Správy Regióny

V Pentagone pribudli čipy. Majú pomôcť proti vstupu ľudí, ktorí v dome nebývajú

Domáci nemajú „ružové okuliare“ a vedia, že drogovú kriminalitu z Pentagonu tak ľahko nevymažú, robia ale všetko preto, aby sa sem vrátila ľudskosť a pocit bezpečia.

Ilustračný obrázok k článku V Pentagone pribudli čipy. Majú pomôcť proti vstupu ľudí, ktorí v dome nebývajú
8
Galéria
Zdroj: Magdaléna Tomalová - Srdcovky

Bytový dom v bratislavskej Vrakuni prezývaný Pentagon má dlhodobo povesť najproblémovejšej lokality na bývanie. Neporiadok, kriminalita a drogy sú tu, žiaľ, na dennom poriadku. Čoraz viac domácich sa však snaží tejto situácii čeliť a konať. A toto úsilie prináša prvé pozitívne zmeny.

Pocit bezpečia

Zdá sa, že roky pretrvávajúci problém obyvateľov tejto časti Vrakune pomôže pomalými krokmi riešiť iniciatíva miestneho občianskeho združenia Bezpečné bývanie. A hoci domáci nemajú „ružové okuliare“ a vedia, že drogovú kriminalitu z tohto miesta tak ľahko nevymažú, robia všetko preto, aby sa na miesto, ktoré je domovom mnohých slušných ľudí, vrátila ľudskosť a pocit bezpečia.

Časť postupne zavádzaných zmien predstavuje nepopulárne opatrenia. Takým je aj obmedzenie pohybu v bytovom dome, kvôli čomu pribudli v celom komplexe čipy. Majú pomôcť ako bariéry proti vstupu ľudí, ktorí v dome nebývajú.

„Pentagon je mimoriadne komplikovaný a členitý, preto bolo treba urobiť viaceré zabezpečenia. Hocikto nemôže ísť na hociktoré poschodie. Keď si idem privolať výťah, musím použiť čip. Keď nastúpim do výťahu, môžem ísť len na to poschodie, kde bývam,” hovorí domovníčka Lenka Poláková, ktorá žije v Pentagone už 18 rokov.

Zdroj: Magdaléna Tomalová - Srdcovky

Nový systém

Domovníčka, ktorá sa stretáva s ľuďmi dennodenne, priznáva, že reakcie na zmeny boli rôzne. „Na začiatku hovorili, že obmedzujeme ich slobodu, ale povedali sme im, že ak idú domov, môžu, ak idú na návštevu, nech si po nich dole prídu. Ak sa chcú navštevovať, napríklad s rodinami, ktoré bývajú na inom poschodí, umožníme im to. Platí pravidlo, že treba o to požiadať písomne a uviesť dôvod. Žiadne návštevy tu nemôžu pobehovať len tak samy. Zneužité kľúče automaticky blokujeme,” vysvetľuje Lenka Poláková a zároveň hovorí, že domáci si začínajú tento systém už aj pochvaľovať.

„Keď sme minule išli po schodoch, stretli sme pani, ktorá povedala, že s čipmi nastala zmena o 80 %. Takéto reakcie nás tešia, ale veríme, že čoskoro to bude 90 %,” dodáva domovníčka najproblémovejšieho domu v Bratislave, ktorá pozná takmer všetkých susedov osobne. Pozitívnym signálom bolo aj to, že na školenie o zásadách bezpečnosti a o správaní pri vstupe do domu prišlo 75 ľudí, pričom podmienkou bolo, aby sa na stretnutí zúčastnila aspoň jedna osoba z bytu.

Zdroj: Magdaléna Tomalová - Srdcovky

Komunitná miestnosť

Na diskusie so susedmi o týchto opatreniach poslúžila už aj nová komunitná miestnosť v jednom z piatich blokov Pentagonu. Spoločný priestor je výsledkom dlhoročného boja miestneho občianskeho združenia Bezpečné bývanie, ktoré získalo na zriadenie tohto miesta grant od Nadácie VÚB.

O pridelení tohto príspevku rozhodli aj samotní obyvatelia vo verejnom hlasovaní usporiadanom nadáciou. „V tejto miestnosti sme už mali napríklad stretnutia s finančným poradcom, so psychologičkou, s veterinárom, duchovným, ale napríklad aj besedu na tému rómskej kultúry, hudby a tradícií. Miestnosť môže byť prispôsobená na rôzne aktivity, od poradne až po kinosálu pre 35 ľudí,“ vysvetľuje predseda občianskeho združenia Bezpečné bývanie Peter Grečko. „Snažíme sa, aby sem ľudia prišli a aby ich bolo čím ďalej, tým viac pozitívne naladených. Potrebujeme, aby sme boli tím. Je fajn stretnúť sa tu, dať si kávu a čaj a porozprávať sa o bežných veciach,” dodal.

Komunitná miestnosť funguje od januára tohto roku a okrem tematických besied či kultúrnych podujatí v nej pravidelne prebiehajú stretnutia výboru vlastníkov bytov. Riešia domovú agendu, koordinácie prác na renovácii domu či spoluprácu so správcom ohľadom domového poriadku a zásad bezpečnosti. Počas týchto stretnutí boli poučení napríklad aj o tom, ako správne komunikovať v rôznych konfliktných situáciách.

Zdroj: Magdaléna Tomalová - Srdcovky

Ľudia sa pridávajú

Lenka Poláková a Peter Grečko si uvedomujú cestu pred sebou, aj potrebu rozmýšľať nad každým krokom a zmenami, ktoré sa v bytovom dome snažia presadiť. Najťažšie je totiž presvedčiť ďalších ľudí, aby sa pridali a začali spoločne vysielať pozitívne zmeny.

Mnohí obyvatelia Pentagonu sú už z problému unavení, čo domovníčka chápe. „Ľudia boli skeptickí, že nič nepomôže a radšej sa odsťahujú. Ale keď videli, že sa niečo začalo robiť, postupne sa začali pridávať. Teraz sme už naozaj tím niekoľkých ľudí, ktorí sa tu stretávame a jeden od druhého sa učíme,” uzatvára Lenka Poláková.

Pentagon sa mení na lepšie miesto
8
Galéria
Zdroj: Magdaléna Tomalová - Srdcovky

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM