Svet kresťanstva 11. jún 2019

Vatikán vydal dokument o gender ideológii

Adam Takáč
Adam Takáč
Je tu mnoho zmätku a v školách hrozí, že sa bude natláčať unifikované myslenie ako niečo vedecké, čo nemôžeme akceptovať, píše sa v najnovšom vatikánskom dokumente.
Je tu mnoho zmätku a v školách hrozí, že sa bude natláčať unifikované myslenie ako niečo vedecké, čo nemôžeme akceptovať, píše sa v najnovšom vatikánskom dokumente.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Vatikán vydal dokument o gender ideológii
Ilustračné foto – TASR/AP

Tridsaťstranový dokument s názvom „Ako muža a ženu ich stvoril“ má hovoriť o správnom postoji rodičov, vychovávateľov a učiteľov voči gender ideológii. Vydala ho v pondelok Kongregácia pre katolícku výchovu.

Informuje o tom Vatican News.

„Vo veci genderu musíme nájsť cesty dialógu, bez upadnutia do sloganov a do extrémizmov,“ vraví prefekt kongregácie kardinál Giuseppe Versaldi.

Podľa jeho slov sa šíri ideológia gender a učenie cirkvi je nálepkované ako spiatočnícke. Nový dokument hovorí o tom, ako vychovávať mladé generácie, aby sa vedeli k týmto témam postaviť v čase, keď je v tejto veci mnoho zmätku. „Musíme byť schopní viesť dialóg, obnovovať sa a doceniť aj to dobré, čo z výskumov o genderi vzišlo.“

V dokumente sa píše, že demokratický štát nemôže redukovať vzdelávacie osnovy na nejaké uniformné myslenie, zvlášť keď ide o citlivú oblasť o ľudskej prirodzenosti a práva rodičov na slobodnú výchovu a vzdelanie podľa ľudskej dôstojnosti. „Každá škola preto musí byť vybavená takými nástrojmi a didaktickými programami, ktoré toto právo rodičom umožňujú a konkretizujú,“ tvrdia autori dokumentu. „Škola musí rešpektovať kultúru rodiny.“

Podľa nich treba rozlišovať medzi genderovou ideológiou a disciplínou genderových štúdií. Gender ideológia, ako upozorňuje pápež František, je odpoveďou na určité – niekedy pochopiteľné – túžby a snaží sa presadiť ako absolútna a nespochybniteľná. Dokonca diktuje, ako majú byť vychovávané deti, čo znemožňuje dialóg.

Genderove štúdie skúmajú spôsob, ako sa v rôznych kultúrach prejavuje rozdiel medzi mužským a ženským pohlavím. Voči tomuto skúmaniu sa možno otvoriť a načúvať, argumentovať, navrhovať.

Genderová teória, obzvlášť tá radikálna, predstavuje podľa dokumentu proces postupného odnímania prirodzenosti alebo jej premenu na totálnu voliteľnosť podľa subjektívneho citového rozhodnutia. „Takto sa pohlavná identita a rodina stávajú ,tekutými‘ či ,plynnými‘ postmodernými dimenziami, ktoré sa zakladajú na zle pochopenej slobode cítenia a chcenia, a nie na pravde bytia,“ vysvetľujú autori.

Vedie to podľa nich k relativizmu, kde je všetko rovnocenné a nerozlíšené, zbavené poriadku aj účelu. Tieto teórie považujú gender za významnejšie než pohlavie, čo vedie ku kultúrnej a ideologickej revolúcii a jurisdikčnej revolúcii, pretože tieto stanoviská presadzujú špecifické individuálne a sociálne práva.

„Popieranie duality muža a ženy vymaže víziu ľudských bytostí ako ovocie stvorenia, ale vytvára aj myšlienku ľudskej bytosti ako druh abstrakcie, ktorá si pre seba zvolí, čo je pre ňu prirodzené.“

Dokument tvrdí, že napriek výzvam je dialóg možný. „Vzdelávacie programy v tejto oblasti často zdieľajú správnu túžbu bojovať proti všetkým prejavom nespravodlivej diskriminácie, s čím môžu súhlasiť všetky strany.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia