Sivá pohovka

Sprievodca svetom pohoviek: Ako si vybrať tú najlepšiu pre vás?

Reklamný článok - 8. júna 2019 - 1959. zobrazení

Možno ste už počuli, že pohovka je srdcom obývacej izby. V preklade to znamená, že je najvyťaženejším kusom nábytku v miestnosti. Je prvým miestom, kam sa usádzajú hostia, trávite tu večery s rodinou, ale aj zaslúžené chvíľky odpočinku. Preto pri nakupovaní pohovky nerobte unáhlené rozhodnutia. Poradíme vám, na čo všetko myslieť, aby ste si domov priviezli tú najlepšiu pohovku.

Veľkosť pohovky hrá najdôležitejšiu úlohu

Rozmery pohovky a potrebný počet miest na sedenie je nutné vyriešiť ešte pred samotným nákupom. Zbytočne veľkú pohovku nevyužijete na maximum, ale naopak malú, môžete bez problémov doplniť o pohodlné kreslá, puf alebo taburetku. Oplatí sa tiež mať jasno v tom, kam ju umiestnite. Pomôže vám to s výberom jej farby a štýlu.

Ikona žiarovkaNáš TIP: Vnímajte pohovku ako celok a nenechajte sa ovládať stereotypmi. Dnes už nemusí byť umiestnená len pri stene alebo v rohu. Vo väčšom priestore môže slúžiť ako deliaci prvok, napr. medzi kuchyňou a obývačkou. Stačí si vybrať pohovku do L alebo do U, ktorá priestor krásne opticky rozdelí.

Štýl pohovky udáva atmosféru interiéru

Niektorí dávajú prednosť domáckejšej atmosfére, iní túžia po reprezentatívnej obývačke ako z magazínu o modernom bývaní. Kým ponuka pohoviek v obchodoch býva dosť malá, internetové obchody ako Bonami.sk disponujú širokou ponukou, v ktorej si bez problémov nájdete svoju vysnívanú pohovku. Vďaka prehľadnej filtrácii na stránke vás nezaskočí ani pestrý výber, ktorý črtá viac ako tisíc pohoviek.

Čím ďalej, tým viac sú v kurze tzv. retro pohovky, ktoré majú buď kožený vzhľad alebo ich zdobia gombíky, opraný efekt či zaoblené podrúčky. Dávate radšej prednosť modernému interiéru? Možno si vaše srdce získa jedna z elegantných čiernych sedačiek alebo napríklad pohovka v scandi štýle, ktorá pôsobí sviežo a mlado.

Pohovky s úložným priestorom voľte, iba ak nemáte inú možnosť

Úložné priestory v pohovke sú v malom byte na nezaplatenie. Pokiaľ ale nemáte ani malý byt, ani nutne nepotrebujete ďalšie úložné priestory, je pre vás tento typ pohovky zbytočný luxus. Nielenže nevyužijete jej potenciál na maximum, ale pripravujete sa aj o pohodlie.

Tam, kde by inak bola kvalitná konštrukcia je zrazu diera pre úložný priestor. Všetko má, ale svoje riešenie. Úložné priestory k dobru môžete získať zadovážením otomanu alebo taburetky, ktorá bude pod sedacou časťou ukrývať miesto pre elektroniku, dekoratívne vankúšiky a iné cennosti.

Sivá pohovka - výber ten správnej pohovky

Poťahy z kože sú láskou na celý život, textilné sľubujú jednoduchú starostlivosť

Poťahov na kreslá existuje nepreberné množstvo. Štedrá je ako ponuka farieb, tak aj materiálov. Kožená pohovka patrí k tým najkvalitnejším vôbec, ale vyžaduje dôslednú starostlivosť a väčší rozpočet. Na druhú stranu od nej môžete očakávať dlhú životnosť v priemere až desiatky rokov.

Ak je pre vás prioritou nízka cena, dobrým kompromisom sú pohovky s poťahom z mikrovlákna, žinylky, žakáru alebo mikroplyšu. Sú to hrejivé a na dotyk príjemné materiály, ktorých údržba je naozaj jednoduchá a finančne nenáročná.

Rozkladacia pohovka pre každodenné spanie

Žijete v garsónke alebo menšom byte, kde musí byť každý meter štvorcový s rozumom naplánovaný? Rozkladacia pohovka je samozrejmosťou, ale musí byť vybraná naozaj starostlivo vzhľadom na to, že vám po všetkých stránkach nahradí posteľ.

Dnes už nemusíte tráviť hodiny v obchodnom dome, aby ste našli tú pravú. Nákup rozkladacej pohovky môžete vyriešiť bez obáv aj z pohodlia domova. Bonami vám totiž dovezie pohovku až domov – pokojne rovno do obývacej izby. Navyše máte 90 dní na jej vyskúšanie alebo prípadné vrátenie.

Moderné pohovká v obývačke

Dôležité vlastnosti rozkladacej pohovky pre každodenné spanie:

Manipuláciu s pohovkou musí bez ťažkostí zvládnuť jeden človek. Po rozložení musí byť konštrukcia stabilná, nesmie sa kývať ani vŕzgať. Čo pohovka, to iný rozkladací mechanizmus. Delí sa celkovo na 5 typov:

  • Clic-clac: pohovku premeníte na posteľ tým, že hornú časť pritiahnete k sebe, odistíte západku a sklopíte ju do vodorovnej polohy k sedacej časti.
  • Vysúvací: matrac, ktorý je ukrytý vo výsuvnej zásuvke, vytiahnete s pomocou rúčky do úrovne sedacej časti.
  • Belgický: konštrukciu s matracom nájdete pod sedadlom a vytiahnete ju spolu s nohami.
  • Rozkladací systém s matracom: z hľadiska kvality spánku i komfortu je tento typ najvhodnejší. Rozloženie je viacfázové, ale veľmi jednoduché a rýchle.
  • Mechanizmus so sklopným chrbtom: stačí sklopiť opierku a máte plochu na spanie. Hoci to znie jednoducho, je tento typ rozkladu pomerne nemotorný a nepraktický.

Vlastný matrac a rošt

U pohovky na trvalé spanie je dôležité, aby mala vlastný matrac a rošt. Ak by ste spali na vankúšoch, na ktorých cez deň sedíte, čoskoro stratí svoj tvar, a navyše si to odnesie váš chrbát, ktorý potrebuje úplne inú tvrdosť spacej plochy. Pri výbere rozkladacej pohovky sa vždy zaujímajte o tvrdosť matraca, ale tiež o materiál, z ktorého je vyrobený.

Myslite hlavne na svoje pohodlie a tiež na pohodlie vašej rodiny. O nič iné totiž pri výbere perfektnej pohovky nejde. Nesnažte sa zavďačiť hosťom ani svokre a nenechajte sa ovládnuť trendami, ktoré na vás denne číhajú z magazínov a lákajú na tie najdrahšie pohovky. Komfortné a krásne pohovky, ktoré vám budú robiť radosť môžete kúpiť aj lacno. Je to len otázka vašich priorít a vášho vkusu.

  • Kategórie

Podobné články