Martha Kellyová Hallová: Orgovánové dievčatá

Newyorská organizátorka spoločenských podujatí Caroline Ferridayová má plné ruky práce na francúzskom konzuláte a na obzore sa črtá nový ľúbostný vzťah.

06.06.2019 05:00
debata
zväčšiť Martha Kellyová Hallová: Orgovánové dievčatá
Martha Kellyová Hallová Orgovánové dievčatá Martha Kellyová Hallová: Orgovánové dievčatá

No jej svet sa úplne zmení, keď Hitlerove vojská v septembri 1939 vtrhnú do Poľska a potom si už brúsia zuby na Francúzsko. Na druhej strane oceána Kaša Kuśmierczyková, poľská tínedžerka, pochopí, že jej bezstarostná mladosť sa stráca.

Odvážne prijme úlohu doručovať odkazy v poľskom podzemnom odboji. V tiesnivej atmosfére sliedivých pohľadov však má jediný nesprávny krok zničujúce následky pre celú rodinu. Na ambicióznu mladú nemeckú lekárku Hertu Oberheuserovú inzerát hľadajúci lekára do štátnej služby zapôsobí ako možnosť úniku z bezútešného života. Lenže keď miesto prijme, ocitne sa v pasci nacistických tajných operácií.

Životy troch žien sa nečakane pretnú. Kašu pošlú do Ravensbrücku, neslávne známeho nacistického koncentračného tábora pre ženy. Mnohé väzenkyne sa podobne ako ona stanú „Králikmi“, obeťami drastických medicínskych pokusov. Príbehy trojice žien prekračujú kontinenty – z New Yorku do Paríža, Nemecka a Poľska.

Prvotina a zároveň bestseller americkej autorky Marthy Hallovej Kellyovej, ktorá vyštudovala žurnalistiku a pracovala ako reklamná textárka.

Z anglického originálu Lilac Girls (Ballantine Books / Penguin Random House 2016) preložil Jozef Kot.

Ikar

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka