Chce piť len materské mlieko: Čo s tým, je to v poriadku?

Redakcia | 10. jún 2019
Chce piť len materské mlieko: Čo s tým, je to v poriadku?

Ako si pri odstavovaní poradiť s dieťatkom, ktoré nechce piť umelé mlieko, ani žiadne iné okrem materského?

Vaša otázka:
Môj syn bude mať 20 mesiacov. Ešte ho dojčím, ale rada by som to už ukončila. Problém je však v tom, že syn odmieta akékoľvek iné mlieko okrem materského. Keď mu zarobím umelé mlieko do fľaše, len plače a vykrúca sa, po niekoľkých kvapkách ho doslova napína na zvracanie. Vedeli by ste mi povedať, ako mám ďalej postupovať? Mám vyskúšať mlieka s príchuťami?

Detí, ktoré nechcú piť umelé, iba materské mlieko je v tomto veku veľa

Odpovedá MUDr. Katarína Vicianová z  I. Detskej kliniky DFNsP a LFUK v Bratislave:

Váš zdravý chlapček vie, čo je pre neho najlepšie, teda materské mlieko. Takýchto detí, ktoré odmietajú iné ako materské mlieko, je v tomto veku pomerne veľa.

Niektoré majú dokonca zažívacie ťažkosti po vypití umelého mlieka, veď i vášho synčeka napína na zvracanie. Zloženie materského mlieka a fyziológia jeho trávenia je iná ako pri umelom mlieku.

Príčinou odmietania môže byť i to, že technika sania z prsníka je iná ako z cumľa a dieťa má s tým problém. Skúšali ste mu dať iné ako materské mlieko z hrnčeka, alebo pohárika so sosáčikom?

Taktiež treba myslieť na výber umelého mlieka. Na trhu je ich skutočne veľa. Nevravím, že máte vyskúšať všetky, no skúste s odstupom času približne 1 – 2 týždňov ponúknuť synčekovi iné umelé mlieko, prípadne ho mierne prislaďte glukopurom.

V tomto veku môžete skúsiť kravské plnotučné mlieko. U väčšiny detí má odmietanie iných mliek i psychickú príčinu. Dojčenie predsa nie je len výživa. Niektoré batoľatá vyžadujú byť dojčené kratšiu, iné dlhšiu dobu.

Niekoľko  všeobecných rád o odstavovaní:

Vieme, že dieťa má nárok na materské mlieko v 1. roku života (samozrejme, po 6. mesiaci s príkrmami). Svetová zdravotnícka organizácia a Európska pediatrická spoločnosť pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu odporúčajú dojčiť aj po 1. roku života, ak to matke alebo dieťaťu vyhovuje, a to do ukončeného 2. roku života, prípadne i dlhšie.

Preto zvyčajne treba ponechať iniciatívu na odstavenie dieťaťu, keď ono dozrie do takého štádia, že sa osamostatní a stratí záujem o prsník.

Ak ste sa rozhodli pre odstavenie, musíte to urobiť postupne a s láskou. Vynechávať treba každé 2 – 3 dni jedno dojčenie, aby tvorba mlieka klesala postupne. Dieťaťu treba namiesto dojčenia ponúkať dostatok zaujímavých potravín, ktoré sú určené pre daný vek.

Ráno vstaňte skôr a pripravte niečo zaujímavé na raňajky. Miesto dojčenia to nemusí byť vždy mlieko, ale jogurt s ovocím, ovocný šalát. Kŕmte ho na obľúbenom mieste – balkón, záhrada, detská izba. Nie pri televízore. 

Treba sa snažiť zmeniť i niektoré denné návyky: Napr. na poobedňajší spánok uložte svojho synčeka do inej miestnosti, čítajte mu rozprávku (podľa veku), ale nelíhajte si k nemu.

Odveďte pozornosť dieťaťa od dojčenia novou hračkou, či knižkou. Neponúkajte mu prsník, dojčite ho, iba keď ono chce, ale tiež radikálne neodmietajte jeho požiadavku. Ak je doma otecko, nech ráno odvedie dieťatko do kuchyne on a spolu sa naraňajkujú.

Ak však dieťa požiada o dojčenie, jeho pozornosť odvediete už ťažšie. To musí byť predtým. Skúste ho ešte presvedčiť. Pokiaľ dieťa kričí, je to dôkaz príliš rýchleho odstavovania.

Niekedy môže pri odstavovaní okrem otecka pomôcť i niekto iný, kto môže byť s vami v noci. Ak ku dieťatku vstane niekto iný a ponúkne mu náhradu (čaj či vodu), dieťa zaregistruje vašu neprítomnosť a obvykle prestane dojčenie v noci vyžadovať.
AKO bezbolestne dieťa ODSTAVIŤ?
Prečítajte si tiež:

AKO bezbolestne dieťa ODSTAVIŤ?

Na zvládnutie citových problémov treba zdvojnásobiť denné maznanie sa, stály kontakt. Dieťatko síce dostane prsník postupne vo väčších časových intervaloch, ale nesmie mať pocit  neistoty. Nesmie sa báť, že matku stráca.

Ale pozor! Treba sa vyhnúť situáciám, ktoré dieťaťu pripomínajú dojčenie – polohy v náručí. Ak vytrvalec „presvedčí“ matku, že prsník neopustí, treba mu načas vyhovieť. Chce to iba čas a trpezlivosť. Takémuto dieťaťu by náhle, radikálne odstavenie mohlo spôsobiť nielen fyzické, ale hlavne psychické problémy.     
Ak by ste predsa synčeka odstavili a neprijal by iné mlieko, máte ešte ďalšie možnosti, ako mu zabezpečiť primerané množstvo mlieka v inej forme. Hoci ste už skúšali rôzne formy mliek, všeobecne platí, že deti majú radšej ochutené mliečne výrobky (vanilkové mlieko, ovocný tvaroh, kokteily).

Teda, ako aj sama uvažujete, použite mlieka s príchuťami. Prísun mlieka môžete zvýšiť i hustejšími kašami „do taniera“. Pripravte synčekovi mliečne polievky, omáčky alebo redšiu zemiakovú kašu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: