Vysvedčenie: Čo sa skrýva za známkami?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 10. jún 2019
Vysvedčenie: Čo sa skrýva za známkami?

Školopovinné deti majú pred sebou posledné dni písomiek a urputného skúšania. Kým sa budú môcť oddať prázdninovému leňošeniu, musia zdolať poslednú nástrahu, ktorú im, resp. ich rodičom škola prinesie – vysvedčenie.

Deň, kedy sa rozdávajú vysvedčenia, sa každoročne postará o zmiešané pocity: Kým jedni žiaci sa tešia, iní sú sklamaní alebo sa dokonca boja ísť domov. Pýtajú sa:

  • Ako budú reagovať rodičia?
  • Budú niečo hovoriť alebo len mlčky krútiť hlavou?
  • Budú nahnevaní?
  • Nesklamal som ich očakávania?
  • Dostanem trest?
  • A čo bude ďalej?

Ale aj rodičia sú často zneistení a nevedia, ako reagovať na vysvedčenie, či už dobré alebo zlé. Kladú si otázky:

  • Je to len lenivosť alebo dieťa na lepšie známky jednoducho „nemá“?
  • Čo len z neho/nej bude?
  • Za čo mám dieťa pochváliť a kde nasadiť prísny výraz tváre?
  • Aká je vhodná odmena za vysvedčenie?

Zozbierali sme pre vás niekoľko tipov, ako bez väčšej ujmy na vašom duševnom zdraví i psychike dieťaťa prežiť posledný deň v škole i celé prázdniny.

Naplánujte si deň vysvedčenia

Vytvorte už ráno také predpoklady, aby sa dieťa nebálo prísť zo školy domov. Povedzte mu, že ak aj prinesie horšie známky, nebudete ho hrešiť a stopercentne to aj dodržte.

Nikdy sa dopredu nevyhrážajte: „Ak bude na vysvedčení štvorka, päťka, viac ako dve trojky..., ani sa mi neukazuj na oči / potom uvidíš / si ma nepraj...“

Pri mimoriadne citlivých deťoch a mimoriadne zlých známkach odporúčame ísť dieťa vyzdvihnúť zo školy osobne. V prípade potreby mu poskytnite útechu a dohodnite sa, že v budúcom školskom roku sa vám spoločnými silami podarí získať na vysvedčení lepšie známky.

Starším deťom môžete po ceste domov oznámiť, že spoločne premyslíte, čo a ako ďalej. Nájdite si popoludní dostatok spoločne stráveného času, popozerajte si zbežne vysvedčenie a vyzdvihnite pozitívne aspekty.

Čo robiť, ak dieťa donesie zlé vysvedčenie? Len žiadnu paniku

Skôr ale, ako začnete zlé vysvedčenie analyzovať, doprajte si jednu noc spánku. Za ten čas získate trošku nadhľad a odstup a môžete sa o téme porozprávať v pokojnej atmosfére.

Dôležité je nerobiť z vysvedčenia žiadnu paniku, zlé známky ešte neznamenajú koniec sveta. Odrážajú len výkony, ktoré podáva dieťa v škole, ale nehovoria nič o iných stránkach jeho osobnosti.

Tip MAMA a ja:

Netrestajte a nehrešte dieťa. Karhanie a tresty už nič nezmenia na napísaných známkach, navyše sa tým dosiahne úplne opačný efekt. Dieťa bude nahnevané na rodičov a potlačí tak vlastné pocity viny.

Pritom je dôležité pátrať po príčinách zlého vysvedčenia. Na pamäti treba mať aj to, že lenivosť nemusí byť jediným dôvodom toho, že dieťa má z dejepisu štvorku a z matematiky pätorku.

Najčastejšie príčiny zlého vysvedčenia

  • Stres z učiteľa – aj učitelia sú len ľudia, a práve v predmetoch ako matematika, hudobná alebo telesná výchova môžu ovplyvniť hodnotenie i osobné pocity učiteľa.
  • Dieťa je šikanované – niet šance sústrediť sa na vyučovanie, ak vás má niekto v zuboch.
  • Dieťa má iné problémy, ktoré môžu mať rodinné pozadie.
  • U detí mladšieho školského veku by mal byť podľa potreby otestovaný sluch a zrak, lebo príčinou zlých známok bývajú často poruchy týchto zmyslov.

Hovorte s dieťaťom, pýtajte sa na jeho názor. Ako ono hodnotí svoje nasadenie v škole? Pokladá známky na vysvedčení za spravodlivé? Problém zlého vysvedčenia sa týka najmä vášho dieťaťa.

Môžete ho však podporovať v tom, aby si svoje školské výkony v budúcnosti zlepšilo. Preto mu nepripomínajte celé prázdniny jeho nevydarené vysvedčenie, ale ho radšej motivujte: Ukážte mu, že mu dôverujete a že veríte, že budúci školský rok budú známky na vysvedčení oveľa lepšie.

Moje dieťa má strach z vysvedčenia: rodičovská podpora je v procese vzdelávania dôležitá

Už niekoľko týždňov nemôže Anna dobre spávať. S veľkými obavami si líha večer do postele a dlho sa prehadzuje, lebo nemôže zaspať. Nemôže myslieť na nič iné ako na deň, kedy dostane do rúk svoje vysvedčenie. Už to polročné bolo veľmi zlé.

Doma to vtedy vyzeralo hrozne. Annina mama, ktorá je veľmi prísna, veľmi svoju dcéru vyhrešila a udelila jej domáce väzenie a zákaz pozerania televízie. Aj otec bol veľmi nahnevaný a stopol Anne vreckové.

Prečo boli známky zlé a ako k tomu došlo, sa však rodičia nepýtali. Len Annina stará mama mala pochopenie pre svoju vnučku, utešovala ju a spolu s ňou sa učila na testy a písomky.

Medzičasom sa Annine výkony a známky v škole zlepšili a jej bolo hneď ľahšie na duši. S pomocou starej mamy a chápavého prístupu jej išli oveľa lepšie aj ťažšie príklady a pravopisné cvičenia. Občas ju dokonca rodičia za dobré známky aj pochválili.

Ale potom stará mama ťažko ochorela a o Annu sa nemal viac kto starať. Keď bolo dievča opäť odkázané samo na seba, postupne sa v škole zasa zhoršovalo.

Keď Anna prosila otca alebo mamu, aby jej vysvetlili učivo, povedali len: „Dávaj v škole lepší pozor, my na to teraz nemáme čas! Obaja musíme celý deň pracovať!“

Anna už vôbec nechodila rada do školy, veď tam zažívala len neúspechy. Zo strachu pred rodičmi im prestala ukazovať zošity a žiacku knižku so zlými známkami. Keďže žili obaja rodičia v neustálom strese, ani nepostrehli, že už dlhší čas nevideli žiadne zošity ani žiacku knižku a zdá sa, že ani plánované rodičovské kvôli zaneprázdneniu nestihnú.

Ale koncoročné vysvedčenie Anna zatajiť nemôže. Piatačka sa obáva, že prepadne, lebo v posledných týždňoch dostala niekoľko štvoriek a z jednej písomky z matematiky dokonca pätorku. Teraz je Anna úplne bezradná a veľmi sa bojí. A s každým dňom je to horšie a horšie.

Mnohí rodičia, tak ako tí Annini, reagujú na vysvedčenie prekvapene alebo šokovane a zahŕňajú svoje deti výčitkami, v niektorých rodinách sa vyskytujú aj tresty. Pochopiteľná reakcia, ale veľmi neúčinná.

Dôvody strachu detí z vysvedčenia sú mnohoraké, často však tkvejú v jednej z nasledujúcich oblastí:

  • Mnohé deti sa obávajú trestov od svojich rodičov. Tie môžu byť celkom rozdielne, ale vnímajú sa ako ohrozenie a vedú ku strachu.
  • Aj strach, že dieťa sklame svojich rodičov, je často dôvodom, ktorý deti uvádzajú, keď sa ich opýtate, prečo idú v deň vysvedčenia domov len váhavým krokom.
  • Výbuchy zúrivosti u rodičov patria tiež k bodom, ktoré deti dokážu roztriasť v deň vysvedčenia.
  • Niektorí žiaci trpia aj tým, že im rodičia celé prázdniny vyhadzujú na oči ich zlé vysvedčenie a v najhoršom prípade sa ich nedostatočným výkonom vysmievajú.

Ak prinesie vaše dieťa zo školy zlé vysvedčenie, sú tieto reakcie pochopiteľné, ale len v zriedkavých prípadoch vedú k tomu, že si žiak svoje známky v škole zlepší. Spravidla sa tieto opatrenia postarajú o to, že strach z budúceho vysvedčenia bude ešte väčší.

Doučovanie cez prázdniny – áno či nie?

Je ideálne, ak dieťaťu doprajete prázdniny na oddych a načerpanie nových síl, ktoré bude potrebovať v novom školskom roku. Preto psychológovia neodporúčajú pribaliť na dovolenku k batožine aj učebnice. Dieťa potrebuje vypnúť presne tak, ako dospelý po celoročnej práci.

Existuje však jedna výnimka, kedy je vhodné začať s doučovaním už cez prázdniny – a to v prípade, ak má dieťa na konci prázdnin skladať reparát. Takéto doučovanie treba ale posunúť na druhú polovicu prázdnin a nevypĺňať ním celý deň. Vhodné sú dve až tri hodiny dopoludnia, popoludnia by malo mať dieťa voľné.

Treba však mať na pamäti, že doučovanie nie je všeliek na zlé známky. Pri odborných problémoch môže prostredníctvom doučovania dôjsť k zlepšeniu známok, ale ak má dieťa problém s učiteľom alebo spolužiakmi, alebo si málo verí, doučovanie nepomôže. V takýchto prípadoch sú nápomocnejšie zážitky úspechu, ktoré dieťaťu dodajú odvahu a zdvihnú sebavedomie.

Dobré vysvedčenie nie je samozrejmosťou

Aj dobré známky môžu mať vplyv na rodinnú atmosféru. Neveríte? Aj s úspechom treba totiž vedieť zaobchádzať. Keď prídu žiaci domov s dobrým vysvedčením, človek by si myslel, že prázdninovej nálade už nič nemôže stáť v ceste.

Namieste je obrovská pochvala. Väčšina z nás to považuje za samozrejmé. Ale až takou samozrejmou táto záležitosť nie je. Mnoho rodičov na dobrú pochvalu a odmenu zabúda.

Vysvedčenie ako podnet na radosť

Deti sa tešia z dobrého vysvedčenia, aj keď niekedy s pribúdajúcim vekom demonštrujú určitú ľahostajnosť. Rodičia by ale nemali vpadnúť do takejto letargie.

Tip MAMA a ja:

Nenechajte sa odradiť svojím „už predsa veľkým“ dieťaťom a preukážte radosť z dobrých známok na vysvedčení aj u ôsmaka či stredoškoláka. Aj keď to dieťa možno nedá najavo, vaša pochvala a uznanie ho určite veľmi poteší.

Zoberte teda dobré známky ako príležitosť spoločne sa tešiť, zdôrazniť úspech a tak trošku snívať o budúcnosti. Pritom je veľmi dôležité, aby dieťa snívalo o svojej budúcnosti a aby sme mu nevnucovali naše predstavy o jeho možnej kariére. Veselá hodinka snívania môže pri oslavovaní úspechov priniesť veľa radosti.

Prediskutujte vysvedčenie s dieťaťom

Je veľmi užitočné hovoriť o jednotlivých známkach. To sa, vychádzajúc zo skúseností, u dobrých žiakov deje len zriedka. Jednoduché prijatie vysvedčenia, napríklad s poznámkou „Veď sme od teba ani nič iné nečakali“, môžu deti pociťovať ako nedocenenie svojich výkonov. A pritom si dobré vysvedčenie vyžaduje obrovské nasadenie.

Rodičia si to často uvedomia až vtedy, keď sa dieťa začne odmietať učiť alebo nastúpia iné problémy. Aby to nezašlo až takto ďaleko, hovorte so svojím dieťaťom. Možno sa pritom dozviete, že v našej spoločnosti vôbec nie je jednoduché byť „dobrým“.

Spolužiaci, ktorí vylučujú spomedzi seba tzv. bifľošov, učitelia, ktorí pod heslom rovnosti šancí uprednostňujú veľakrát slabších žiakov, alebo učitelia, ktorí svojich najlepších žiakov vyzdvihujú ako príklad pre ostatných – dobrí žiaci musia bojovať s takýmito ale i inými ťažkosťami, a preto im jednoducho padne dobre, keď sa o tom môžu porozprávať.

Odmeniť dieťa za dobré vysvedčenie alebo nie?

Tu sa názory rozchádzajú. Na ilustráciu dva príklady:

Sebastián nastúpil na jeseň na osemročné gymnázium. Ale tu bol koniec jeho dobrým známkam z čias základnej školy: na polročnom vysvedčení štvorka z matematiky, trojka z angličtiny.

Keďže išiel chlapec v oblasti školských výkonov dole vodou, sľúbila mu mama za každú dobrú známku ako odmenu peniaze.

Sebastián sa pustil do učenia a vyšlo to: V matematike sa zlepšil o celé dva stupne a z angličtiny má na koncoročnom vysvedčení dokonca jednotku. S každou dobrou známkou sa teraz naradostene ponáhľa domov a natŕča ruku. Aj v deň vysvedčenia očakáva štedrú odmenu.

Žiadne peniaze ani darčeky

Jeho spolužiačka Paulína naproti tomu nikdy nedostáva peniaze ani darčeky za svoje známky. Jej mama takéto odmeny za známky striktne odmieta.

Hovorí, že na gymnáziu sa môže aj napriek snahe a učeniu občas pritrafiť štvorka a už tento samotný fakt považuje pre dieťa za dostatočne frustrujúci.

A netreba ho demotivovať navyše tým, že za zlé známky nedostane peniaze. Paulína sa musí naučiť zaobchádzať s frustráciou sama.

Odmena za snahu, nie za genialitu

Ale ako potom správne ohodnotiť a uznať výkon dieťaťa?  Odborníci tvrdia, že pre žiakov je podávanie výkonov samozrejmá úloha, akoby ich zamestnanie. Keď je človek ale v tejto oblasti úspešný, mal by byť ocenený.

Pritom si však treba ujasniť, čo chceme odmenou dosiahnuť. Vždy by sa mala odmeňovať snaha, nie genialita – na tej už nemožno veľa meniť. Ale snahu a námahu, tú treba oceniť a podporovať.

Sociálne odmeny za vysvedčenie

Úplne rozhodujúce je ale pritom hľadanie najvhodnejšej formy odmeny. Podľa školských psychológov má princíp „peniaze za známky“ pre mnohých žiakov charakter „presýtenia“. Preto odporúčajú inú formu ocenenia. Dobrá odmena je to, čo má u dieťaťa pozitívny efekt.

A tu vieme, že sociálne odmeny vyvolávajú u detí väčšiu radosť ako peniaze alebo dary. U mladších detí to môže byť napríklad spoločný výlet s celou rodinou, ZOO alebo návšteva reštaurácie, u starších detí skôr zážitok, niečo nezvyčajné, čo môžu podniknúť samy, bez rodičov.

Deň vysvedčenia je výnimočným pre deti aj pre rodičov

Deň vysvedčenia je vždy vzrušujúcou chvíľou v živote detí aj ich rodičov. Je úplne jedno, s akými výsledkami príde dieťa domov, rodičia by mali reagovať pokojne a mali by vedieť primerane reagovať na horšie i oceniť lepšie známky.

Krik alebo dohováranie pri zlých známkach nie je namieste, rovnako ako nevšímavosť voči dosiahnutým dobrým výsledkom. Nemali by sme tiež zabúdať na to, že dobrých rodičov známky na vysvedčení neprekvapia, pretože pravidelne chodia na rodičovské združenia a zaujímajú sa o školské výsledky u svojho dieťaťa nie iba v deň vysvedčenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: