Vieme o tebe všetko

V tom istom období, keď Štefan Agh s Marianom Kočnerom obsadili Markízu, prišli aj za malým podnikateľom Martinom K. Chceli od neho vymôcť splatenie pohľadávky, ktorú im postúpila česká firma Arcadia Praha. Strach z mocných mužov dlhé roky bránil podnikateľovi prehovoriť o tejto skúsenosti. Dnes však sedí M. Kočner vo väzbe a Š. Agha stíhajú na slobode, čo Martinovi K. dodalo odvahu.

„Niekedy v roku 1999 ma jeden známy vylákal na stretnutie, kde na mňa čakali Štefan Agh a Marian Kočner,“ začína svoje rozprávanie Martin K. Redakcia TRENDU pozná jeho plné meno, ale rešpektuje jeho vôľu vystupovať anonymne.

V deväťdesiatych rokoch sa živil organizovaním koncertov. Preto sa dohodol s českou spoločnosťou Arcadia Praha, že zabezpečí slovenské turné speváčky Ilony Csákovej. Finančné vzťahy partnerov sa však skomplikovali a Martin K. zostal Arcadii dlžný viac ako 380-tisíc českých korún. Svoj záväzok uznal, ale nevedel ho splatiť, a tak česká strana postúpila pohľadávku Štefanovi Aghovi, ktorý sa prezentoval ako expert na túto oblasť.

„Keď sme si sadli, predložili mi doklad, že majú poverenie od Arcadie vymáhať odo mňa pohľadávku za koncertné turné vo výške viac ako 800-tisíc českých korún. Reálny dlh bol pôvodne len okolo 200-tisíc. Oni si tam však už napočítali aj penále a vlastné náklady,“ hovorí dotknutý podnikateľ.

Po tento okamih sa verzie oboch strán zhodujú a Š. Agh vymáhanie pohľadávky od Martina K. nepopiera. V rozhovore pre TREND si nevedel presne spomenúť, či bol na schôdzke aj s M. Kočnerom, ale nevylúčil to. Obe strany sa však rozchádzajú v tom, aký priebeh a koniec malo ich stretnutie.

Polícia nelegálne vymáhačstvo netrestala, bola v personálnej deštrukcii

„Bolo to celé veľmi nepríjemné. Vyhrážali sa mi, že o mne vedia všetko, a ak to nezaplatím, tak mi zoberú byt. Mal som strach, nemal som chuť sa ťahať s takýmito ľuďmi za prsty,“ hovorí Martin K. Ich schôdzka sa odohrala v čase, keď ešte trval spor o Markízu, kde tiež išlo o odkúpenú pohľadávku a ľudia mali v čerstvej pamäti, ako Marian Kočner so Štefanom Aghom a agresívnou ochrankou násilne obsadili budovu televízie.

„Tak som si požičal od celej rodiny a na ďalšie stretnutie som im priniesol 200-tisíc korún. Dohoda bola, že ak uhradím aspoň túto sumu, bude to vyrovnané. Ale keď som požiadal o doklad o zaplatení, odmietli mi čokoľvek poskytnúť. Nemal som odvahu im oponovať,“ dodáva podnikateľ.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa