Art Film Fest ponúkne premiéru dokumentu o legendárnej skupine básnikov

Archívne aj nové, celovečerné aj krátkometrážne, hrané aj dokumentárne filmy uvedie na 27. ročníku Art Film Festu v Košiciach Slovenský filmový ústav (SFÚ).

10.06.2019 13:00
debata

„Svetovú premiéru na festivale budú mať dve nové slovenské snímky, na ktorých SFÚ participoval, z archívov predstaví tri celovečerné diela a 11 krátkych filmov,“ informovala tlačová tajomníčka ústavu Simona Nôtová.

V sekcii Slovenská sezóna zameranej na súčasnú slovenskú kinematografiu budú uvedené dve snímky, na ktorých ústav participoval ako koproducent. Dokumentárny film Osamelí bežci: Ideme ďalej (2019), v ktorom osudy a históriu členov rovnomennej básnickej skupiny predstavuje režisér Martin Repka, bude mať na Art Film Feste svetovú premiéru. Celovečerné dokumentárne roadmovie rozpráva príbeh legendárnej skupiny básnikov, ktorú v 60. rokoch minulého storočia založili predstavitelia progresívneho prúdu v modernej slovenskej poézii Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka, a jeho hlavnou myšlienkou je najmä vypovedať o veľkom priateľstve. Svetovú premiéru bude mať na festivale aj dokument o hudobnom skladateľovi Svetozár Stračina (2019). Dokumentarista Pavol Barabáš ním vzdáva hold výnimočnej tvorivej osobnosti, ktorá po sebe zanechala rozsiahle a významné hudobné dedičstvo.

V sekcii Slovenská sezóna špeciál festival uvedie dva filmy zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ. Dokumentárny film Papierové hlavy (1995) režiséra Dušana Hanáka o vzťahu jednotlivca a moci v období vlády totalitného politického režimu sa premietne pri príležitosti tohtoročných nedožitých 80. narodenín kameramana Alojza Hanúska. Hudobný film so skupinou Elán Rabaka (1989) režiséra Dušana Rapoša bude uvedený pri príležitosti 30. výročia svojho vzniku. „Pôjde o svetovú premiéru jeho digitálne reštaurovanej verzie. Do programu je zaradený aj film Petra Solana Boxer a smrť (1962), zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca v koncentračnom tábore, v ktorom hlavnú úlohu väzňa stvárnil herec Štefan Kvietik. Film sa premietne pri príležitosti udelenia Ceny prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu tejto legende slovenskej kinematografie a divadla,“ dodala.

Početne je na festivale zastúpená archívna krátkometrážna tvorba. V sekcii Láska a anarchia premietnu dva len obrazom vyrozprávané dokumentárne filmy bez dialógov, ktoré sú zaradené ako predfilmy snímky Symfónia továrne na traktory (2018) poľskej vizuálnej umelkyne a sociálnej aktivistky Jaśminy Wójcik. Film Na lyžiach cez hrebene Tatier (1947) Karola Skřipského rozpráva o možnostiach pestovania lyžiarskeho športu vo Vysokých Tatrách a Zimné intermezzo (1965) Jaroslava Pograna je o chove divokých koní a ich využívaní pri ťažbe dreva na východnom Slovensku.

„Ako súčasť programu pre stredné školy sú pripravené dve pásma krátkometrážnych filmov. Pod názvom Film a umenie sa premietne kolekcia filmov Majster farby (1958), Jaroslava Pograna, Posledná večera (1968) Martina Slivku a Mikuláša Ricottiho, Človek s fotoaparátom (1968) Ivana Húšťavu, Zvonolejárky (1972) Ladislava Kudelku a Posledný kameň (1982) Júliusa Hučka a Jaroslavy Havettovej,“ poznamenala Nôtová s tým, že v programe figuruje aj pásmo spravodajských filmov Kinožurnál z roku 1989 od Iva Brachtla, Ľubomíra Horníka a Michaely Ridošovej a Sonda 1/1990, Ako ďalej… Vlak nežnej revolúcie od Rudolfa Ferka, Vladimíra Mináča a Andreja Horáka pod názvom Nežná revolúcia'89, ktorý pripomenie niektoré z udalostí revolučného roku spred tridsiatich rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Art Film Fest 2019