Rukolu si môžete vypestovať aj doma v kvetináči

Zdieľať
Recipehoneydijonvinaigrettearugulapearwalnutsalad_new.jpg

Rukola sa v našich kuchyniach začala objavovať pomerne nedávno, na rozdiel od Francúzska či Talianska, kde sa používa už dlho.

Túto nenáročnú a nenápadnú bylinu si ľahko môžete vypestovať aj v kvetináči.

Recipehoneydijonvinaigrettearugulapearwalnutsalad_new.jpg

Rukola (Rucola servatica) sa ľahko vypestuje zo semienok, stačí ich napríklad zasadiť do kvetináča a potom už len chodiť otrhávať lístočky. Zdanie klame, lístočky sa skôr podobajú burine, ale obsahujú veľa vitamínov, minerálov a ďalšie prospešné látky. Má hladké, zelené listy, ktoré sa podobajú púpave.

Majú jemne štipľavú chuť a využívajú sa na prípravu šalátov či v stredomorskej kuchyni. Výborná je aj v nátierkach, omáčkach, polievkach, k mäsám. Skvele vie na pečive nahradiť pažítku. Ozdobí obložené chlebíčky. Rukola nepotrebuje žiadnu zložitú prípravu, dá sa jesť čerstvá, orestovaná či dusená. Nakladá sa napríklad do olivového oleja alebo sa z nej vyrába pesto. Šľachtené odrody majú pikantnejšiu a jemnejšiu chuť. V talianskej kuchyni je veľmi obľúbená.

Aké má účinky na náš organizmus
pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym chorobách
podporuje imunitu
účinný antioxidant
protizápalové účinky
podporuje trávenie
zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie
pôsobí proti nadúvaniu
udržuje hladinu cukru v krvi
detoxikuje organizmus
prečisťuje cievy a krv
odvar z rukoly má mierne močopudné účinky
Ako si ju vypestujete?

Lettuce.jpg

Vysieva sa skoro na jar a zberá sa v lete. Tiež sa môže visieť v lete a žať pred zimou. Rukolu môžeme bez problémov pestovať celoročne doma v kvetináči. Prvého zberu sa dočkáme za 6 – 8 týždňov po vysiatí.

Čo obsahuje
Vodu, sacharidy, vlákninu, bielkoviny, vápnik, fosfor, horčík železo, zinok, sodík, draslík, meď, mangán, selén. Vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané