O Modrého anjela bude na Art Film Feste súťažiť 12 filmov

O víťazoch rozhodnú porotcovia Éva Bandor, Ivan Fíla, Panagiotis Kotzathanasis, Dina Pokrajac a Mohammad-Ali Talebi.

11.06.2019 16:00
debata

V medzinárodnej súťaži na Art Film Feste sa tento rok bude o cenu Modrý anjel uchádzať 12 filmov z celého sveta. O víťazoch rozhodne päťčlenná porota, ktorú tvoria slovenská herečka Éva Bandor, český filmový režisér, scenárista a spisovateľ Ivan Fíla, grécky novinár a filmový kritik Panagiotis Kotzathanasis, filmová kritička a festivalová dramaturgička Dina Pokrajac a iránsky filmový režisér, scenárista a producent Mohammad-Ali Talebi.

Medzi súťažnými snímkami sú napríklad dve novinky, ktoré uviedli aj na tohtoročnom festivale v Cannes. Prvou je rakúsky triler Lillian (2019) režiséra Andreasa Horvatha inšpirovaný skutočnými udalosťami. Snímka prináša príbeh mladej ruskej emigrantky, ktorá v New Yorku nemôže bez dokladov získať prácu ani ako pornoherečka. Rozhodne sa preto vrátiť do vlasti a vydá sa na dlhú cestu naprieč Amerikou. Druhou novinkou z Cannes je dráma Oleg (2019) od Jurisa Kursietisa o mladom lotyšskom mäsiarovi, ktorý sa zamestná v Bruseli v nádeji, že si pomôže v ťažkej životnej situácii. Keď však prácu stratí a lepšiu budúcnosť mu sľúbi charizmatický poľský kriminálnik, Oleg si postupne uvedomí, že sa dobrovoľne ocitol v pasci, z ktorej niet východiska. Film, ktorý pojednáva o podobe moderného otroctva v Európe, na festivale osobne uvedie herec Valentin Novopolskij.

Za účasti tvorcov uvedú na Art Film Feste viaceré filmy z hlavnej súťaže. Herečka Cemre Ebüzziya uvedie turecko-nemecko-holandsko-grécku drámu Príbeh troch sestier (2019), na projekcii rusko-lotyšsko-českej životopisnej drámy Humorista (2019) sa zúčastní režisér Mikhail Idov, hosťom k izraelskej dráme Keď som zomrela (2019) bude jej režisér Nimrod Eldar, francúzsky filmár Emmanuel Hamon uvedie drámu Útek z Rakky (2019) a herec Zaki Youssef zase drámu Dánski synovia (2019). Za osobnej účasti režiséra Baldvina Z uvedú na festivale islandsko-fínsko-nemeckú drámu Nechaj ma padnúť (2018) a herečka Crisel Consunji príde na projekciu hongkonskej dramédie Stále človek (2018).

Návštevníci a návštevníčky festivalu, ktorý sa uskutoční od 14. do 22. júna v Košiciach, si tiež budú môcť pozrieť súťažné filmy Deväťdesiate (2018) od Jonaha Hilla, Monos (2019) Alejandra Landesa a Otrasy (2019) od režiséra Jayroa Bustamanteho.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest počas svojho 27. ročníka ponúkne 152 filmov, z nich 110 bude celovečerných. Snímky budú rozdelené do štrnástich programových sekcií. Návštevníci a návštevníčky sa tiež môžu tešiť na bohatý sprievodný program.

debata chyba
Viac na túto tému: #Art Film Fest 2019