Mesto Trnava

Tohtoročné Dni zdravia budú zamerané aj na zmenu nášho myslenia vo vzťahu k životnému prostrediu

Tradičný trnavský festival zdravého životného štýlu Dni zdravia v posledných rokoch mení a omladzuje svoju tvár. Prezentácia firiem zameraných na rôzne výživové doplnky je minulosťou. Súčasnosť sa nesie v duchu zmeny myslenia nielen vo vzťahu k vlastnému zdraviu, ale aj k životnému prostrediu. Také budú aj tohtoročné Dni zdravia, ktoré sa uskutočnia od 19. do 22. júna.

Samozrejme, ani tento raz nebudú chýbať na radnici poradenské služby, merania, odbery vzoriek vody a preventívne vyšetrenia poskytované Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Či je náš krvný tlak v norme, si budeme môcť overiť aj na piatich stanovištiach Strednej zdravotníckej školy v centre mesta a dozvieme sa viac aj o správnej starostlivosti o detské zúbky či zubnú protézu.
Ako sme na tom s podielmi tuku, svalov a vody v organizme, či nemáme nadbytok viscerálneho tuku, ktorý sa môže podieľať na vzniku ochorení ako cukrovka, srdcový infarkt či mozgová porážka a aký máme index telesnej hmotnosti či pomer obvodu pása a bokov, z ktorých sa tiež dá odvodiť miera rizika pre naše zdravie, nám pred radnicou povedia zástupcovia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Na Hlavnej ulici si budeme môcť pod dohľadom zástupcov Slovenského červeného kríža zopakovať naše vedomosti o poskytovaní prvej pomoci alebo sa naučiť, ako treba postupovať v situáciách, keď je ohrozené zdravie či život človeka.  
Základy celoživotného zdravia staviame už v detskom veku. V posledných desaťročiach sa náš život v porovnaní s minulosťou najmä v mestách značne zmenil. Deti už nebehajú celé dni vonku, viac sedia za počítačmi, do školy ich rodičia vozia autom, po vyučovaní ešte doma presedia veľa času nad úlohami... Takáto zmena životného štýlu spojená s prebytkom priemyselne vyrábaných potravín a nedostatkom pohybu na čerstvom vzduchu sa už stáva celospoločenským problémom s vážnymi následkami. Odpovede na naliehavú otázku, kam speje zdravie našich detí v 21. storočí, môžeme hľadať vo štvrtok 20. júna o 17.30 h na nádvorí radnice s odborníkmi v oblastiach pohybového ústrojenstva, psychológie, pedagogiky a imunológie.
Mnohí z nás už možno počuli alebo čítali príbehy o tom, ako sa niekomu podarilo zbaviť bolestí chrbta alebo psychického napätia s pomocou jogy. Možno by to cvičenie pomohlo aj nám, ale nevieme ako na to. Inšpiráciu môžeme získať a prípadne si niektoré cviky hneď aj vyskúšať na nádvorí radnice, kde nám cvičiteľka jogy predvedie ukážky cvičenia pre zdravý chrbát, relaxačnú aj power jogu a na dôvažok pridá prednášku o hormonálnej joge.
Tradičnou a zároveň inovovanou súčasťou Dní zdravia bude aj podujatie Mesto pre všetkých, v minulosti známe pod názvom Dvor nádeje, zamerané na osvetu a poradenstvo v oblasti zdravotného znevýhodnenia, ktoré sa uskutoční 19. júna na Trojičnom námestí a na Nádvorí.
Dni zdravia vyvrcholia 22. júna dvomi atraktívnymi podujatiami, ktoré ideovo súvisia s vyššie spomínanou zmenou myslenia vo vzťahu k zdraviu našej zeme. Po prvý raz sa spojíme s benefičným festivalom Ekofest, z ktorého je výťažok vždy venovaný na výsadbu zelene v meste. Jeho súčasťou sa tento rok stane aj naša tradičná jazda na korčuliach a bicykloch PSA TT-inline. Štartovať sa bude v Kamennom mlyne o 16.30 h a končiť na tom istom mieste o 18.00 h.
Proti medzinárodným reťazcom podnecujúcim nadspotrebu zaťažujúcu životné prostredie a masovej produkcii lacného nekvalitného oblečenia, za ktorou často stojí detská práca, je zameraný druhý ročník Trnavského dňa dizajnu na Nádvorí. Prezentovať sa tam budú lokálne značky a miestni návrhári v duchu slow fashion, kde sa dbá hlavne na kvalitu a udržateľnosť aj v odievaní.


Počas Dní zdravia si budeme môcť na piatich stanovištiach Strednej zdravotníckej školy v centre mesta overiť, či sú hodnoty nášho krvného tlaku v norme alebo si zopakovať vedomosti o poskytovaní prvej pomoci.


Po prvý raz sa Dni zdravia spoja s benefičným festivalom Ekofest, z ktorého je výťažok vždy venovaný na výsadbu zelene v meste. Jeho súčasťou sa stane tradičná jazda na korčuliach a bicykloch PSA TT-inline. Štartovať sa bude v Kamennom mlyne 22. júna o 16.30 h a končiť na tom istom mieste o 18.00 h.

Foto: Matúš Koprda

 





 



10.6.2019 19:28

Komentárov: 0

 

Súvisiaci obsah

Kľúčové slová