Slováci pijú stále viac piva, stúpa aj kultúra jeho pitia

NETKY.SK • 26 Máj 2019, 14:00 • 2 min
Slováci pijú stále viac piva, stúpa aj kultúra jeho pitia

BRATISLAVA - Slováci pijú pivo častejšie ako minulý rok.

slovakia

left justify in out

Vníma to tak 28 % pivárov, ktorí to uviedli v prieskume agentúry Kantar o slovenských konzumentoch piva pre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Slováci zároveň v prieskume uviedli, že majú pocit, že kultúra pitia piva sa na Slovensku zlepšuje. Znamená to, že je lepšia úroveň pivárni, lepšia obsluha a kvalita piva. V prieskume to uviedlo 76 % Slovákov, zhodne muži aj ženy, mladí či starší vo všetkých regiónoch Slovenska.

Na Slovensku máme viac ako 70 pivovarov. Dva veľké priemyselné, dva malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov. Uvariť dobré pivo je podľa Slovenského združenia výrobcov piva a sladu umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom práce pivných sládkov. "Je až neuveriteľné, koľko rozmanitých chutí piva sa dá vyčarovať zo štyroch surovín - vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc,“ uviedla prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.

Z ďalších výsledkov prieskumu vyplýva, že Slováci pijú najmä klasické alkoholické pivo. Aspoň raz týždenne si ho dopraje 72 % Slovákov. Viac muži (86 %) ako ženy (58 %). Najradšej pritom majú čapované pivo (44 %), hlavne svetlú „desiatku“ (44 %). Muži si najradšej dajú veľké čapované pivo (84 %), ženy najčastejšie malé čapované pivo (45 %). Slováci si radi dávajú pivo v podnikoch. Aspoň raz týždenne si ide sadnúť na pivo 37 % Slovákov – viac muži (53 %) a najmä mladí ľudia do 35 rokov (65 %). Najobľúbenejšie podniky, kam chodia Slováci na pivo, sú však reštaurácie, ktoré ponúkajú hlavné jedlo (59 %), pohostinstvá, kde ponúkajú hlavne pivo (53 %), štýlové pivárne s vlastným pivovarom (31 %), ale aj bary (28 %). "Správne skladovanie a podávanie piva veľmi ovplyvňuje jeho kvalitu ako aj celkový gurmánsky zážitok. V pivárňach je pre kvalitu piva kľúčová čistota výčapného zariadenia a pohárov, teplota piva a správny spôsob čapovania,“ uzavrela Jana Shepperd.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu je združenie slovenských pivovarníkov a sladovníkov, ktoré reprezentuje 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so sladom. Na trhu práce generuje takmer 15 000 pracovných miest. Do štátneho rozpočtu prispieva každoročne sumou viac ako 115 mil. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies