Galéria (5) Zdroj: istock.com

Všetko o správnom pestovaní malín

Maliny sú veľmi obľúbeným letným bobuľovým ovocím. Patria k plodinám, ktoré si nevyžadujú mimoriadnu starostlivosť, ale vedia aj napriek tomu poskytnúť bohatú úrodu.

Galéria

Malinové kríky sú trvalými rastlinami, ktorým vyhovuje mierne podnebné pásmo, ale dokážu rodiť aj v chladnejších oblastiach. Stáročia kríženia a pestovania malín priniesli množstvo odolných odrôd pre rôzne zóny. Správy výber lokality, respektíve odrody, občasné prestrihávanie a úprava pôdy vedú k zdravým malinovým krom, ktoré plodia celé desaťročia.

Kedy sa malinám darí

* Vyberte si odrodu vhodnú pre vašu klímu.

* Malinové kry pestujte v dobre odvodnenej časti záhrady, na slnečnom mieste s kvalitnou cirkuláciou vzduchu – tak zabránite vzniku plesní.

* Udržiavajte kyslosť pôdy od pH 5,5 do 6,5 – tak zabránite nedostatku železa a mangánu.

* Dajte rastlinám dostatok priestoru a podporte ich zvislou oporou.

* Každoročne upravujte pôdu podľa potreby.

* Bobule oberajte, keď sú zrelé a skladujte ich pri nízkych teplotách.

Zdroj: istock.com

Ako sadiť maliny

Vyberte si slnečné miesto s bohatou a hlbokou pôdou, ktorá nezadržiava zbytočne vodu. Rastliny síce tolerujú aj čiastočný polotieň, ale v tom prípade bude úroda nižšia. Nezabúdajte pravidelne zbavovať okolie malín buriny, ktorá má snahu odčerpať čo najviac živín pre seba. Použiť môžete aj organický herbicíd.

Pár týždňov pred výsadbou pridajte do lôžok organický kompost a maštaľný hnoj. Čas na vysadenie predpestovaných rastlín je 4 až 6 týždňov pred posledným mrazom. Pripravte sa na to, že prvý rok zvyčajne neprodukujú ovocie, to prichádza až na druhý rok.

Ako sa starať o maliny

Na začiatku jari je potrebné kríky prerezať, odstrániť všetky mŕtve, poškodené alebo slabé vetvičky ešte pred pučaním. Oplatí sa použiť univerzálne organické hnojivo bohaté na dusík a fosfor, nehnojte však neskôr ako v júni. PH alkalickej pôdy môžete upraviť humusom, rašelinou, ihličkami z borovice alebo organickým hnojivom špeciálne určeným pre rastliny, ktoré obľubujú kyslejšiu pôdu.

Zdroj: istock.com

Zber a skladovanie malín

Väčšina odrôd sa zberá začiatkom leta počas dvoch-troch týždňov. Plody zberajte, keď sú zrelé, čerené a nezabúdajte, že ich treba spotrebovať alebo spracovať čo najskôr. Vydržia maximálne dva-tri dni. Poškodené plody a plody, ktoré sa rozpadávajú, vychoďte. Ideálne je zberať bobule v skorých ranných hodinách a skladovať ich pri nízkych teplotách.

Škodcovia a choroby malín

Negatívom malín je ich relatívne vysoká citlivosť voči škodcom a chorobám. Častou chorobou je vädnutie spôsobené hubou Verticillium, ktorá sa prenáša zo zemiakov, paradajok, papriky, baklažánu či okrasných rastlín. Bežnými škodcami sú vtáky, roztoče a chrústovec japonský. Na ich obmedzenie alebo odstránenie používajte organické metódy.

Náš tip: Ak spozorujte žltnutie listov, môže to byť prejav nedostatku železa.

Zdroj: istock.com

Čo maliny poskytujú pre naše zdravie?

Obsahujú množstvo vitamínu C, mangán, flavonoidy a antioxidanty. Sú ideálnou zložkou do zdravých dezertov, ovocných šalátov, môžeme si ich dopriať v raňajkových kašiach a cereáliách, ale úžasne chutia len tak bez akýchkoľvek úprav, práve odtrhnuté a umyté. Nevoňali aj vaše prázdniny počas detstva týmto chutným ovocím?

Sabína Zavarská
Zdroj: planetnatural.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje