01Krytina shutterstock 81441382
Zdroj: shuttesrtock

Najnovší prehľad strešných krytín

Neviete sa rozhodnúť, akú strechu by ste radi videli na dome a už vôbec netušíte, aké strešné krytiny sú pre ten-ktorý typ strechy vhodné?

Nezáleží na tom, či staviate nový dom alebo rekonštruujete starú nehnuteľnosť, projekt stavby vrátane skladby strechy patrí vždy do rúk skúseného projektanta.

Úlohou projektanta je navrhnúť vhodný typ a skladbu strešného plášťa v závislosti od povahy stavby, sklonu strechy, klimatických podmienok, vhodnosti strechy do okolitej zástavby atď. Pokrývač by mal potom rešpektovať projekt a postupovať podľa návrhu skladby strechy, ktorý vypracoval projektant. Akákoľvek zmena skladby strešného plášťa môže totiž ohroziť životnosť strechy.

Čo na šikmú strechu

Pri šikmej streche máte na výber z viacerých možností. Môžete sa rozhodnúť pre betónovú, keramickú, plechovú či vláknocementovú krytinu. Staršie domy mali sklon strechy 30° a viac, čo je dostatočné pre všetky krytiny. Čím je sklon strechy nižší, tým je aj výber možných krytín užší. Na to treba myslieť v prípadoch, ak je súčasťou rekonštrukcie prístavba s nízkym sklonom. Škridlové krytiny sú vhodné na strechy so sklonom min. 12 až 15°. Existuje však aj riešenie pre sklon 7°. Z hľadiska hmotnosti sa škridlové strechy radia k tým ťažším. Na hmotnosť je dobré pozerať skôr ako na výhodu. Takéto strechy sú odolné proti extrémnejšiemu vetru a prispievajú aj k stabilite krovu práve v súvislosti s vetrom.

Pri výbere farby väčšinou prevládajú tmavé hnedé až čierne odtiene. Takéto farby sa však v letnom období zahrievajú od slnka najviac. Teplota na tmavom povrchu strechy dosahuje hodnoty aj +75 až +80 °C, čo v lete prispieva k prehrievaniu interiéru. Túto teplotu dokážu znížiť o viac ako 10 °C reflexné povrchy.

Čo na plochú strechu?

Pri plochých strechách je dôležité správne vyspádovanie strechy a odvodnenie (na streche nesmie stáť zrážková voda) a tiež kvalitné vyhotovenie detailov na streche. Výhodou mPVC fólií je minimálne zaťaženie nosnej konštrukcie domu, umožňujú jednoduché a rýchle kladenie vo všetkých ročných obdobiach. Z asfaltovaných pásov si na pokrytie plochej strechy treba zvoliť modifikované asfaltované pásy. Oxidované asfaltované pásy by mali tvoriť iba pomocné a podkladové vrstvy. Ďalšou možnosťou je tzv. zelená, správne nazývaná vegetačná strecha.

Pri rekonštrukcii by sme si mali položiť otázky:

• V akom stave je krov?

• Bude sa meniť účel povalových priestorov na obytné?

• Aká bola pôvodná krytina a aké sú predstavy o kvalite, estetike a cene?

Ak do strechy nezatekalo, dá sa predpokladať, že drevené nosné konštrukcie budú v dobrom stave. Dajte preveriť odborníkom stav v kritických miestach krovu, ako sú krokvy v úžľabiach, miesta okolo strešných výlezov a svetlíkov alebo miesta kontaktu krovu s inými materiálmi – murivo, podlaha. Vždy odporúčam výmenu strešných lát. Všímajte si aj konštrukcie prestupujúce cez strechu, napr. komíny. Ak sa bude doteraz len povalový priestor využívať aj na obytné účely, do strechy sa bude vkladať tepelná izolácia, podhľadové a iné prvky. Vzhľadom na dnešné tepelnoizolačné požiadavky môže hrúbka tepelnej izolácie často presiahnuť aj dvojnásobok výšky krokiev, medzi ktoré sa zvyčajne izolácia vkladá. Tu je vhodné zvážiť použitie nadkrokvovej tepelnej izolácie, prípadne jej kombináciu s medzi­krokvovou, aby sme neznižovali priestor v interiéri. Hlavná otázka pri rekonštrukcii strechy smeruje k tomu, akú krytinu vybrať. Každý materiál má svoje špecifiká. Silnou stránkou škridlových krytín, či už sú vyrobené z betónu, alebo pálenej hliny, je ich trvanlivosť, jednoduchá montáž, ako aj prípadná oprava. Betónové zároveň najlepšie tlmia hluk z vonkajšieho prostredia alebo dažďa. Sú vyrobené z prírodných materiálov. Strechu by mal posúdiť statik a mala by byť navrhnutá s dostatočnou rezervou, pretože vplyv snehu a vetra je často vyšší ako hmotnosť samotnej krytiny.

Betónová škridla

03Krytina

Bramac Platinum

Extrémne pevná škridla s moderným vzhľadom.

Viacvrstvová škridla, ktorá v sebe spája výhody betónovej a pálenej škridly: vysokú odolnosť a atraktívny vzhľad. Na betónovom tele škridly je minerálna medzivrstva, ktorá sa stará o veľmi hladký povrch bez pórov, zvyšuje ochranu proti mrazu, krupobitiu a usadzovaniu machov. Povrch krytiny tvoria taktiež farby s metalickým efektom. Určená na novostavby aj rekonštrukcie.

Materiál: vysokokvalitný betón s minerálnou vyrovnávacou medzivrstvou
Spotreba: približne 10 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 22°
Minimálny sklon strechy: 12° (s debnením)
Hmotnosť: približne 4,3 kg/ks
Povrch: vysokohladký s metalickým leskom, Platinum
Cena: 1,80 €/ks, 18 €/m2
www.bramac.sk

04Krytina

Bramac MAX 7° Protector

Škridla na strechy s veľmi nízkym sklonom.

Betónová škridla určená na strechy s malým sklonom už od 7°. Integrované kovové prvky v hornej časti zabraňujú prenikaniu vody pod krytinu. Vďaka veľkému formátu škridly (8 ks/m²) vzniká na streche menej kritických spojov, cez ktoré môže presakovať voda. Odolná proti znečisteniu. Určená na novostavby a strechy s veľkou plochou.

Materiál: vysokopevnostný prefarbený betón
Spotreba: približne 8,1 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 22°
Minimálny sklon strechy: 7° (s debnením)
Hmotnosť: približne 5,1 kg/ks
Povrch: hladký a jemne lesklý s dvojitým nástrekom disperznou farbou s Protectorom
Cena: 2,04 €/ks, 16,52 €/m2
www.bramac.sk

05Krytina coppo2018 ferrara

Terran Coppo 2018

Vlnitá škridla so stredomorským vzhľadom.

Betónová škridla s dynamickými líniami pripomínajúca náladu slnečného Stredomoria. Vlnitý profil a tri farebné melírované vyhotovenia dodajú stavbe zaujímavý kreatívny vzhľad. Strešná krytina je dostupná v povrchovej úprave ColorSystem, ktorá zabezpečuje stálofarebnosť a lesk škridiel, a má vysokú odolnosť proti opotrebeniu.

Materiál: vysokokvalitný farbený betón
Spotreba: približne 10 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 22°
Minimálny sklon strechy: 10° (s vodotesným podstreším)
Hmotnosť: približne 4,5 kg/ks
Povrch: hladký, 2× farbený lakom
Cena: 1,73 €/ks, 17,30 €/m2
www.terran.sk

06Krytina Synus ColorSystem cierna

Terran Synus

Škridla s nízkou hmotnosťou vhodná aj na rekonštrukcie.

Betónová škridla s vlnitým profilom, ktorý pripomína sínusoidu. Pre svoju nízku hmotnosť predstavuje ideálne riešenie na rekonštrukcie starších domov. Vďaka elegantnému tvaru je však zaujímavou voľbou aj pre novostavby. Dostupná je v siedmich farebných vyhotoveniach.

Materiál: vysokokvalitný farbený betón
Spotreba: približne 10 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 22°
Minimálny sklon strechy: 10° (s vodotesným podstreším)
Hmotnosť: približne 3,9 kg/ks
Povrch: hladký, 2× farbený s lakom akrylátovou povrchovou úpravou
Cena: 1,33 €/ks, 13,30 €/m2
www.terran.sk

07Krytina KMB BETA eleg višň

KMB Beta

Mrazuvzdorná škridla na strechy so sklonom od 12° do 90°.

Betónová profilovaná drážková škridla s vystužením v pozdĺžnom a priečnom smere, zvýšenou vodnou drážkou, pätkovým rebrovaním, detailom odsadenia od strešných lát a zväčšenou vôľou vo vodnej drážke. Na strechy so sklonom od 12° do 90°. Použitie nie je obmedzené nadmorskou výškou.

Materiál: vysokopevnostný prefarbený betón
Spotreba: približne 10 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 22°
Minimálny sklon strechy: 12°
Hmotnosť: približne 4,25 kg/ks
Povrch: prírodný, dvojitý akrylátový nástrek, špeciálny dvojitý nástrek s leskom
Cena: od 1,15 €/ks, od 11,52 €/m2
www.km-beta.sk

08Krytina ROTA cierna hladka briliant 2

KMB ROTA

Škridla s funkčným hladkým povrchom.

Betónová škridla s profilovaním rubovej strany, ktoré zaisťuje vysokú pevnosť aj pri predĺženom plochom tvare krytiny. Umožňuje rýchlejšie kladenie (iba 8 ks/m2), vyššiu tesnosť strechy vďaka menšiemu počtu škár a nižšiu hmotnosť na 1 m2. Plochá škridla so zníženou vodnou drážkou, určená na strechy od 15°do 90°. Použitie nie je obmedzené nadmorskou výškou.

Materiál: vysokopevnostný jemnozrnný prefarbený betón
Spotreba: približne 8 ks/m2
Bezpečný sklon strechy: ≥ 25°
Minimálny sklon strechy: 15°
Hmotnosť: približne 6,3 kg/ks
Povrch: špeciálny akrylátový nástrek, lesklý
Cena: 1,97 €/ks, 15,74 €/m2
www.km-beta.sk

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje