StoryEditor

Senzor – ľahšia kontrola glykémie

11.06.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Koniec každodenného merania glykémie pomocou testovacích prúžkov. Zoznámte sa s novou modernou technológiou – senzorom.

Používa sa ľahko. Stačí senzor priložiť a za sekundu máte informácie o hladine glukózy, a to aj cez oblečenie. Neprekáža mu ani voda. Senzor je navrhnutý tak, aby bol vodovzdorný a mohol sa nosiť aj pri sprchovaní, plávaní či cvičení. Malý senzor meria hladinu glukózy automatický. Podrobné údaje má k dispozícii aj váš lekár, pomáhajú mu tak jednoduchšie robiť rozhodnutia ohľadne kompenzácie diabetu. Na Slovensku zatiaľ k dispozícii nie je. Ľudia, ktorí ho používajú, si ho zatiaľ kupujú z vlastného vrecka. Taký má napríklad aj spevák Mário Kuly Kollár, ktorý to nedávno priznal v rozhovore.

Meranie glukózy 24 hodín denne

Podľa diabetológa MUDr. Jaroslava Fábryho v súčasnosti vstupuje do procesu selfmonitoringu tzv. kontinuálne monitorovanie glukózy (CGM), ktoré monitoruje hodnoty glukózy 24 hodín denne. „Výsledky výskumov dokazujú, že CGM dokáže zaznamenať štyrikrát viac vážnych a závažných výkyvov hladiny glukózy ako samostatné monitorovanie glykémií pomocou glukomerov,“ vysvetľuje diabetológ MUDr. Jaroslav Fábry.

„Presnosť CGM bola podľa neho preukázaná vo viacerých štúdiách, a preto tento systém umožňuje úpravy liečby na podklade veľmi spoľahlivých údajov. Sledovania ukázali, že použitie CGM môže výrazne znížiť hladinu glykovaného hemoglobínu (HbA1c), a to až o 1 %, a tým zlepšovať celkovú metabolickú kompenzáciu diabetika,“ dodal.

Princíp fungovania

Glukózový senzor – je zariadenie, ktoré priebežne sleduje koncentráciu glukózy v krvi. Získavané údaje sa prenášajú do vysielača alebo v prípade inzulínovej pumpy cez transmiter do pumpy a tá podľa nameraných hodnôt koriguje dávkovanie inzulínu diabetikovi.

Senzory, ktoré sú určené na krátkodobé použitie (od 6 dní až po 14 dní, podľa typu CG ) sú jednorazové výrobky. Senzor je zavedený do podkožia špeciálnym aplikátorom, na ktorom je upevnený transmiter – vysielač. Merania sa vykonávajú približne v 5-minútových intervaloch, čo jednoznačne dostačuje na výpovedné hodnoty kontinuálneho merania glykémií.

meranie glulózy, moderný senzor, FreeStyle Libre meranie glulózy, moderný senzor, FreeStyle Libre Abbott

Výhoda
Predovšetkým u pacientov, ktorým hladina glykémie počas dňa silne kolíše a ohrozuje ich predovšetkým hypoglykémiami (nízka hladina pod 3,8 mmol/l). Pri bežnom monitorovaní glykémií glukomerom sa takéto stavy často nedajú podchytiť, liečba je neprimeraná a vedie k ďalším problémom (syndróm nerozpoznania hypoglykémie, poškodenie centrálneho nervového systému, progresia chronických komplikácií cukrovky).


Aké systémy sú momentálne k dispozícii
iPro 2 – je monitorovací systém, ktorý možno použiť u každého diabetika. Skladá sa z rekordéru iPro 2, ktorý zaznamenáva a ukladá namerané hodnoty glykémií. Rekordér je na viacnásobné použitie a vyžaduje len dobíjanie pred použitím u ďalšieho pacienta.

Ďalším komponentom je enlilový snímač (senzor), ktorý je bezbolestne nastrelený pacientovi. Systém sníma hodnoty glykémií 5 – 6 dní.

Guardian Connect systém – je monitorovací systém (CGM ) spolupracujúci s mobilnou aplikáciou a pumpou pacienta diabetika. Tento systém je zložitejší.

Free Style Libre – je monitorovací (CGM) systém, ktorý dokáže prostredníctvom priloženia čítačky okamžite informovať pacienta alebo lekára o aktuálnej hodnote glykémie, ako aj o celkových dátach za 14 dní. Tento systém na Slovensku zatiaľ nie je v registrácii.

Aký je stav preplácania senzorov na Slovensku?
Senzory sú hradené v obmedzenom počte len vybranej skupine diabetikov. Sú to diabetici 1. typu na inzulínovej pumpe do 18. roka veku života, ako aj diabetici tejto skupiny, ktorí majú tzv. syndróm neuvedomenia si hypoglykémie a tehotné diabetičky počas tehotenstva. Senzor je možné zakúpiť, pričom jeho cena je asi 47 eur.


CGM systém je jedinečnou modernou cestou sledovania diabetika v zmysle adekvátnej liečby a zároveň predchádzania vzniku a rozvoju chronických komplikácií diabetu.


MUDr. Jaroslav Fábry

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
11. apríl 2024 09:25