Izbové rastliny, ktoré zmenia vašu psychiku: REŠTART mysle vďaka týmto kvetinám!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-11 12:00:00

Často sa nimi obklopujeme, ale väčšinou ani len netušíme, aké hlahodárne účinky môžu mať pre náš organizmus. Liečivé kúzko izbových rastlín nespočíva len vo vytvorení príjemnej atmosféry bývania, ale môžu byť aj účinnou prevenciou niektorých chorôb a dokážu vplvývať aj na psychiku!

I tak trikviálna vec ako je rastlina môže vyliečiť a doslova pohľadiť dušu. Niektoré izbové rastliny sú prieborníkmi v čistení vzduchu, preto sa hodia do spálne, iné prospievajú duševnému zdraviu. 

Čítajte tiež: Skrytý znak vysokého krvného tlaku: Takto sa prejaví v plnej sile počas spánku!

Rastliny ako terapia

Mnohé štúdie už odhalili tajomstvo, čo stojí za pozitívnymi reakciami ľudského organizmu na pobyt v ich blízkosti. Štúdie vedcov z Rutgers University pod vedením Jeannette Haviland-Jonesovej, ktoré sa týkali ľudského správania, potvrdili existenciu vzájomnej väzby medzi kvetinami a pozitívnym vplyvom na emocionálne zdravie. Podľa štúdie kvety uvoľňujú napätie našej mysle a spríjemňujú prostredie, v ktorom sa pohybujeme. Ľudské zmysly sú fascinované vôňou či farbou a vznešená krása kvetov tak dlhodobo ukľudňuje našu myseľ. Taktiež zlepšujú pamäť a sú skvelou terapiou hlavne pre starších ľudí. Niektorým ľuďom môžu kvetiny pomáhať v ťažkých životných situácicáh, kedy môže slúžiť aj ako trpezlivý poclucháč. 

Už len samotný pohľad na rastlinu pozitívne ovplyvňuje náladu ľudí a prispieva k duševnej pohode. Zelená farba má veľkú silu, prispieva k pohodovej a priateľskej atmosfére. Ľudia sa pri kontakte s rastlinami cítia menej v strese. Ako zistila lekárka Nancy Etcoffová a vedúca výskumu „Kvety v našej domácej ekológii“ na Harvardskej univerzite a nemocnici v Massachusetts je prirodzené, že sa mnohí radi pozerajú na farebnú kvetinu a nenápadne si ju ovoniavate. Pôsobia totiž ako terapia! Váš deň bude šťastnejší a svoju náladu tak pravdepodobne prenesiete aj na ostatných. 

Levanduľa, jazmín a gardénia

Vôňa týchto rastlín má schopnosť znižovať krvný tlak a upokojiť myseľ. O levanduli sa hovorí, že by ju mal mať na parapete v spálni azda každý. Jej vôňa spomaľuje srdcový rytmus a pohyby očí, takže spánok je hlbší a pokojnejší. Plusom je krásny zjav, ktorý ráno poteší. Hneď po zobudení vás tak príjemne naladí. Depresie a väcsí stres nebudú mať šancu!

 

Univerzita vo Wheelingu realizovala výskum s kvetmi v spálni a ukázal, že jazmín je vhodná rastlina na zlepšenie kvality spánku, na tlmenie úzkosti aj podráždenia. Na druhej strane dodá energiu hneď po zobudení. Jeho sympatické kvety zlepšujú náladu! 

Lopatkovec

Mimoriadne obľúbená rastlina aj medzi vedcami z americkej vesmírnej výskumnej agentúry NASA. Podľa vedcov vraj absorbuje škodlivé toxické látky zo vzduchu, zmierňuje príznaky alergie a dokonca znižuje riziko pľúcnych ochorení. Má vplyv aj na psychiku človeka. Odstraňuje stres a upokojuje dušu. 

Valeriána

Hoci valeriána je známa liečivá bylinka, málokto vie, že je ideálna aj ako izbovka do spálne. Postará sa o pokojný spánok a upokojenie mysle. 

Ďalšie rastliny

  • Bambus – ochráni pred všetkým negatívnym a prináša šťastie svojim majiteľom, spája sa s elimináciou depresie ači osamelosti
  • Eukalyptus – jeho vôňa pomáha napr. pri dýchaní a tiež psychicky uvoľňuje

Fotogaléria


Tagy:
kvet kvety rastliny izbová rastlina zdravie prevencia psychika duševné zdravie

2019-06-11 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia