Umrel Dr. John (1941 – 2019)

Slávny hudobník, spevák a rodák z New Orleansu

Potom, čo v závere mája nás opustili dvaja známi americkí bluesmeni – Leon Redbone a Tony Glover, hneď na začiatku júna prišla z USA správa o ďalšej ťažkej a nenahraditeľnej strate, ktorú utrpela tamojšia hudobná scéna. Vo štvrtok 6. 6. umrel svetoznámy spevák, klavirista, skladateľ a producent Dr. John.

Umrel Dr. John

Rodák z New Orleansu, vlastným menom Malcolm John Rebennack, sa preslávil svojim originálnym a jedinečným štýlom hry, v ktorom s patričnou dávkou vodoo, mystiky a psychedélie úspešne miešal blues s prvkami rock ´n´ rollu, rhythm & bluesu, boogie woogie, jazzu a popu. Dalo by sa povedať, že nikto nehral tak, ako Dr. John.


Mal veľmi pestré životné osudy. V polovici 60. rokov sedel dva roky vo väzení v Texase za drogové delikty a v podstate celý život bojoval so závislosťou od heroínu. Svoju muzikantskú kariéru začínal ako gitarista ale potom, ako mu pri prestrelke v nočnom klube guľka z pištole poranila prst na ľavej ruke, hlavným nástrojom sa mu stal klavír. Jeho učiteľom a mentorom bol legendárny bluesový klavirista Professor Longhair. V priebehu rokov sa zaradil k takým prominentným predstaviteľom new orleanskej hudobnej scény ako boli Fats Domino, Huey „Piano” Smith, Allen Toussaint či Art Neville.


Roku 1968 nahral prvú sólovú platňu „Gris-Gris“, ktorá sa neskôr dostala v rebríčku hudobného magazínu Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. V nasledujúcich rokoch k debutu pribudli tri desiatky štúdiových a koncertných albumov. V roku 1973 sa Dr. John mohol pochváliť aj obrovským komerčným úspechom, keď sa jeho skladba „Right Place Wrong Time“ umiestnila v prvej desiatke US singlovej hitparády.

Umrel Dr. John

Bol aj žiadaným štúdiovým muzikantom. Počas svojej viac ako 50 ročnej kariéry hral s takými známymi umelcami ako už spomínaný Professor Longhair, Earl King, skupina Canned Heat, Mike Bloomfield, John Paul Hammond, Allen Toussaint, Leon Redbone, B.B. King, Bobby Rush ale i Frank Zappa, Eric Clapton, Rolling Stones, Van Morrison, Levon Helm, Ringo Starr, Gregg Allman, Hugh Laurie, Johnny Winter, Jimmy Smith, Jools Holland, Christina Aguilera a mnohí ďalší. To všetko mu vynieslo v januári 2008 uvedenie do Louisiana Music Hall of Fame, v marci roku 2011 do Rock ´n´ Rollovej siene slávy a k tomu aj zisk šiestich prestížnych hudobných cien Grammy. Tú poslednú obdržal roku 2013 za album Locked Down, ktorý bol vyhlásený za Najlepší bluesový album roka.


Optickým poznávacím znamením ikonického showmana z New Orleansu boli klobúk, brada, slnečné okuliare a pestré kostýmy, no tým hlavným bol jeho výrazný, nezameniteľný hlas, hra na klavír a špeciálny rytmický mix rumby a calypsa. Hoci v našich končinách sme nemali to šťastie stretnúť sa s ním na pódiu, videli sme ho aspoň v dokumentárnom filme The Last Waltz či vo filme Blues Brothers 2000 a jeho hudbu sme počuli vo viacerých ďalších filmoch, vrátane animovanej filmovej rozprávky Princezna a žaba, kde Dr. John spieval skladbu Down In New Orleans. Slávny hudobník a spevák umrel 6. júna vo veku 77 rokov na srdečný infarkt.

Bonzo Radványi
05/2019