Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zateplenie-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)
6. mája 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Bývate v zateplenom dome s novými oknami? Pravdepodobne žijete v plynovej komore

Pri rekonštrukciách bytových domov sa často zabúda na inštaláciu aktívneho vetracieho systému s rekuperáciou tepla. Obyvatelia potom žijú v nezdravom prostredí a trpia rôznymi zdravotnými problémami.

Na vine je nedostatočné vetranie a vysoký obsah oxidu uhličitého vo vzduchu.Odborníci hovoria o veľkom probléme, o ktorom väčšinou nemajú obyvatelia zateplených domov ani tušenie. Tým problémom je koncentrácia oxidu uhličitého v interiéri dobre utesnených a zaizolovaných domov. Ľudia totiž málo vetrajú, a tak väčšinu času dýchajú vzduch s príliš vysokým obsahom CO2. Obyvatelia bytov sa potom cítia unavení, trpia bolesťami hlavy a zlým spánkom.

Oxid uhličitý a jeho účinky

Oxid uhličitý vzniká oxidáciou organických zlúčenín. Ide o bezfarebný plyn bez akéhokoľvek zápachu, ktorý je ťažší ako vzduch. Hoci je oxid uhličitý prirodzenou súčasťou zemskej atmosféry, jeho zvýšená koncentrácia v interiéri býva príčinou drobných, ale pri nemennom stave vytrvalých zdravotných ťažkostí. V extrémnych koncentráciách môže oxid uhličitý spôsobiť aj otravu.

Modelový príklad
V prázdnej miestnosti pasívnej budovy ukazuje prístroj bezproblémovú hodnotu koncentrácie CO2. Stačí však iba polhodina pobytu asi dvadsiatich ľudí a koncentrácia vzrástla na viac ako 1700 ppm, čím sa zvýšila požiadavka na intenzívnejšie vetranie.

Hlavný zdrojom oxidu uhličitého v interiéri je človek a jeho dýchanie. Nna koncentráciu CO2 v miestnosti má vplyv aj varenie na plynovom sporáku, prítomnosť zvierat – napr. veľký pes sa v produkcii CO2 vyrovná človeku a v menšej miere aj izbové kvety. Koncentrácia oxidu uhličitého sa vyjadruje v jednotkách ppm (parts per milion), niekedy však aj v mg/m3 alebo v percentách. Prepočet týchto jednotiek je nasledovný: 1000 ppm = 1800 mg/m3 = 0,1 %.

Účinky koncentrácie CO2 na ľudské zdravie

  • cca 350 ppm – koncentrácia vo vonkajšom prostredí
  • do 1000 ppm – úroveň bez nepríjemného pocitu
  • 1200-1500 ppm – odporúčaná maximálna úroveň CO2 vo vnútorných priestoroch
  • 1000-2000 ppm – príznaky únavy a znižovanie koncentrácie, pocit vydýchaného vzduchu
  • 2000-5000 ppm – nastávajú bolesti hlavy
  • 5000 ppm – znížená koncentrácia, únava, bolesti hlavy
  • viac ako 5000 ppm – nevoľnosť a zvýšený tep
  • viac ako 15000 ppm – dýchacie ťažkosti, závraty
  • viac ako 40000 ppm – možná strata vedomia
  • Problém – rekonštrukcie panelových domov a príliš tesné okná

Veľkým problémom je koncentrácia CO2 v interiéri zateplených panelových domov. Zateplením obalu domu a výmenou okien sa totiž veľmi podstatne znižuje prirodzené vetranie. Nové okná v priemere v zavretom stave privádzajú do interiéru iba okolo 1 m3 čerstvého vzduchu za hodinu. Za optimum sa pritom z hľadiska vyváženosti prísunu čerstvého vzduchu a tepelných strát vzniknutých vetraním považuje 25 m3 za hodinu na osobu. Obyvatelia domov sú navyše zvyknutí vetrať len málo a s malou frekvenciou. S lepšie utesnenými oknami sa pritom vzduch v interiéri rýchlo stane nedýchateľným často už za dve hodiny od posledného vyvetrania.

Ani mikroventilácia, ktorú umožňujú takmer všetky moderné okná, tento problém príliš nerieši, pretože nezabezpečí dostatočný prísun čerstvého vzduchu. „Podľa mňa je užitočnosť mikroventilácie trochu sporná. Ak je bezvetrie a nie je veľmi zima, je jej efekt minimálny a rozhodne nenahradí vetranie. Naopak pokiaľ fúka silný vietor a je naozaj zima, môže byť vetrací efekt mikroventilácie až príliš intenzívny,“ opisuje problémy energetický poradca Karel Murtinger, ktorý sa dlhodobo zaoberá sledovaním kvality ovzdušia v interiéroch.

Ako znížiť koncentráciu CO2 v interiéri?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Kvalitným a častým vetraním. Ak bývate v zateplenom dome s tesnými oknami, pre zachovanie vysokej kvality vzduchu v interiéri budete musieť vetrať najlepšie každé dve hodiny. Čo však robiť v noci, kedy má koncentrácia CO2 veľký vplyv aj na kvalitu spánku? Tu zrejme pomôže hlavne mikrovetranie prípadne málo pootvorené okno. Oboje má však negatívny vplyv na prenikanie hluku z ulice. Koncepčnejším riešením je potom inštalácia aktívneho vetracieho systému s rekuperáciou tepla, a to najlepšie pre celý bytový dom.

Ako zmerať koncentráciu CO2 v miestnosti?

So správnou technikou je meranie koncentrácie oxidu uhličitého veľmi jednoduché. Potrebný merací prístroj zakúpite napríklad v špecializovanom obchode s elektronikou. Prístroj dokáže koncentráciu CO2 nielen zmerať, ale tiež priebežne ukladať pre neskoršie spracovanie v počítači. To sa hodí, ak chcete napríklad sledovať kvalitu vzduchu v spálni počas noci. Meranie a sledovanie obsahu oxidu uhličitého vo vzduchu je tiež motiváciou pre lepšie a častejšie vetranie. „Od tej doby, čo som si merač koncentrácie CO2 kúpil, vetrám častejšie,“ potvrdzuje Karel Murtinger.

Veľkou nevýhodou týchto meracích prístrojov je ale ich cena. Zatiaľ čo digitálne teplomery a vlhkomery sú pomerne lacné, funkcie merania koncentrácie CO2 tieto zariadenia veľa predražuje. Cena meračov sa pohybuje od 220 eur, čo už nie je pre hocikoho zanedbateľná čiastka.

Nazeleno.cz, energia

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.