V závere obchodného týždňa sa mu podarilo dostať nad hranicu 1 340 dolárov za troyskú uncu. Ceny zlata ovplyvňujú v súčasnosti najmä obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky a vyostrenie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou, čiže pretrvávajúce problémy.

Na začiatku minulého týždňa cena ropy Brent klesla až o päť percent a priblížila sa tak na dosah hranice 61 dolárov za barel. Americká WTI klesla len o pol percenta k úrovni 53 dolárov. V utorok sa čierne zlato konečne trochu zotavilo a po predchádzajúcich výrazných prepadoch si pripísalo mierne zisky.

Ceny na ropnom trhu boli podporené ešte pondelkovými vyhláseniami saudského ministra energetiky, ktoré si trhy vysvetlili tak, že ak by sa ropa prepadla príliš nízko, OPEC opäť obmedzí svoju produkciu. V stredu však už ropa opäť strácala a Brent sa zosypala až k 60-dolárovej hranici.

Hlavným dôvodom súčasných klesajúcich cien ropy je hrozba obchodnej vojny medzi USA a Čínou a taktiež medzi USA a Mexikom. To môže viesť k spomaleniu svetovej ekonomiky, a teda aj k ochladeniu globálneho dopytu po rope.

Zmena ropného trendu

V závere týždňa čierne zlato korigovalo svoje predchádzajúce straty. Vo štvrtok si ropa Brent pripísala 1,7 percenta a v piatok dosiahla ešte výraznejší zisk, 2,6 percenta. Vyšplhala sa tak opäť nad hranicu 63 dolárov za barel. Za rastom cien čierneho zlata stálo upokojenie situácie medzi USA a Mexikom, pretože clá na mexické tovary do USA doteraz strašili trhy. Aj kartel OPEC prispel k rastúcej hodnote ropy, a to informáciou o tom, že predĺži ťažobné kvóty.

Ceny ropy na začiatku tohto týždňa vzrástli po tom, čo Saudská Arábia vyhlásila, že OPEC a Rusko budú pravdepodobne naďalej obmedzovať dodávky.

Úľavu na trh s ropou prinieslo aj odvrátenie obchodného sporu medzi USA a Mexikom, ktorý by poškodil globálnu ekonomiku. Saudská Arábia, líder OPEC, koncom minulého týždňa naznačila, že veľkí producenti sú blízko dohody o predĺžení limitov na dodávky komodity na trh. Barel americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli sa predáva po 53,32 dolára a Brent za 62,31 dolára.

Vzácne kovy budú chýbať

Vývoz vzácnych

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa