Hore

Technika pre pokročilý strobist

Strobist nie je ani tak žáner, ako skôr spôsob fotografovania. Zrodil sa z núdze. Amatérski fotografi chceli fotografovať rovnako ako profesionáli.

Tí používajú ateliérové blesky v exteriéri, najmä pri fotení portrétov. Ateliérové blesky sú štandardne napájané zo siete a preniesť ich von preto nie je jednoduché. Elektrickú sieť treba nahradiť drahými a ťažkými batériami, alebo dieselagregátom, ktorý generuje elektrický prúd 220V. Pri fotení sa prakticky neobídete bez asistencie. Je to drahé, neefektívne, niekto to musí zaplatiť. Finančné suchoty podporujú kreatívne myslenie a amatéri zistili, že dokážu fotografovať v štýle profesionálov s lacnými bazárovými bleskami. Nový štýl nezostal bez povšimnutia zo strany výrobcov príslušenstva. Dnes je fotografovanie v štýle strobist hračkou. Na trhu sú cenovo dostupné systémové blesky s rádiovým ovládaním. Fotografi si ani nemusia lámať hlavu nad tým, ako použiť štúdiové modifikátory svetla a stojany. Profesionáli inšpirovali amatérov, tí vymysleli niečo nové a od nich to obkukali profesionáli. Kruh sa uzatvoril. Profesionáli sa radi zbavili veľkých bleskov, batérií i generátorov.


Profoto B1 Air v akcii. Prvý profesionálny štúdiový blesk, navrhnutý pre komfortné fotografovanie v exteriéri.

Profesionalizácia strobist štýlu fotenia sa odrazila aj na ateliérovom fotení. Trendom sú univerzálne blesky, ľahko použiteľné v interiéri i exteriéri. Samozrejmosťou už je zabudované rádiové ovládanie a čoraz častejšie aj podpora TTL pre rôzne značky fotoaparátov a HSS synchronizácia.

Od pokročilého vybavenia sa očakáva vysoký výkon a možnosť použiť HSS synchronizáciu. Tá je dôležitá pri fotení v exteriéri, keď chceme fotografovať so svetelným objektívom a krátkymi expozičnými časmi. Ďalšími dôležitými vlastnosťami sú kvalitné spracovanie, rýchle nabíjanie, kvalita svetla, kompatibilita s rozmanitým príslušenstvom.

Dovolím si vyradiť zo zoznamu profesionálneho strobist príslušenstva systémové blesky, aj keď sú dnes lepšie vybavené pre strobist, ako kedykoľvek doteraz. My sa pozrieme skôr na štúdiové blesky navrhnuté aj pre prácu vonku. Predstavíme si aj hybridné blesky, kombinujúce vlastnosti systémových a štúdiových bleskov.

Hybridné blesky

Výkon bežných systémových bleskov je dostatočný v interiéri, kde je tma. Aj menej výkonný blesk osvieti objekt vzdialený niekoľko metrov. Všetko sa mení vonku, keď je potrebné použiť HSS synchronizáciu. Vtedy blesk funguje v stroboskopickom režime, veľmi náročnom na energiu. Dosah blesku je niekoľko násobne menší, ako pri fotení vnútri. Pri strobist fotení sa naviac používajú modifikátory svetla, ktoré znížia množstvo svetla, ktoré blesk vyprodukuje.

Jednou z nevýhod systémových bleskov je plochá hlava. Štúdiové blesky majú kruhovú hlavu, ktorá rovnomernejšie nasvieti fotografovanú scénu/objekt. Pri štúdiových bleskoch je štandardom modelové svetlo, vďaka ktorému fotograf aspoň približne vidí, ako bude objekt nasvietený.

Hybridné blesky kombinujú systémové a štúdiové blesky. Zo systémových bleskov si berú charakteristickú konštrukciu výklopnej otočnej hlavy pripevnenej na tele s batériou, spolu s možnosťou nasadiť blesk priamo na fotoaparát. Zo štúdiových bleskov si berú kruhový tvar hlavy a možnosť ľahko pripájať modifikátory svetla. Zo systémových bleskov si berú aj podporu TTL a HSS. Typickými predstaviteľmi tejto kategórie bleskov sú modely Godox V1 a Profoto A1X. Tieto dva modely sú najmodernejšími predstaviteľmi svojej kategórie. Godox je samozrejme cenovo dostupnejší. Obidva blesky majú podobnú funkcionalitu i parametre. Výkon oboch je 76Ws. Oproti štúdiovým bleskom to nie je veľa, ale vďaka inej konštrukcii hlavy sa dá výkon zužitkovať efektívnejšie.

Godox V1 je pravdepodobne inšpirovaný práve bleskom Profoto A1X. Pred časom vyšla správa, že Profoto Godox žaluje za kopírovanie. Na druhú stranu má však Godox skúsenosti so strobist bleskami a len použil to, čo už mal pri bleskoch AD200 (round flas head) a Wistro AD360. Godox má teda dlhšiu prax s výrobou hybridných bleskov. Práve modely AD200 a AD360 sú toho dôkazom. Zaujímavosťou, ktorá Profoto určite neteší je, že pre model AD200 je k dispozícii aj adaptér pre Profoto modifikátory svetla. Produkty Godox môžete nájsť aj pod inými menami, napr. Quadralite, či Flashpoint.


Godox V1, predávaný pod značkou Flashpoint.


Ďalší z klonov Godoxu AD200, modulárneho blesku pre strobist fotenie.


Godox Wistro AD360 II je zástupcom bleskov s externou batériou.

Profoto A1X sa vyrába vo verziách pre Nikon, Canon a Sony. Godox V1 k tomu pridáva aj verzie pre Fujifilm a Olympus/Panasonic. Keďže tieto blesky používajú systémovú päticu, nemôžu byť univerzálne, ale fotograf si musí kúpiť verziu pre svoju značku fotoaparátu.


Profoto A1X.


Magnetický systém umožňuje veľmi ľahko pripájať modifikátory svetla.

Hybridné blesky sú akousi evolúciou systémových bleskov pre použitie v štýle strobist. Pritom sú použiteľné aj štandarde, ako systémové blesky. Sú pomerne kompaktné, aj keď väčšie ako systémové blesky. Stále však pre ne nepotrebujete samostatný batoh.

https://profoto.com/int/products/lights/on-camera-flashes/profoto-a1x

http://www.godox.com/EN/Products_Camera_Flash_V1.html

http://www.godox.com/EN/Products_Camera_Flash_Witstro_AD360IIN_Powerfou&Portable_Flash.html

http://www.godox.com/EN/Products_Witstro_Pocket_Flash_AD200Pro.html

Štúdiové prenosné blesky

Ako som vyššie spomenul, kedysi fotografi, ak chceli používať svoje štúdiové vybavenie vonku, museli svetlá napájať z batérie, alebo pomocou generátora. Ďalej ich obmedzovalo to, že štúdiové blesky nepodporovali HSS synchronizáciu a už vôbec nie TTL. Najnovšia generácia štúdiových bleskov má implementované technológie zo systémových bleskov. Samozrejme u modelov, u ktorých sa predpokladá použitie v exteriéri. To naviac vyžaduje zabezpečiť napájanie nezávislé na el. sieti. Tu vidíme dva konštruktérske prístupy. Buď blesk vyzerá ako typický štúdiový, len sa dá k nemu pripojiť akumulátor, s ktorým tvoria jeden celok, alebo je batéria pripojená káblom. Obidve riešenia majú svoje výhody a nevýhody. Funkcionalita je rovnaká. Ak je batéria súčasťou blesku, je jeho použitie jednoduchšie, ale má väčšie rozmery a vyššiu hmotnosť. Ak je batéria umiestnená osve a pripojená káblom, môže byť blesk menší a ľahší. Vďaka tomu k nemu netreba robustný štúdiový statív.

V kategórii štúdiových bleskov napájaných batériou je konkurencia tvrdšia, opäť tu však dominuje Profoto v kategórii profesionálnych a Godox v kategórii amatérskych bleskov. Výkon týchto bleskov je porovnateľný s klasickými štúdiovými bleskami a o dosť väčší, ako u systémových a hybridných bleskov. Veď aj ten najmenej výkonný má 250 Ws.

Všetko to začalo bleskom Profoto B1X, ktorý sa stal akýmsi etalónom tohto typu bleskov. Vychádza zo štúdiových bleskov radu D a pridáva k ním práve strobistické prvky v podobe napájania z batérie, podpory TTL a HSS. Menší a lacnejší je blesk Profoto B10 Plus, výkonnejší súrodenec blesku B10.


Profoto B1X je prvý skutočne moderný štúdiový blesk s vlastnou batériou, TTL, HSS a rádiovým ovládaním, určený pre fotenie (nielen) v exteriéri.


Čerstvá novinka, B10 Plus, nižší rad profesionálnych bleskov Profoto.

Aj keď  sa štúdiové, hybridné a systémové blesky konštrukčne odlišujú, môžu využívať rovnaké protokoly pre ich diaľkové ovládanie. To umožňuje, ak to konštruktéri do nich implementujú, prepojiť ich do jedného systému. Štúdiový blesk tak môžete doplniť napr. o dvojicu lacnejších a menších systémových bleskov, pritom sa budú ovládať z rovnakého odpaľovača. Tieto blesky majú o poznanie vyšší výkon, ako hybridný blesk A1X. Model B10 má výkon 250Ws, B10 Plus 500Ws a B1x rovnako 500Ws. U týchto bleskov sa viac počíta s použitím väčších modifikátorov svetla. Veď sú to štúdiové blesky s napájaním a sú plne kompatibilné s príslušenstvom pre štandardné štúdiové svetlá.

Odpoveďou Godoxu na blesky Profoto radu B, sú blesky Wistro AD400 Pro (400Ws) a Wistro AD600 Pro, ako i jeho predchodcovia.


Godox Vistro AD600 Pro, odpoveď Godoxu na Profoto blesky radu B.


Kompaktnejší Godox Vistro AD400 Pro s výkonom 400Ws.


Profoto B2, hlava je oddelená od batérie aj elektroniky. Vďaka tomu je jednoduchšie umiestniť blesk na predlžovaciu tyč (boom stick), alebo aj priamo na fotoaparát.


Štúdiové blesky nepoužívajú systémovú päticu. S fotoaparátom sú prepojené bezdrôtovo, dnes takmer výhradne rádiovo. To je výhodné, pretože blesky môžu byť univerzálne s podporou väčšiny výrobcov fotoaparátov. Spomenuté blesky Profoto podporujú fotoaparáty Canon, Sony, Nikon, Fujifilm, Olympus/Panasonic. Fotograf si musí len kúpiť rádiový odpaľovač pre konkrétnu značku svojho fotoaparátu. Rovnakú podporu poskytuje aj Godox a jeho klony.

Bolo by nespravodlivé tvrdiť, že pre profesionálne strobist fotenie sú vhodné len spomínané blesky Godox a Profoto. Je ale pravdou, že tieto dve značky udávajú smer a sú stávkou na istotu. Naviac sú aj u nás dostupné.

Pekné, batériou napájané, blesky s podporou HSS ponúka napr. Broncolor. Na nový trend zareagovala aj známa značka Elinchrom, v ponuke má batériový riadiaci modul ELB 500 TTL s hlavou ELB 500 Head. Koncepcia je rovnaká, ako v prípade Profoto B2.


Elinchrom ELB 500 TTL.


Broncolor Siros L.

https://profoto.com/int/b1x

https://profoto.com/int/b10

https://profoto.com/int/products/lights/off-camera-flashes/profoto-b2

http://www.godox.com/EN/Products_Witstro_Flash_AD400Pro.html

http://www.godox.com/EN/Products_Witstro_Flash_AD600Pro.html

https://www.elinchrom.com/battery/elb500ttl.html

https://www.broncolor.swiss/broncolor/products/monolights/showproducts/siros-l/

Záver

So štúdiovými bleskami, optimalizovanými pre vonkajšie použitie, sa budeme stretávať čoraz viac. Schopnosti systémovým bleskov si razia cestu do ateliérov. Väčšina užívateľov ephoto sú amatéri rôznej úrovne. Pokročilí strobisti najskôr siahnu po vydarených, cenovo dostupnejších bleskoch Godox.

Vo výsledku nemusí byť rozdiel medzi tým, či použijete profesionálne blesky od Profoto, alebo staré blesky z bazáru. Svetlo je svetlo a je len na fotografovi, ako ho využije. To majte vždy v pamäti. Len s modernými bleskami je práca ľahšia.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované