TV TIPY 10.6. - 16.6. 2019

TV TIPY 10.6. - 16.6. 2019

článok



PONDELOK 10.6.

Nezvyčajné vyšetrovanie (Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto, Taliansko, 1970, Elio Petri), ČT 2, 21.45
Ako by to vyzeralo, ak by šéf polície bol chladnokrvným vrahom a jeho kolegovia by pátrali práve po ňom? Na to dáva odpoveď Nezvyčajné vyšetrovanie Elia Petriho v hlavnej úlohe s geniálnym Gianom Mariom Volontém. Film je ostrý ako žiletka, nechýba ani určitý ironický humor a dobové talianske politické alebo policajné špičky asi z neho nemali dvakrát veľkú radosť. Vy ju mať budete.

Paisa (Taliansko, 1946, Roberto Rossellini), Dvojka, 22.25
Roberto Rossellini nakrútil na motívy knihy Klausa Manna jedno z najdôležitejších diel talianskeho neorealizmu. Medzi hlavné témy tohto umeleckého štýlu založeného na čo najväčšej autenticite a civilnosti patrila aj druhá svetová vojna a jej dopad na talianske obyvateľstvo. Paisa je poviedkový film sledujúci britských a amerických vojakov po vylodení na Sicílii. Každá epizóda ukazuje rôzne spôsoby a možnosti filmárskeho prístupu k vojnovej tematike. V tej pochopiteľne ale prevláda krutosť a nezmyselné vraždenie.

Honba za Klenotom Nílu (The Jewel of the Nile, USA, 1985, Lewis Teague), JOJ Plus, 22.35
Dobrodružná romantická komédia je typickým zástupcom žánru osemdesiatych rokov. Michael Douglas v ležérnom saku, sexy Kathleen Turner a exotika Severnej Afriky. Tentokrát Jack Colton a Joan Wilderová, ako napovedá aj názov, sa budú naháňať za diamantom s názvom Klenot Nílu. Asistovať a raz sťažovať, inokedy spríjemňovať túto jazdu plnú nebezpečenstva. Pokiaľ ste už videli Indyho desaťkrát a máte chuť na niečo trošku béčkovejšie, ale taktiež zábavné, nenechajte si film ujsť.

TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019

UTOROK 11.6.

Sila života (The Homesman, USA, 2014, Tommy Lee Jones), JOJ Plus, 20.10
Tommy Lee Jones síce patrí možno medzi najznámejších hercov sveta, jeho veľmi zaujímavá režisérska kariéra by si ale zaslúžila väčšiu pozornosť verejnosti. Do našich kín sa nedostal jeho vynikajúci debut Tri pohreby a nakoniec ani western Sila života. V ňom si samozrejme tiež zahral, robí tu ale garde skvele obsadenej Hilary Swank v úlohe ostrieľanej tridsiatničky Mary, ktorá sa rozhodne cez divokú krajinu previezť do bezpečia tri duševne choré ženy napríklad aj pred násilným manželom.

Zabijaci (Schändung, Dánsko, Nemecko, 2014, Mikkel Norgaard), JOJ, 21.50
Ultradrsňáci s kamennými ksichtami Carl a Assad sa začnú vŕtať v 20 rokov starom prípade znásilnení a vrážd. Prípad by mohla vyriešiť záhadná dievčina, o ktorej je zmienka vo vyšetrovacom spise. Dvaja machri z oddelenia Q neváhajú ani minútu a začnú ju hľadať, nebudú však jediní a čaká ich tak množstvo problémov. Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares sú päť tak super cool, že by to nepredýchali ani Semir s Janom z Kobry 11. Škoda, že nikoho nenapadlo doteraz urobiť s touto štvoricou crossover.

Mamas & Papas (Česko, 2010, Alice Nellis), ČT 2, 21.50
Obľúbený pôdorys príbehovej mozaiky využila aj Alice Nellis pri predstavovaní viacerých párov riešiacich rôzne vzťahové problémy, predovšetkým však na úrovni dieťa - rodič, ako názov napovedá. Nellis prekvapila relatívne odvážnou formou intímnej telesnosti, ktorá k tejto téme patrí a jednotlivé osudy tak pôsobia uveriteľne a postavy ako skutoční ľudia a nie scenáristické konštrukty. Zo známych mien sa vo filme predstavili Zuzana Bydžovská, Martha Issová alebo Zuzana Krónerová.

STREDA 12.6.

Pláž (The Beach, USA, 2000, Danny Boyle), JOJ Plus, 20.10
Pláž bola netrpezlivo očakávaná z troch významných dôvodov. Išlo o nový film tvorcu Trainspottingu Dannyho Boylea, o prvý film Leonarda Di Capria pri vstupe do najvyššej ligy po Titanicu a v neposlednom rade o adaptáciu obľúbenej knižnej predlohy Alexa Garlanda. Výsledok nedostál prehnane vysoké očakávania, stále však ponúka tropickú atmosféru tajomného ostrova a solídne herecké výkony. Tie vyvažujú napríklad aj nie príliš vyvážené tempo rozprávania.

Krstný otec 2 (Godfather 2, USA, 1974, Francis Ford Coppola), Jednotka, 20.30
Pokračovanie úspešnej a oceňovanej adaptácie románu Maria Puzza Godfather dopadlo snáď ešte lepšie než prvý diel. Opäť sa dostávame do rodiny Corleoneovcov a jej širšieho okruhu, kde to okrem rodinnej lásky a cti zaváňa aj podrazmi a násilím. Sledujeme dve dejové línie. Michael Corleone riadi mafiánske impérium zo svojho sídla v Nevade a retrospektívne v 20. rokoch vidíme začiatky Vita Corleoneho a jeho kariéry. 200 minút ubehne ako voda, ba čo viac, celú trilógiu si vychutnáte najlepšie pri celonočnom maratóne.

Záťah (La Rafle, Francúzsko, Nemecko, 2010, Roselyne Bosch), JOJ Cinema, 22.30
V lete 1942 vychádza vo Francúzsku nariadenie proti tunajšiemu židovskému obyvateľstvu, čo sa dotýka aj 11 – ročného Josepha Weismanna. To malo za následok, že sa na cyklistickom štadióne v Paríži v istú dobu tlačilo zhruba 13 tisíc ľudí. K dispozícii tu nemali ani základné potraviny nutné na prežitie. Pomôcť sa budú snažiť lekár Sheinbaum s tvárou Jeana Rena a sestrička červeného kríža Anette v stvárnení Mélanie Laurent. Zo známych francúzskych mien tu uvidíte ešte Gada Elmaleha a Sylvie Testud.

TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019

ŠTVRTOK 13.6.

Dobrodruh (Renegade, Taliansko, 1987, Enzo Barboni), Film+, 16.55
Terrence Hill v úlohe osamelého dobrodruha menom Luke, ktorý sa premáva po Amerike vo svojom džípe a s prívesom s koňom. Idylka je občas narušovaná policajtmi, ale najmä šoférmi kamiónov. Ujíma sa teenagera Matta, ktorý má momentálne otca vo väzení vďaka bezcharakternému podnikateľovi Lawsonovi. S tým má nejaké tie nevyriadené účty z minulosti aj Luke. Hill to zvláda aj bez Buda Spencera, jeho protihráčom je ale nemenej charizmatický Robert Vaughn.

WikiLeaks: Informačná vojna (The Fifth Estate, USA, 2013, Bill Condon), JOJ Cinema, 20.15
Aféra WikiLeaks patrí v súčasnom polarizovanom svete k najkontroverznejším otázkam, kde sa dá ťažko prikloniť na stranu dobra či zla, tak jednoduchý náš svet nie je. Každopádne Julian Assange si získal svojou nelegálnou aktivitou, kedy prezrádzal na internete informácie a americkej zahraničnej politike, množstvo obdivovateľov a to nielen medzi antisystémovými fanatikmi. Benedict Cumberbatch sa nám predstaví ako táto kontroverzná postava, nemeckého novinára si zahral Daniel Brühl.

3 sezóny v pekle (Česko, Slovensko, 2009, Tomáš Mašín), ČT 2, 21.55
Krátko po skončení druhej svetovej vojny sa na jednej strane obyvateľstvo spamätávalo z ťažkých osobných a materiálnych strát, na druhej strane vidina nádeje do svetlej budúcnosti mu dovoľovalo si začať užívať naplno života. Jedným z vtedajších bohémov bol aj 19-ročný Ivan Heinz, básnik, umelec a chalan, ktorý sa nevyhýba alkoholu alebo krásnym ženám. Dáva sa dokopy s nekonvenčnou dievčinou Janou a žije tak ešte naplnenejší život, avšak za dverami číha už nový režim, ktorý všetko dramaticky zmení.

TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019

PIATOK 14.6.

Policajný kolt vzor 357 (Francúzsko, Nemecko, 1976, Alain Corneau), ČT 2, 23.30
Policajný inšpektor Marc Ferrot je klasickým filmovým detektívom. Je to sympatický, pohľadný drsňák v obleku, ktorý vedie osamelý život, pre tvrdú ranu nejde ďaleko a divák si ho obľúbi aj pre to, že ho stvárňuje charizmatický Yves Montand. Jedného dňa sa zapletie s krásnou Sylviou, ktorá sa stane obeťou žiarlivého milenca a Ferrot zisťuje, že vďaka nečakaným okolnostiam sa stane jedným z podozrivých. Film je charakteristický viacerými dejovými zvratmi a trochu prepálenými akčnými scénami.

Zaujatí (Le brio, Francúzsko, Yvan Attal), Dvojka, 22.00
Francúzska komediálna dráma o vzťahu dvoch intelektuálov. Profesor Pierre Mazard v podaní Daniela Auteuila sa ujíma študentky Neily, túžiacej po kariére advokátky, aby ju pripravil na rečnícku súťaž. Režisér Yvan Attal dáva do popredia medzigeneračný vzťah, otázku rasových predsudkov alebo feminizmus. Mazard je veľmi neortodoxný človek, jeho cynizmus a náročnosť nie je schopný každý akceptovať. Nenáročná inteligentná zábavná jednohubka z prostredia parížskej univerzity.

Zastav a neprežiješ (Crank, USA, 2006, Mark Neveldine, Brian Taylor), AMC, 22.00
Crank patrí k prvým filmom, vďaka ktorým sa na medzinárodnej scéne presadil bývalý skokan do vody Jason Statham a trochu s povzdychnutím musíme konštatovať, že málokedy niektoré z jeho ďalších diel, kde stvárnil hlavnú úlohu, prekonalo kvality tohto nekonvenčného akčného filmu „na speede“. No len si predstavte, že vďaka jedu budete musieť neustále vo svojom tele udržovať vysokú hladinu adrenalínu. To postretlo nájomného vraha Cheva Cheliosa a nás baví jeho jazda mestom aj po viacerých pozretiach.

TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019 TV tipy 10.6. - 16.6. 2019

SOBOTA 15.6.

Kto z koho (An Zhan, Hong Kong, 1999, Johnnie To), AMC, 11.25
Hongkongský režisérsky veterán Johnnie To nakrútil v roku 1999 akčný film pojednávajúci o súboji policajta a jedného miestneho zlodeja, respektíve sa tu stretnú v opozícii herci Andy Lau a Ching Wang Lau. Kriminálka obsahuje okrem dramatickej roviny aj vydarenú humornú zložku, najmä vďaka policajtovému nadriadenému. Do tohto žánrového mixu je namiešaná aj romantická línia. Z tvorby Johnnieho Toa z poslednej dobe vyzdvihujeme vydarenú Drogovú vojnu z roku 2012.

Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (USA, Kanada, 2007, Andrew Dominik), ČT 2, 22.15
Jeden z najmenej tradičných westernov nielen poslednej doby a zároveň aj jeden z najdlhších nakrútil v roku 2007 Andrew Dominik a do úloh legendárnych postáv divokého západu obsadil Brada Pitta a Caseyho Afflecka. Jesse James je samozrejme slávnejší, ako názov napovedá, jeho vrah je považovaný za zbabelca. Pomalé tempo rozprávania a kamera (Roger Deakins) zaberajúca veľké celky prírody pripomenú umelecké eposy Terenca Mallicka. Ide o adaptáciu románu Rona Hansena a hudbu k nej zložil Nick Cave.

Toto nie je Kalifornia (This Ain´t California, Nemecko, 2012, Marten Persiel), ČT Art, 23.20
Znie to trochu paradoxne, ale aj taký „západný“ adrenalínový šport, ako skateboarding mal za čias socializmu vo výhodnom bloku mnoho priaznivcov. Nemecký dokument sa upriamuje na „skejťákov“ v bývalej Nemeckej demokratickej republike, pre ktorých nešlo len o šport, ale aj o revoltu voči systému. Sledujeme osudy troch postáv v priebehu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov až do pádu železnej opony. Dokument oživujú dobové autentické zábery a pozrieme sa na skok aj do Prahy.



NEDEĽA 16.6.

Hodíme se k sobě, miláčku...? (Československo, 1974, Petr Schulhoff), Jednotka, 15.55
Tak túto otázku si bezpochyby pokladá väčšina manželských párov, pričom tí, čo si ju nepokladajú asi vedia, že sa k sebe nehodia. Či sú pre seba stvorení sa tentokrát pýtajú Vlastimil Brodský a Jana Brejchová ako manželia Viktor a Marta. Obaja herci boli manželmi aj v reálnom živote, takže ich spoločné rozhovory majú istý autentický ráz. Obaja sa v istý moment rozhodnú, že si nájdu tých skutočných ideálnych partnerov. Všetko sa ale začne samozrejme poriadne zamotávať...

Kriváci (I Crudeli, Taliansko, Španielsko, 1966, Corbucci, Albert Band), ČT 2, 20.00
Taliansko-španielsky western má medzinárodné obsadenie, v hlavnej úlohe sa totiž predstavil legendárny americký herec Joseph Cotten. Ten sa v ňom predstavil ako plukovník Jomas túžiaci po istom konvoji obsahujúcom milión dolárov. Ocitáme sa totiž tesne po skončení občianskej vojny a podobné konvoje s peniazmi slúžili na pomoc od severu štátom bývalej konfederácie. Nejde však zďaleka iba o peniaze, Jonas je veľký idealista a zástanca starých poriadkov a s takýmto balíkom peňazí by aj získal veľkú moc.

Osudový kruh (Le cercle rougeFrancúzsko, Taliansko, 1970, Jean - Pierre Melville), ČT 2, 21.35
Jedna z najvydarenejších kriminálnych drám majstra žánru Jeana – Pierrea Mevilla poskytla veľké herecké príležitosti pre celú (nielen) francúzsku hereckú smotánku. Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonté alebo Yves Montand nás zavedú do prostredia parížskeho podsvetia. Kriminálnik Corey sa vracia z väzby a svoju bývalú lásku nachádza v náručí bývalého parťáka. Corey sa rýchlo vracia do starých koľají a s istou náhodnou partičkou vylúpi klenotníctvo a tým to ani zďaleka nekončí.


autor Erik Binder 10.6.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.