Bazový med a zázvorové lievance

Baza je úžasným zdrojom vitamínu C. My z nej pravidelne pripravujeme bazový sirup, na blogu máme recept na fantastickú bazovo – citrónovú tortu, no a tento raz nám susedka vnukla vynikajúci nápad uvariť bazový med. Pripravuje sa podobne ako bazový sirup, takže žiadna veľká námaha.

Asi najzložitejšie na jeho príprave je odhadnúť, kedy získa tú správnu hustotu. Varením bazového medu v podstate varíte cukrový rozvar. Odporučím vám dve ručné skúšky, ktorými bez problémov a bez použitia teplomeru overíte hustotu medu a nič nepokazíte. Ak chcete svetlý riedši med, vareškou naneste trochu na tanierik a pomaly s ním otáčajte. Časť medu ostane na mieste a zvyšok sa bude pomaly roztekať podľa otáčania. V druhom prípade chceme dosiahnuť hustotu tzv. slabého letu. Skúška nie je o nič zložitejšia. Budete potrebovať pevný kovový drôtik , na ktorého konci vytvoríte očko s priemerom 1 cm. Ponorte očko do rozvaru, zachytí sa v ňom roztok v podobe slabej priesvitnej blanky. Po vytiahnutí fúknite do očka. Ak sa vytvorí jedna bublina, dosiahli ste slabý let a med ihneď odstavte.

Ja som chcela dosiahnuť nádhernú jantárovú farbu, a preto som si vybrala druhú možnosť.

Mám pre vás ešte jeden tip. Ak vám pri varení vniknú po obvode hrnca nad hladinou cukrové krištáliky, prikryte hrniec na chvíľu prikrývkou. Dávajte ale pozor, s prikrývkou sa med varí omnoho rýchlejšie.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu bazového medu budete potrebovať (6 fľaštičiek):
35 bazových kvetov
2 bio citróny
1,5 litra vody
2200 g kryštálového cukru
Na prípravu zázvorových lievancov budete potrebovať (4 ks):
150 g celozrnej múky
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli
1 lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru
kôru z 1 citróna
1 celé vajce
150 ml mlieka
40 g bazového medu
maslo na pečenie

A takto na to:

Bazové kvety a na plátky nakrájané citróny ponorte do nádoby s vodou, prikryte a nechajte 24 až 36 hodín odpočívať na chladnejšom mieste. Bazu s citrónmi riadne vyžmýkajte a tekutinu preceťe do veľkého hrnca. Nasypte doň cukor a priveďte k varu. Na miernom ohni, za občasného miešania varte približne hodinu a pol. Urobte ručnú skúšku vareškou alebo drôteným očkom (návod ako na to nájdete v popise hore). Na hladinu po dosiahnutí bodu varu vystúpi pena, ktorá obsahuje nečistoty z cukru. Ak ste dosiahli požadovanú hustotu, sitom pozbierajte všetku penu a rýchlo odstavte. Po celý čas varenia dávajte pozor, aby ste sa nepopálili. Rozvar má vyššiu teplotu ako vriaca voda. Med prelejte do čistých pohárov a uzatvorte viečkom. Zaváranie nie je potrebné.

Zázvorové lievance pripravíte veľmi jednoducho. V miske trochu ohrejte mlieko s medom tak, aby sa med rozpustil. V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, zázvor a citrónovú kôru. Pridajte vajce, prilievajte vlažné mlieko a metličkou miešajte. Na horúcu panvicu s roztopeným maslom naberačkou nalejte cesto, opečte z jednej a druhej strany. Podávajte s čerstvým ovocím a bazovým medom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre