Je to kult piknikov, ktorý nežiada deky, prútené košíky, plastový riad a servis s nablýskanou noblesou jedální. Vytiahnete z tanistry obrúsok, rozložíte na neho zopár kúskov poživne a s chuťou sa pustíte do pôžitkárskeho ujedania.

Nezáleží na tom, či sadáte k pníku na rúbanisku, na lavičku v parku alebo do tône kosodreviny na horskom štíte. Hlavné je, že máte so sebou všetko, čo potrebujete. Poznáte tulácku piknikovú súpravu Opinel Cusine Nomade Kit? Od sklonku jari nás sprevádza na potulkách krajom.

Obrúsok, prosím prestri sa!

Ak pri tejto rozprávkovej prosbe očakávate hostinu, pravdou je že si ju budete musieť pripraviť sami. V obrúsku sa však ukrýva zázemie, ktoré pre to potrebujete. Hygiena pre čisté miesto na jedenie, lopár pre bezpečné krájanie a trojica kuchynských náradí, ktoré vám pomôžu so všetkým ostatným.

Všetko zbalené v atraktívnom balíčku, ktorý má podobu nezbednej obálky. Hoci pri zbalení vyzerá uhladene a pôsobivo, v tanistre či batohu sa však predsa len uvoľní do ležérnej pohody. S hmotnosťou 460 gramov viete, že máte so sebou všetko čo vám naozaj  treba.

Všetko drží na svojom mieste, pre každý kus výbavy je v obrúsku miesto na parkovanie.Pridajte k tomu suchú klobásku, trvácne pečivo, cibuľu a zeleninu – hodokvas sa môže začať. Počíta sa všetko čo nesiete v batohu a ešte viac, to čo si uchytíte a nazbierate cestou pri svojich potulkách.

Nôž – všestranný univerzál

Ak ste zasvätení do kultu nožov Opinel z francúzskeho Savojska, potom iste tušíte o  čom je reč. Všetko sa točí okolo ľahučkého noža s drevenou rukoväťou, ktorý je ostrý ako britva. Vyklopíte jeho čepeľ, pootočíte prstencovou poistkou a jeho ostrie ako britva je vám k dispozícii pre krájanie.

Tentokrát je v nerezovom vyhotovení vo veľkosti No. 10, čo znamená že pre rezanie, krájanie, lúpanie a škrabanie máte k dispozícii čepeľ s dĺžkou 100 milimetrov. Je to všestranný nožík, ktorým nakrájate na tenké plátky suchú, vyzretú salámu, zrejúci syr, ale aj sviežu, krehkú zeleninu.

Pre pôžitok z vína nezabudli vo fabrike ani na mocnú vývrtku s pevným osadením v plastovom kĺbe. Hoci sú korkové zátky na ústupe,  pri francúzskom noži sa priam žiada, aby bola vývrtka vždy v pohotovosti.

Krájanie čerstvého pečiva

Druhým nožom, ktorý nemáte šancu kúpiť samostatne je statný No. 12  s asymetrickým, zúbkovaným výbrusom na pečivo. S čepeľou dlhou 120 milimetrov sa dostanete hravo cez veľký bochník poctivého vidieckeho chleba, ale aj cez najčerstvejšie pečivo, ktoré ešte len pred niekoľkými minútami opustilo rozhorúčenú rúru.

Páči sa nám, že i tentokrát volili vo fabrike nerezové vyhotovenie. Pre používateľa to znamená oveľa menej starostlivosti o nože,  na ktorých sa neobjaví patina hneď po prvom použití. Súprava tak aj po rokoch používania bude vyzerať fit, hygienicky a hlavne dobre.

Tento nôž sme si v praxi natoľko obľúbili,  že by sme mu smelo zverili miesto aj v jedálni v kúte s pečivom. Výbrus má mimoriadnu rezivosť vďaka tomu, že vo veľkom zubení sa nachádza zúbkovanie sekundárne – tentokrát s veľmi jemným zubom.

Špecialista na zeleninu

Ak v rukoväti s vyrazenou veľkosťou No. 6 očakávate v súprave tretí nožík, budete veľmi príjemne prekvapení tým, čo tam namiesto neho nájdete. Je to škrabka na zeleninu s končistou špičkou, ktorá má dve čepele – pre použitie v pravej i ľavej ruke.

Možno pomýšľate hneď na panvičku alebo čistenie zemiakov na guláš. Oveľa častejšie však po škrabke siahnete pri spracovaní čerstvej zeleniny. Stiahnete šupku, čepieľkou škrabky ju nakrájate na tenučké plátky a máte šalát a oblohu na počkanie.

Veľmi dobre sa nám osvedčila škrabka i pri tvrdých syroch. Poradí si s ich plátkovaním oveľa lepšie ako nôž. Obzvlášť v prípade, ak potrebujete prihotoviť riadnu kôpku, ak má hrať syr sólo kulinárskeho posedenia.

Lopár namiesto taniera

Ak považujeme obrúsok za improvizovaný stolík, lopár bude potom tanierom, či servírovacou táckou. Je z hustého, tvrdého dreva a pri rozmeroch 20×12 centimetrov má dostatočnú plochu na krájanie a chystanie jedla pre dvoch-troch ľudí.

Spočiatku ho budete šetriť, aby sa zamazal omastkom čo najmenej, postupne však prídete na to, že pikniky v prírode nie sú ničím iným ako kulinárske posedenia v pohodlí domova. Lopár je jednoduchý, avšak nadovšetko všestranný.

Vypálená značka Opinel vám môže poslúžiť na to, aby ste odlíšili dvojicu jeho strán pre spracovanie odlišných surovín. Čo je surové do ešusu, kotlíka alebo na gril – to patrí na rub. Čo je bez tepelnej úpravy pripravené na jedenie, to sa krája na strane so značkou.

Je v tom jasno a nič vás nezaskočí ani vtedy, ak vyrážate na niekoľkodňový výlet, pri ktorom nebudete mať príležitosť umývať po každom použití všetko k dokonalosti.

Príjemne návyková

Súprava Opinel Cuisine Nomade Kit je mimoriadne návykovou výbavou na vychádzky do prírody, ale aj na kempovanie a stanovačky. Kdekoľvek sa rozložíte k občerstveniu, všade máte pocit akoby ste boli doma.

Možno len obrúsok by sme volili jeden  naviac do zálohy a to možno aj z iného materiálu. Nie že by modrá, semišová textília nebola dobrá, máme však pocit že tkaná, kuchynská bavlna by sa prala, sušila a žehlila jednoduchšie.

Výrobca pre dodaný materiál odporúča ručné pranie pri teplote do 30 stupňov, čo nemusí na škvrny od kávy, kakaa a tukov stačiť.  Ide o husto tkaný kompozit príjemnej hrúbky, s takmer polovičným podielom syntetických vlákien.

Opinel Cusine Nomade Kit (65,00€) je tulácka kulinárska súprava, s ktorou sa akékoľvek miesto zmení na útulný piknikový altánok alebo kuchynku. Súprava obrúsku, lopára, dvoch nožov a škrabky na zeleninu dosahuje vysokú kvalitu a mimoriadnu všestrannosť. Za svoje peniaze dostanete nielen kus francúzskej kultúru, ale aj príležitosť vychutnať si chvíle v prírode a pri cestovaní skutočne naplno. Stan, jachta, karavan, turistický batoh i tulácka kapsa sú miestami, kde určite bude excelovať. Vybalíte sa a ostatní pozerajú na vás, ako dobre ste sa pripravili.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár