5 tipov pre osobitý a inšpiratívny domov

Útulný domov tvoria maličkosti. S našimi tipmi vykúzlite ani nie za víkend inšpiratívne bývanie, ktoré bude odzrkadľovať vašu osobnosť. A siahnuť hlboko do vrecka nemusíte. Nápomocné vám budú drobnosti ako svietniky, samolepky na stenu a washi pásky. Pokiaľ si chcete vziať svoje bývanie skutočne pod palec, pomôžu vám tiež zrkadlá alebo napríklad zarámované plagáty a ručne maľované obrazy.

Je podľa vás premena interiéru záležitosťou niekoľkých stoviek eur? Tento omyl je častým dôvodom, ktorý od zmien v interiéri odrádza. Pritom stačí trocha zručnosti a inšpirácie, dekorácie s nápadom a pár hodín vášho času. Ktorých 5 kúskov k tomu budete potrebovať? Všetky ich nájdete na Bonami, veľké percento z nich je skladom, a tak sa do skrášľovania bývania budete môcť pustiť už za pár dní.

1. Najlacnejšie dekorácie s najväčším efektom? Svietniky a sviečky

Cez deň strávite väčšinu času v práci a na výletoch? Keďže si svoj domov užívate najmä večer, svietniky na stole a vonné sviečky s vašou obľúbenou vôňou vám urobia skvelú službu. Intímnej atmosfére a pútavej hre svetiel môžu totiž lustre a lampy len ťažko konkurovať.

Narastajúcej obľube sa tešia svietniky z dreva. Bude to najskôr tým, že aj v mestskej džungli čím ďalej tým viac ľudí túži po harmónii. Práve na to je tu nielen severský štýl bývania, ale aj dekorácie z prírodných materiálov. Tie svoj účel výborne plnia ako večer, tak za denného svetla.

Naopak s kovovými svietnikmi v metalických farbách docielite príjemnú klubovú atmosféru. Svetlo sviečky sa bude od lesklých povrchov odrážať a vytvorí zaujímavú svetelnú hru. V industriálnom aj glamour interiéri majú také svietniky svoje nezastupiteľné miesto.

2. Rámiky na fotografie z washi pások

Máte spomienky z dovolenky, ktoré chcete zarámovať alebo rodinný portrét, ktorým sa chcete pochváliť? Zabudnite na klasické rámy a nahraďte ich sadou washi pások. Nemusíte patriť k tým najzručnejším, aby ste sa mohli pustiť do diela. Zvládnu to aj úplní začiatočníci. Stačí si vybrať obľúbenú farbu alebo vzor, ktoré vyzdvihnú dôležitosť zachytených spomienok.

Ak máte šikovné ruky, nemusíte zostať len pri obdĺžnikovom a štvorcovom ráme. Viacuholníkové alebo pestrofarebné rámiky z washi pások budú pôsobiť nielen veselo, ale docielite inšpiratívne prostredie, kde o kreatívne nápady nebude núdza. Ak vás DIY s washi páskami naozaj nadchne, ozdobte nimi napríklad vázy, ale pokojne aj chladničku, rám dverí alebo vdýchnite nový život lampičke. Kreativite sa medze nekladú.

3. Vaša stena vstupnou bránou do sveta fantázie

Hravý a veselý interiér vám pomôžu vytvoriť aj nástenné samolepky. Ich aplikácia na stenu nie je nijak náročná a výrobcovia prichádzajú so stále novými spôsobmi, ako ich nalepovanie ešte viac uľahčiť. A ak vás prestanú baviť? Samolepky je možné jednoducho odstrániť a v niektorých prípadoch opakovane nalepiť na nové miesto.

Mapy sveta a samolepky svietiace v tme skrášlia detské izbičky, ale aj pracovňu romantických duší. Pestrofarebné dlaždicové samolepky vám pomôžu oživiť priestor nad kuchynskou linkou a tiež vdýchnu život starému nábytku. Čo ale jasne vedie vo svete samolepiek na stenu, sú tie s 3D efektom.

Niektoré sú natoľko realistické, že si ľahko pohrajú s vašou mysľou. Čo napríklad taká 3D samolepka na dvere s potlačou knižnice? Trafiť von z obývačky bude pripomínať únikovú hru. A pokiaľ milujete prírodu, vykúzlite si so samolepkami výhľad ako z okna – napríklad rovno do lesa, na lúku alebo do rozkvitnutej záhrady plnej ruží. Lepšiu terapiu by ste hľadali len ťažko.

4. Závesné dekorácie a girlandy: nikdy nekončiaca slávnostná atmosféra

Vďačné dekorácie, ktoré vás budú stáť pár eur a nemusíte sa o ne nijak obzvlášť starať? Vyskúšajte tie závesné! Existuje ich nepreberné množstvo, sú vyrábané ako z kovu, tak prírodných materiálov a dokážou pôsobiť nežne aj moderne.

Zavesiť ich je možné prakticky kdekoľvek od kľučky na dverách cez rukoväť zásuvky po luster alebo lampičku. Na jar a v lete nimi môžete skrášliť domov aj záhradu. Obľúbené sú zvieracie motívy, tvary kvetín a srdiečok. V novembri s nimi hravo vykúzlite domov v jesennej nálade. A na Vianoce vytvoríte sviatočnú atmosféru za pár minút.

5. Umelecká galéria priamo u vás doma

Zahoďte maliarsky štetec a zmeňte plány na víkend. Namiesto maľovania stien sa vydajte s rodinou do umeleckej galérie. Ďaleko to mať nebudete – bude priamo vo vašej obývačke alebo jedálni. Klasické fotoobrazy sa hodia skôr do spálne, pracovne alebo detskej izbičky.

Spoločné priestory ako sú obývacia izba alebo jedáleň, a ktoré budete zdieľať s návštevami, by malo zdobiť menej osobné umenie. Stavte na obrazy na plátne a zarámované plagáty, ktoré oživia miestnosť a vyzdvihnú štýl interiéru. Teraz sa len rozhodnúť, či dať prednosť obrazu alebo plagátu. Tu vám výber uľahčíme, pretože na tom nezáleží.

Dôležitý je motív, ktorý by mal ladiť nielen s interiérom, ale aj s majiteľom. Pre cestovateľov sú typické plagáty miest a mapy sveta. Bohémske duše charakterizujú abstraktné maľby, akvarelové obrazy a prírodné motívy. Milovníkom histórie iste učarujú reprodukcie slávnych diel.

Pokiaľ vám umenie nie je blízke, ale nechcete v byte ponechať holé steny, sú tu ešte nástenné zrkadlá. Tie majú dvojitý efekt: nielenže budú slúžiť k svojmu primárnemu účelu, ale dokážu presvetliť miestnosť a opticky ju zväčšiť. V malých miestnostiach je taká pridaná hodnota na nezaplatenie.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov