biologické hodiny a stali sa z nich ranné vtáčatá. Tvrdia to britskí a austrálski vedci vo svojej novej štúdii. Ľuďom, ktorí chodia spať neskoro, podľa nich zmena spánkových návykov prospeje, napríklad pozitívne ovplyvní ich duševnú pohodu.

Účastníci štúdie, ktorí sa v rámci experimentu naučili vstávať skoro, pociťovali menší stres a skľúčenosť a počas dňa neboli takí ospalí, informoval server Sky News.

Čítajte viac: Kolaps biologických hodín: Choroba, ktorá vyvolá zmätok v každej bunke tela

Na výskume univerzít v Birminghame a v Surrey a Univerzity Monash v Melbourne sa podieľalo 22 „nočných sov“, ktoré sa v priemere na nocľah ukladali o 2:30 ráno a vstávali okolo 10:15.

Čítajte viac: Ste nočné sovy alebo ranné vtáčatá? Títo sú na tom lepšie po zdravotnej stránke!

Od vedcov dostali títo ľudia pokyny, ktoré museli tri týždne bez výnimky dodržiavať. Ráno museli vstávať o dve až tri hodiny skôr ako zvyčajne a dopriať si poriadnu dávku denného svetla. Nasledovali čo najskoršie raňajky, obed každý deň v rovnakom čase a posledné jedlo museli skonzumovať najneskôr do 19:00. Posledný prídel kofeínu mohli mať o 15:00 a po 16-tej hodine si nemohli dopriať žiadny poobedný spánok. Do postele potom museli ísť o dve až tri hodiny skôr ako inokedy a večer obmedziť svetlo. Fyzické cvičenie im vedci odporučili len ráno.

Výsledky štúdie, uverejnené v časopise Sleep Medicine, poukázali podľa Sky News na ranné zlepšenie kognitívneho výkonu (reakčnej doby) i fyzického výkonu (sila stisku), pričom vrchol síl sa dostavil až popoludní namiesto večerných hodín.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac duševnej pohody než predtým

„Keď chodíte spať neskoro v noci, ste v rozpore so štandardným rozložením dní v spoločnosti, čo môže mať mnohé nežiaduce účinky, od ospalosti počas dňa po horšie duševné zdravie,“ uviedol spoluautor štúdie Andrew Bagshaw zo strediska pre zdravie ľudského mozgu Birminghamskej univerzity. Nočné sovy sa napríklad zle prispôsobujú školskému alebo pracovnému rozvrhu.

Vedci podľa Bagshawa chceli zistiť, či existuje jednoduché „domáce“ riešenie týchto problémov. Po trojtýždňovej zmene režimu sa ľudia naučili vstávať a chodiť spať o dve hodiny skôr ako predtým. „Najzaujímavejšie je ale to, že zmena sa prejavila na zlepšení duševnej pohody a vo vnímaní ospalosti, čo bol pre účastníkov veľmi pozitívny výsledok,“ uviedol Bagshaw.

Viac o téme: SpánokNočné sovy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9