Očami odborníčok: Ako chrániť pred slnkom bábätká?

Na internete sa možno dočítať, že deti do jedného roka by sa nemali natierať žiadnym opaľovacím krémom, pretože zložky môžu preniknúť cez kožu do tela.

10.06.2019 06:00
plienka, bábätko v plienke, bábo Foto:
Pre prvý rok života sú určené minerálne opaľovacie krémy, možno nimi natierať už trojmesačné bábätká.
debata

„Veľmi nebezpečný mýtus,“ vysvetlila v rozhovore pre rakúsky časopis Woman doktorka Tamara Kopp, dermatologička z Viedne. „Pretože aj keď bábätko ostane prevažne v tieni, počas bežného dňa je stále vystavené nebezpečnému UV žiareniu.“

Dr. Michaela Hagemann je všeobecná lekárka a zakladateľka Boep „Das Babyölprojekt“, detskej kozmetiky bez minerálnych olejov, parabénov, silikónov, parafínov a syntetických vôní. Dr. Tamara Kopp je dermatologička z Viedne a Dr. Karin Jahn-Bassler je tiež špecialistka na kožné a pohlavné choroby s praxou vo Viedni. Všetky tri sa vyjadrili k téme slnko a bábätká v rozhovore pre Woman.

Kedy s dieťaťom na slnko?

Na otázku, kedy sa smie ísť s dieťaťom na slnko, Dr. Tamara Kopp odpovedala: „Deti mladšie ako jeden rok by v zásade nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Úplne sa treba vyhnúť poludňajšiemu slnku – a to aj v prípade, že máte správnu ochranu proti slnku. Z tohto dôvodu treba výlety plánovať doobeda alebo poobede.“

Aký faktor zvoliť?

Dr. Michaela Hagemann tvrdí, že stačí používať opaľovací krém s faktorom 30. „Niektorí dermatológovia odporúčajú pre deti ochranný faktor 30, pretože dodatočné častice v 50-tkách pokožke nič neprinášajú, skôr naopak, bránia nevyhnutnej a dôležitej syntéze vitamínu D a sťažujú aplikáciu. Najnovšie odporúčanie znie: Používať faktor 30, a častejšie natierať.“ Dr. Tamara Kopp to však vidí trochu inak. „Najdôležitejšie na ochrane pred slnkom je dostatočné množstvo a síce 2 mg/cm2. Štúdie ukázali, že v reálnom živote používame maximálne tretinu, prípadne polovicu tohto množstva. Žiaľ, keďže sa zvyčajne používa príliš málo krému, ochrana je tým pádom nižšia – z ochranného faktora 30 bude 10, maximálne 15. To je dôvod, prečo v prípade malých detí a bábätiek odporúčam vždy ochranný faktor 50.“

Ako ochrániť bábo pred slnkom

Dr. Karin Jahn-Bassler vysvetlila, že ochrana pred slnkom u detí pozostáva z viacerých faktorov.
- Vyhýbať sa slnečnému žiareniu, predovšetkým medzi 12–15 hodinou
- Nosiť oblečenie odolné slnečnému žiareniu (bavlna, UV ochranné oblečenie)
- Dôsledná ochrana pred slnkom slnečnými krémami, ktoré sú vhodné pre vek dieťaťa (pre bábätká, ktoré majú menej ako rok, používať minerálne opaľovacie krémy, pre deti staršie ako rok – v prípade, že nemajú žiadne alergie alebo chronický ekzém, používať bežné produkty)
- Vždy v tieni!

Kedy začať s natieraním?

Podľa Dr. Tamary Kopp od marca, na horách či v južných regiónoch samozrejme už v zime.

Odkedy?

Karin Jahn-Bassler vraví, že od prvého roka života musí byť pokožka malého dieťaťa dobre chránená pred slnkom. Pre prvý rok života sú určené spomínané minerálne opaľovacie krémy, možno nimi natierať už trojmesačné bábätká.

Ako často?

„Dôležité je aplikovať vhodný krém na celé telo. Krémovať podľa potreby – treba rátať s potením, pobytom vo vode a trením,“ upozorňuje Dr. Tamara Kopp.

Ďalšie tipy:

1. Nevystavujte deti mladšie ako jeden rok priamemu slnečnému žiareniu
2. Tieň a oblečenie sú tou najlepšou ochranou pred slnkom
3. Pokrývka hlavy (šatka, klobúčik), by mala chrániť aj krk a tvár
4. Oblečenie by malo byť vyrobené z materiálu, ktorý neprepúšťa UV žiarenie
5. Topánky majú chrániť aj priehlavok (pozor na sandálky)
6. Predtým, ako idete von, nepoužívajte žiaden detský olej – detská pokožka bude na svetlo ešte citlivejšia
7. Ruky, tvár, uši a krk vyžadujú opaľovací krém s najvyšším ochranným faktorom
8. Ochranný krém by mal byť znášanlivý, fotostabilný a odolný voči vode, oteru a poteniu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #UV žiarenie #bavlna #opaľovací krém #tieň