Napriek tomu, že v posledných rokoch takmer všetky úrokové sadzby výrazne padli, za možnosť ísť na účte do mínusu musia klienti platiť, naopak, viac než v minulosti. Ešte vyššie sú úroky na kreditných kartách. Klient, ktorý nesplatí požičané peniaze počas bezúročného obdobia, musí rátať s tým, že ročný úrok, ktorý zaplatí, môže presiahnuť 20 percent.

Banky nevidia priestor na pokles

„Sadzby na týchto produktoch sú dlhodobo stabilné. Pri povolenom prečerpaní a kreditných kartách ide o rýchle peniaze v podobe revolvingového úveru s flexibilnou formou splácania. Preto je prirodzené, že sadzby sú vyššie než pri splátkových úveroch, a zatiaľ nevidíme priestor na ich znižovanie,“ tvrdí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne (SLSP) Marta Cesnaková.

Revolvingové úvery, ktoré sa v štatistikách vykazujú spolu s povoleným prečerpaním, fungujú rovnako ako povolené prečerpanie. Banka klientovi raz schváli úverový rámec, ktorý môže kedykoľvek využiť. Ak časť alebo celú sumu splatí, môže si opätovne požičať bez toho, aby mu finančná inštitúcia musela znovu schváliť úver. Na tom istom princípe fungujú aj kreditné karty.

Konkurencia netlačí

Pri úveroch na bývanie klesli sadzby najmä pre konkurenčný tlak. Obmedzenie maximálneho poplatku, ktorý si banky môžu pýtať pri predčasne splatenom úvere, spustil boj o dlžníkov, ktorý mal za následok, že naše hypotéky patria k najlacnejším v eurozóne.

Pri prečerpaní či kreditných kartách finančné inštitúcie takýto súboj nevedú. „Úrokové sadzby na povolených prečerpaniach dlhodobo zostávajú bez zmeny. Keďže nenastal žiaden konkurenčný tlak na zníženie týchto sadzieb, nevznikla na trhu žiadna potreba na ich zníženie,“ tvrdí hovorca VÚB Dominik Miša.

O tom, že finančné domy nie sú nútené

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa