V automobilovom priemysle sa črtá vznik veľkej fúzie

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 11:54 • 2 min
V automobilovom priemysle sa črtá vznik veľkej fúzie

MILÁNO/PARÍŽ - Koncern Fiat Chrysler (FCA) navrhol francúzskemu výrobcovi automobilov Renault podpis fúzie. Pokiaľ by s tým Francúzi súhlasili, vytvorila by sa tretia najväčšia spoločnosť na výrobu áut na svete.

slovakia

left justify in out

Zdroje z blízkeho okruhu automobiliek zatiaľ uvádzajú, že Fiat Chrysler doručil Renaultu nezáväznú ponuku, v ktorej navrhuje zlúčenie. V novom koncern by sa tak spoločnosť rozdelila z hľadiska vlastníctva rovnomerne na polovicu. Správna rada Renaultu sa podľa nemenovaného zdroja stretla už počas dnešného rána, aby celý návrh fúzie prediskutovala. Rozhodnutie sa však neočakáva v priebehu dňa, "bude to trvať niekoľko dní, alebo možno až týždňov". 

 

img

 

Fúzia by vytvorila koncern s ročnou produkciou 8,7 milióna vozidiel a silným zastúpením vo všetkých kľúčových regiónoch. Ročné úspory sa odhadujú na 5 miliárd eur. Akcia FCA po zverejnení správy na milánskej burze vyskočila o 18 %, neskôr prišla o časť ziskov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Сегодня, 27 мая 2019 года анонсирована новость о слиянии Fiat Chrysler и компании Renault. Это позволит альянсу стать третьим в мире крупнейшим производителем автомобилей, после Volkswagen и Toyota. Закрытие производств после слияния не планируется. При этом 50% всех акций альянса будет принадлежать акционерам. Совет директоров будет состоять из независимых членов, один из которых является представителем Nissan, у которого 20-ти летнее слияние с Renault. #glushitel #глушители #выхлопнаясистема #vyhlop #Fiat #Фиат #автоновости #Chrysler #Renault #Крайслер #Рено #Volkswagen #Фольксваген #Toyota #Тойота #Nissan #Ниссан

Príspevok, ktorý zdieľa 🚘Выхлопные системы (@vyhlop),

 

Renault aktuálne tvorí alianciu s japonským Nissanom, v ktorom vlastní 43 %. Čo sa týka Japoncov, tak tí vlastnia v Renaulte 13 %. Z hľadiska rozdelenia akcií je to teda veľký nepomer, a aj to prispieva k zhoršovaniu vzťahov. Aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi aktuálne vyrába okolo 10,8 milióna áut ročne a z tohto pohľadu je najväčším výrobcom. Na porovnanie, koncern Volkswagen a Toyota produkujú ročne približne po 10,6 milióna automobilov.

 

V prípade vzniku novej fúzie by sa rovnováha medzi Francúzmi a Japoncami mohla naštrbiť ešte viac. V posledných týždňoch Renault tlačil na zmeny v rámci vzťahov s Nissanom a signalizoval snahu o vytvorenie holdingu s vlastníctvom 50-50. Tomu sa však Nissan bránil, keďže cítil, že je väčšou firmou.

 

img

 

Fiat Chrysler je v Európe pod tlakom a v poslednom čase sa množili špekulácie, že hľadá partnera. V automobilovom priemysle sa zvyšuje tlak na konsolidáciu medzi výrobcami. Dôvodom sú výzvy spojené s elektrifikáciou, sprísňovaním emisných noriem a drahými technológiami vyvinutými pre zosieťovanie vozidiel a autonómne riadenie rovnako ako pokles dopytu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies