Prejsť na obsah

Košice Gurmán Fest oslavuje desať rokov

Počet vystavovateľov už niekoľko rokov prekračuje počet 50. Tento rok nebude výnimkou. Milovníkov mexického jedla určite poteší správa, že výrazné pokrmy z tejto temperamentnej krajiny prinesú až tri reštaurácie. Aj klasici si prídu na svoje – reštaurácia Carpano či piváreň Luxor ponúknu tradičné i netradičné jedlá; tí, ktorí obľubujú street food, si pochutnajú na burgroch, hot-dogoch či nakladaných hranolkách. Nebude chýbať Pivný stan, pod ktorým sa stretnú košické remeselné pivovary, no ani široká ponuka nápojov – medzi inými aj YUZU HOUSE, ktorý predstaví unikátne spojenie slovenských chutí a japonského citrusového plodu.

Výnimočnou novinkou bude eko-lokál zóna, v ktorej sa predstavia predajne Košická špajzaJednoducho neodpadovo, ktoré v priebehu víkendu predstavia svoje produkty či málo používané potraviny v našich kuchyniach. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na Jablkové chipsy či štýlové zástery od ANAMO.

V ekologickom duchu sa bude niesť aj servírovanie jedál – vystavovatelia budú pokrmy podávať na papierových tanieroch, no v prípade potreby budú dostupné aj koše na separovaný odpad. V Pivnom stane a v stánkoch s nápojmi po uvážení vystavovateľov sa bude čapovať do vratných plastových pohárov, ktoré budú zálohované v hodnote 2 gurmánov. V prípade, že si návštevník bude prosiť ďalší nápoj, odovzdá použitý pohár a dostane čistý. Ak si ďalší nápoj už nebude prosiť, vystavovateľ mu vráti 2 gurmány. „Veríme, že takýto prístup radikálne zníži použite plastového riadu a príboru, ktorý škodí životnému prostrediu, a ktorého sa na podujatí ako je Košice Gurmán Fest spotrebuje obrovské množstvo,“ vysvetľuje Anna Benč, organizátorka podujatia.

Oproti minulým rokom sa zmení aj rozmiestnenie stanov. „Keďže sa z Mestského parku stala vo februári 2019 Národná kultúrna pamiatka, bolo potrebné rozmiestniť vystavovateľské pozície tak, aby sme čo najmenej zasahovali do koreňového balu stromov, ktorý kopíruje korunu daného stromu. Zároveň museli byť niektoré pozície zrušené a iné presunuté viac ku chodníkom. V tomto roku použijeme dvojnásobné množstvo špecializovaných chráničov trávy a mobilných chodníkov pod autá a v parku umiestnime chrániče trávy DURA TRAC,“ dodáva Miloslav Klíma, výkonný riaditeľ Visit Košice.

Počas festivalu nebude núdza o bohatý program, ktorý predstaví kuchárske umenie známych šéfkuchárov – medzi inými napr. Tibora Samaranského, známeho z relácie Dámsky klub či Tomáša Šajgala, majstra sabrage Slovenskej republiky, ktorý predstaví vodné someliérstvo a postavenie vody v súčasnej gastronómii. V altánku bude znieť chytľavá hudba, o ktorú sa postarajú DJ-i i vydavateľstvo Hevhetia. V Detskej zóne sa o program postará TRAMATÁRIA. Detičky sa tak zúčastnia tvorivých dielní, odfotia sa s maskotom, no môžu si vyskúšať aj detskú lezeckú stenu Rozlomity, virtuálnu realitu od Laser Arény či prenosnú ASTRO SHOW.

Vstupné bude možné si zakúpiť pri bránach do Mestského parku pri Jakabovom paláci a pri Kunsthalle. V predaji budú jednodňové vstupenky alebo 3-dňové permanentky. Obe budú ponúkané v celej sume alebo v zníženej, v závislosti od veku účastníkov:

Dospelý jednodňový: 2,50 € Zľavnený jednodňový: 1,50 € Dospelý permanentka: 5,00 € Zľavnený permanentka: 3,00 € 

Zľavnená vstupenka a permanentka bude platiť pre osoby od 6 – 18 rokov, študentov s ISIC kartou, ZŤP, ZŤP-S, dôchodcov (62 rokov a vyššie)

Kým vstupné sa bude platiť v eurách, samotná platba vystavovateľom bude fungovať na princípe žetónov v hodnotách 1,00 € a 0,50 €. Ich spätná zámena na eurá však už nebude z organizačných príčin možná.

 „Tešíme sa, že Košice Gurmán Fest počas svojho desiateho ročníka opäť ponúkne novinky i klasiky, na ktoré sú každoroční návštevníci zvyknutí. Zároveň dúfame, že sa nám podarí pokoriť minuloročný návštevný rekord, ktorý presiahol počet trinásť a pol tisíc,“ hovorí Klíma.

Program Košice Gurmán Fest

Hlavné pódium

PIATOK

15:00   „Tajomstvá našej špajze“ (o neznámych, či málo využívaných potravinách v našich kuchyniach) – Košická špajza

16:00    Letné miešané drinky s bublinkami – Hubert sekt

17:00    Kenwood Kitchen – Tibor Samaranský 

18:00    Carolina Garcia - Letné dezerty

19:00    Juraj Hruška – šéfkuchár Slávia reštaurácia a kaviareň 

SOBOTA

14:00  „Čo sme, kto sme a o čo sa snažíme?“  - Jednoducho bezodpadovo

15:00  Vínna degustácia

16:00  S rebelom na pódiu - Daniel Širota, Šéfkuchár Primi Košice

17:00  Kenwood Kitchen – Tibor Samaranský

18:00  Vodné someliérstvo – voda a jej postavenie v gastronómii- Tomáš Šajgal someliér

19:00  Vojto ARTZ – nie len veľká kuchárska šou, ale hlavne: Zero Waste – alebo ako variť do poslednej omrvinky; po vystúpení nasleduje autogramiáda a predaj knihy

NEDEĽA

12:00   „Nakupujeme v obchode bez obalu“ – Košická špajza

13:00   Letné miešané drinky s bublinkami – Hubert sekt

14:00   Moderné slovenské recepty – Michael Thiry z reštaurácie Baránok

15:00   Peter Škripko a Jakub Benčo - nový šéfkuchár Camelotu, ktorý pôsobil v ako Senior chef de partie v Polen Street Social 

16:00   Kenwood Kitchen - "Sladká vášeň" – Michal Baniar – známy slovenský cukrár      

17:00   Jozef Hromják – ZORE restaurant    

 

Hevhetia Stage

PIATOK 15:00 – 19:00 Groove DJs Collective 19:00 – 20:00 Ján Kopčák & Konzervatoristi

SOBOTA 12:00 – 18:00 DJ Carlos 18:00 Klasik Band  19:30 – 20:30 Incognito DJ & Tomáš Javnický on sax

NEDEĽA 11:00 – 15:00 Incognito DJ  15:00 – 16:00 Edo Klena & Klenoty  16:00 – 20:00 Incognito DJ & Markus G

Kompletný program Košice Gurmán Festu je k dispozícii aj na webovej stránke www.visitkosice.org alebo na udalosti na Facebooku Košice Gurmán Fest 2019.