Svet kresťanstva 10. jún 2019

Ťažká situácia náboženských menšín v krajine pomstiteľov kráv

Ján Krupa
Ján Krupa
Osem indických spolkových štátov zaviedlo zákony proti konverzii, ktoré sú namierené proti nehinduistickým náboženstvám.
Osem indických spolkových štátov zaviedlo zákony proti konverzii, ktoré sú namierené proti nehinduistickým náboženstvám.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Krupa

Ťažká situácia náboženských menšín v krajine pomstiteľov kráv
Na fotografii je indický premiér Narendra Modi. Foto: DailyO

V posledný májový deň po prvý raz zasadla nová indická vláda. Po senzačnom úspechu 68-ročného premiéra Narendru Modiho a jeho hinduistickej nacionalistickej Indickej ľudovej strany (Bharatiya Janata Party – BJP) v parlamentných voľbách je nový vládny kabinet oveľa silnejšie vyskladaný z Modiho dôverníkov.

Dôležitú pozíciu ministra vnútra dostal Amit Shah, politický spolupútnik Modiho a šéf strany BJP. Shah je považovaný za jedného z najvplyvnejších politikov v Indii. Veľkolepé víťazstvo BJP v parlamentných voľbách s 303 z 542 kresiel sa všeobecne považuje aj za zásluhu 54-ročného Shaha.

O rozruch sa postaralo povolanie 64-ročného radikálneho hinduistického politika Pratapa Sarangiho do nového Modiho kabinetu na čelo ministerstva pre živočíšnu výrobu, mliekarenstvo a rybné hospodárstvo a mikropodniky, malé a stredné podniky. Z indického spolkového štátu Orissa pochádzajúci Sarangi bol vodcom hinduistickej radikálnej organizácie Bajrang Dal, keď v roku 1999 v Orisse zabila zberba austrálskeho misionára a jeho dve deti. Kresťanské organizácie pripisovali zodpovednosť za vraždy organizácii Bajrang Dal. Avšak dlhoročný súdny proces proti jej členom sa skončil bez rozsudku. Hoci sa nepodarilo dokázať Sarangiho priame ovplyvňovanie, tento politik nijako neskrýval, že kresťanských misionárov považuje za „zhubné“ úkazy, ktoré chcú obrátiť „celú Indiu“.

Ako sa dosahuje absolútna väčšina vo voľbách

Výsledok šesť týždňov trvajúcich indických parlamentných volieb oznámili 23. mája. BJP získala absolútnu väčšinu. Okolo 900 miliónov oprávnených voličov tým umožnilo ďalšie päťročné obdobie premiéra Narendru Modiho. Modi vedie vládu Indickej republiky od roku 2014.

Volebný výsledok šokoval mnohých ľudí v Indii. „Nemôžeme uveriť tomu, čo sa stalo. Dokonca aj v tých štátoch a okresoch, kde boli prieskumy verejnej mienky oveľa menej priaznivé pre BJP, dosiahli viac kresiel, ako sa predpokladalo,“ vysvetlil pre dobročinnú organizáciu Kirche in Not indický respondent, ktorý si z bezpečnostných dôvodov prial zostať v anonymite. 

Médiá a pozorovatelia volieb vyslovili vážne obvinenia, že s elektronickými volebnými systémami sa manipulovalo a vyskytovalo sa kupovanie hlasov voličov. Potvrdil to aj respondent pre Kirche in Not: „Videl som, ako pred voľbami zvolávali stovky nádenníkov. Každý dostal po 300 rupií (v prepočte štyri eurá) od nacionalistickej ľudovej strany.“

Prenasledovanie náboženských menšín

Opätovné víťazstvo vládnucej hinduistickej nacionalistickej BJP v parlamentných voľbách je „dôvodom pre frustráciu a strach pre menšiny v Indii“, vyhlásil respondent pre Kirche in Not a vysvetlil: „Uplynulých päť rokov s Modim pri moci bolo veľmi ťažkých a spôsobilo nám veľa starostí. Obávame sa, že nasledujúcich päť rokov bude ešte ťažších.“

V Indii žije približne 30 miliónov kresťanov, ktorí predstavujú 2,3 percenta obyvateľstva. Väčšina z nich sa hlási ku Katolíckej cirkvi. Vyše 17 percent obyvateľov Indie sa hlási k islamu a dobrých 80 percent k hinduizmu. India má 1 347 760 000 obyvateľov.

V Celosvetovom indexe prenasledovania, ktorý zostavuje organizácia Open Doors, sa India počas vlády BJP posunula z 28. na 10. priečku, takže dnes patrí medzi krajiny, v ktorých je pre kresťanov zvlášť nebezpečné žiť svoju vieru.

Správa „Náboženská sloboda vo svete“, ktorú vypracovala Kirche in Not, eviduje len za roky 2016 a 2017 najmenej 197 zabitých a vyše 4 000 zranených pri útokoch na náboženské menšiny.

V roku 2018 americké Pew Research Center klasifikovalo Indiu ako krajinu s najväčšou nevraživosťou k náboženským menšinám.

Indický partner organizácie Open Doors zaznamenal v prvom kvartáli roka 2019 už 216 protikresťanských prípadov, medzi nimi dve vraždy, jedenásť pokusov o vraždu, 45 útokov na kresťanov s čiastočne trvalými škodami, ako aj 18 útokov na bohoslužby. Len pre porovnanie: za celkový rok 2014 bolo zaregistrovaných 147 násilných činov proti kresťanom. A to sme spomenuli len nahlásené prípady. Indický partner organizácie Open Doors informoval: „Keďže policajné sily sú čoraz viac pod vplyvom extrémistov, vyhrážky smrťou a fyzické násilie voči kresťanom sa už neobmedzujú len na dediny, kde sú pravidlá dedinských starších často nad oficiálnym zákonom, ale šíria sa aj v mestách.“

Prenasledovanie menšín v Indii má v jej 29 spolkových štátoch rozličnú silu, osem štátov zaviedlo zákony proti konverzii, ktoré sú namierené proti nehinduistickým náboženstvám.  

Na juhu Indie existuje veľmi pestrý a relatívne slobodný cirkevný život. Ale na severe a východe Indie to vyzerá úplne ináč. Útoky nacionalistických hinduistov sú takmer každodennou realitou. Ide o nútené konverzie cez útoky na kostoly a mešity až po krvavé útoky s mŕtvymi a zranenými.

Príčiny prenasledovania

Už predvolebná kampaň BJP bola celkom v znamení návratu k hinduistickej identite Indie. BJP je politickou rukou hnutia Hindutva, ktorého cieľom je očistiť Indiu od všetkého, čo sa nehodí k indickej kultúre. BJP získavala hlasy aj heslom, že menšiny už viac nebudú diktovať väčšine.   

Počas volebnej kampane bol hnev hinduistických nacionalistov zacielený hlavne proti moslimom. Dôvodom je stupňujúci sa konflikt Indie s jej starým arcinepriateľom a susedom Pakistanom.

Príčinu hnevu hinduistických extrémistov proti kresťanov respondent pre Kirche in Not vidí v sociálnej angažovanosti Cirkvi. Ako jedna z mála inštitúcií Cirkev koná proti vykorisťovaniu nižších vrstiev obyvateľstva. „Hinduistický nacionalizmus nechce žiadnu zmenu v sociálnej štruktúre,“ vysvetlil respondent.

Zatiaľ čo bombajský arcibiskup Oswald kardinál Gracias oficiálne pogratuloval Modimu k volebnému víťazstvu a uistil ho, že Cirkev bude spolupracovať s vládou na projekte „silnej a inkluzívnej Indie“, Devasagayaraj Zackarias, tajomník Kancelárie pre dalitov pri Indickej biskupskej konferencii, vyzval premiéra, aby „uznal práva kresťanských dalitov, počnúc právom na náboženskú slobodu“. Modi sa musí zrieknuť agendy hnutia Hindutva, ktoré „polarizuje národ na náboženskom základe“, povedal Zackarias pre misionársku tlačovú službu Fides.

Mnohí kresťania na severe Indie pochádzajú z kasty dalitov. Ide o takzvaných nedotknuteľných v hinduistickom spoločenskom poriadku. Sú to najchudobnejší z chudobných, vylúčení, diskriminovaní a predstavujú častý terč násilia. Keď sa títo ľudia stanú kresťanmi, často po prvý raz zažijú, že majú dôstojnosť, že sú milovaní Bohom a dostávajú pomoc v komunite. Existujú síce vládne stimulačné programy na zlepšenie situácie nedotknuteľných, ale tieto platia len pre hinduistov, ale nie pre kresťanov alebo moslimov z tejto kasty.

Pomstitelia kráv

Katolícky arcibiskup v Bhópále žiada ukončenie násilia extrémistických hinduistických pomstiteľov kráv proti náboženským menšinám. „Táto brutalita je v civilizovanej spoločnosti neprípustná,“ povedal pre katolícku tlačovú službu Ucanews arcibiskup Leo Cornelio. „Je najvyšší čas, aby vláda prijala rázne opatrenia proti pomstiteľom kráv, ktorí berú zákon do vlastných rúk,“ povedal arcibiskup hlavného mesta indického spolkového štátu Madhya Pradesh.

Príležitosťou bol najnovší útok pomstiteľov kráv v štáte Madhya Pradesh na dvoch moslimov a jedného hinduistu, ktorým vyčítali transport hovädzieho mäsa. Kravy sú v hinduizme považované za posvätné zvieratá. Hinduistickí extrémisti zbili dvoch mužov a ženu palicami.

Madhya Pradesh patrí k 24 z 29 indických štátov, v ktorých je z náboženských dôvodov zákonom zakázané obchodovanie s hovädzím mäsom.

Násilie pomstiteľov kráv proti moslimom a v menšej miere proti kresťanom od Modiho nástupu k vláde v roku 2014 výrazne vzrástlo. Pomstitelia kráv doteraz zabili najmenej 28 ľudí. Aktivisti za občianske práva sa obávajú, že znovuzvolenie Modiho a hinduistickej nacionalistickej BJP by mohlo posmeliť pomstiteľov kráv, aby zintenzívnili útoky na náboženské menšiny. „Ak najvyšší predstavitelia hinduistickej strany nezakročia proti takýmto živlom, bude to pokračovať,“ povedal aktivista za občianske práva Christian Prabhakar Tirkey pre agentúru Ucanews.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia