Politika 05. jún 2019

Naše pozvanie platí, nech prídu domov

Fero Múčka
Fero Múčka
Dnes by som to už takto neriešil, hovorí predseda KDH Alojz Hlina o blogu, ktorý napísal po voľbách na adresu Františka Mikloška.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Naše pozvanie platí, nech prídu domov
Dnes by som to už takto neriešil, hovorí predseda KDH Alojz Hlina o blogu, ktorý napísal po voľbách na adresu Františka Mikloška.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

Čo bola prvá vec, ktorá vám napadla, keď ste videli výsledky eurovolieb?

Bol som primerane spokojný.

S percentami či s pridelenými mandátmi?

Mali sme smolu na brexitový mandát, verím, že to Ústavný súd zmení. A ak aj nie, predpokladám, že Miriam Lexmann sa mandátu čoskoro ujme aj tak.

To sa môže aj naťahovať.

Naše podanie na Ústavný súd je koncipované tak, že hoci bol zákon nespravodlivý, tak bol ešte aj zle aplikovaný a nespravodlivosť sa tým ešte zvýšila. Šanca, že sa to opraví, je veľká a spočívajúci mandát prejde na SaS. Tak by to bolo spravodlivé. Miriam aj ja ale chceme Britániu v EU, takže je to pre nás rozporuplná pozícia.

Na druhej strane, jej volebný výsledok bol pre vás zrejme príjemný, nebude vám ľúto, ak odíde do Bruselu? Zdá sa, že fungovala na segment voličov, kde máte vy menší výtlak.

Keď ste šli pred sto rokmi do Ameriky, tak ste odtiaľ poslali raz za rok list. Dnes keď v pondelok odídete do Bruselu, štvrtok môžete byť tu.

Rátate s ňou do ďalšieho straníckeho fungovania?

Do priestoru vkladáme nových ľudí a Miriam je jedna z nich. Ona neodchádza, ona prišla.

Väčšinu europoslancov ale naozaj po odchode do Bruselu nevidíme.

Neplatí to pre všetkých, Ivan Štefanec či Richard Sulík sa tu dynamicky pohybovali v priestore aj ako europoslanci.

Vidí to tak aj ona, že sa bude ďalej angažovať v KDH?

Detaily sme zatiaľ neriešili, autisticky sme sa sústredili na eurovoľby, bolo to náročné obdobie. Miriam je zvolená europoslankyňa za KDH, čiže najbližších päť rokov sa bude angažovať za KDH. Do Bruselu sa nechodí dovolenkovať.

A ďalší kandidáti, ktorí mali veľa krúžkov? Čaučík, Figeľ, Kuzárová?

Zadanie bolo, aby kandidáti doniesli tri- či štyritisíc autentických hlasov. Myslím, že nám to vyšlo, ľudia zabojovali, sám som bol prekvapený. Mali sme „dynamiku“ v systéme. Výsledky tomu zodpovedali. A KDH už neurobí tú chybu, že zabudne na svojich výsadkárov. Ľudia, ktorí za nás bojovali a mali výsledky, o tých sa postaráme.

Čiže budú v jadre kandidátky?

To ešte len uvidíte, akú super kandidátku vyskladáme. To jadro bude veľké jadro. To nebude tak, že pätnásť ich tam bude za odmenu a ostatní slabí, aby náhodou niekoho neprekrúžkovali.

Nakoniec za KDH ide teraz do Bruselu len Ivan Štefanec. Pre vašich voličov to nie je tradičný KDHák, jeho názory sú skôr stredovejšie, v kultúrnoetických témach sa nevyhraňuje, pri vstupe do KDH podporil registrované partnerstvá.

Kresťanským demokratom sa nenarodíte, kresťanským demokratom sa stávate. Všetky tie sektárske reči o „KDH-áckej krvi“ nás dostali mimo parlamentu. Ja mám v úcte všetkých našich členov, dlhoročných, ale aj nových. Šanca pre KDH bude, že dokážeme privítať a vytvoriť priestor pre ľudí, ktorí majú konzervatívne, kresťanskodemokratrické hodnotové nastavenie.

Robme tak, aby dnes desaťročné dieťa mohlo byť úspešným KDH-ákom, keď vyrastie. Dokonca robme tak a máme tú zodpovednosť, že človek, ktorý sa ešte len narodí, raz môže byť predsedom KDH. Kresťanská demokracia nás prežije.

Dnešná situácia otvára dvere aj pre ľudí, ktorí by pred časom KDH nevolili. Dnes ale cítia, že silný nástup liberalizmu bude problém.Zdieľať

Ak sa pozrieme na detailnejšie výsledky, napríklad po okresoch, tak vidíme, že ste bodovali naprieč krajinou relatívne vyrovnane, na pár ostrovov.

Stratégiou je udržať jadrových voličov a otvoriť sa zároveň. Tieto voľby sme tu mali aj atak na jadrového voliča cez odídenecké skupiny, a to nekorektným spôsobom. Ale dokázali sme odlev nielen nahradiť, ale dokonca navýšiť počet voličov. Čiže stratégia nám funguje a budeme v nej pokračovať. Tým, ktorí odišli preto, že sa nechali pomýliť, sa chceme zvlášť prihovárať.

Vaša interpretácia volieb bola aj taká, že KDH mohlo mať viac ako Kotleba, keď ste tam zarátali aj hlasy Kresťanskej únie. Ale tam bolo veľa, zdá sa, že až väčšina hlasov z OĽaNO. Annu Záborskú dokonca prekrúžkoval Branislav Škripek.

Súčtom sme atakovali druhé miesto. Myslím si, že to nie je náhoda. Ľudia podvedome cítia, že treba vyvažovať politickú scénu. Keďže začne byť liberalizmu príliš veľa, tak aj časť stredových si povie, že na vyváženie tu chce kresťanskú demokraciu.

Dnešná situácia otvára dvere aj pre ľudí, ktorí by pred časom KDH nevolili. Dnes ale cítia, že silný nástup liberalizmu bude problém.

Myslíte, že ich je zaujímavý počet?

Sú tu a myslím, že ak to nepokazíme, kresťanská demokracia bude pre mnohých novým domovom. Len to nesmieme pokaziť.

 

Otázkou o výsledkoch v regiónoch som narážal aj na vašu rétoriku, ako sa KDH darí na Orave či na Spiši. Robíte aj narážky na to, že Bratislava tomu nerozumie, že to nie je vaše územie. Ale v Bratislave ste mali viac hlasov ako na Orave. Chápem, že v percentách to vyzerá, že valcujete na Orave, ale z hľadiska počtu voličov je pre vás Bratislava dôležitejšia. Nie je to zbytočné vyhraňovanie sa? Nie je potenciál kresťanskej demokracie širší, ako ho dokážete vnímať vy?

Určite je, nemôžeme byť regionálna strana ani konfesná strana. Mrzí ma aj to, ako sme rezignovali na juh Slovenska, pritom aj tam sa dajú robiť čísla. Len potrebujete mať niekde baštu, hrad, kde sa zotavujete zo zápasov. To je pre mňa Orava, dolný Liptov, Spiš.

To je v poriadku, ale napríklad Orava vám robí desať percent hlasov, a pritom od vás stále počúvame, aké to je pre KDH dôležité územie. Aj komunikujete štýlom, akoby prototypom voliča KDH boli Oraváci. Pritom po okresoch ste takmer na celom Slovensku mali zaujímavé výsledky.

Nejdeme robiť oravsko-spišskú stranu. Jedna zo substratégií je aj mať svoje „Bavorsko“. Ja som strašne veľa energie dal do komunálnych volieb. Dosiahli sme, že polovica starostov je na Hornej Orave z KDH. Je to skvelý, dnes už relatívne bohatý región, kde sa dobre žije, pozemky sú tam drahé ako v Trnave. A kto to tam spravuje? Kresťanskí demokrati. Ľudia z KDH.

Pracujeme tam ďalej, teraz napríklad tridsať dedín na Orave sa pridalo do iniciatívy prorodinných samospráv. Tam to vzniklo, začali to naši starostovia a teraz odtiaľ môžeme expandovať.

Nič proti tomu, ale na konci dňa je Orava len územie o troch okresoch. Prečo by túto robotu nemal robiť niekto miestny? Vy sa máte venovať voličom po celej krajine. Voličský potenciál na Orave máte plus-mínus vyčerpaný. Nemalo by vás byť viac vidieť vo „swing states“, tam, kde máte možnosť získať prírastky?

Ja chodím po celom Slovensku, naposledy som bol v Brezne. Ale my potrebujeme komunikovať nejaký príbeh...

... vy v Brezne rozprávate, ako dobre sa žije na Orave pod starostami z KDH?

Dovoľte sa nám pochváliť aj v Brezne tým, že tam, kde sú starostami kresťanskí demokrati, sa veci zlepšujú a spýtať sa ich, či to nechcú tiež skúsiť.

Funguje to, keď v Brezne rozprávate, ako je na Orave?

Testujeme to. Nehovorím, že to bude absolútny highlight, ale vidím, že takéto príbehy ľudia vnímajú, na komunálnej úrovni to má efekt. A vieme to poprepájať s parlamentnými voľbami. Chápem však, že to ľudí inde už môže iritovať, ak to robí predseda, mám však k tomu regiónu blízky vzťah, je to môj rodný kraj. Ale už to prioritne preberá Igor Janckulík a Albín Maslaňák

KDH vzniklo zo silnej disidentskej intelektuálnej vrstvy. Okolo neho fungovali diskusné fóra, konferencie na rozličné témy, publikačná činnosť. KDH bola dlho stranou na špičke, pokiaľ išlo o podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na túto tradíciu a potenciál sa tiež akoby sa rezignovalo.

Odpoveď pre mestského voliča v poslednom čase bola Caroline Líšková, Maroš Čaučík, Miriam Lexmann. Je to málo? Ľudia boli, len reflektor na nich nesvietil. Ani z Postoja. Vnímam tiež intelektuálne podhubie KDH. Len jeden príklad, my, čo sme na literatúre dávali pozor, vieme, aké je to meno Hroboň, a potomok tohto rodu teraz pomáha KDH. Bohdan Hroboň, tento človek je teraz u nás dnes ako poradca pre školstvo.

Hovorím najmä o tom, že KDH mávalo potenciál sa zapojiť do verejnej debaty aj z pozície zdatného diskutéra na rozličné spoločenské témy. Dlho bolo napríklad špičkou v debate o justícii, bezpečnosti, rovnocenným partnerom v oblasti školstva či dopravy. Ale napríklad vedelo debatovať aj o fenoménoch civilizačného charakteru, budúcnosti Európy. To sú vecí, ktoré vás asi až tak nelákajú.

Trochu ma podceňujete. Kto sa ma na to a kde pýta?

Vy o sebe tvrdíte, že ste bača.

Ja mám prečítaných viac kníh ako niekto Nových Časov. Ale na nič sa nehrám. Ak má niekto zavolá na debatu, kde má byť Európa o tridsať rokov, myslím si, že by som takú debatu zvládol. Dokonca sa v KDH zaoberáme niečím takým „bezvýznamným“, ako je vízia.

Dnes máme na Slovensku politiku, že strany ani program nepotrebujú a vízia je pre ne to, čo budú robiť zajtra. KDH pripravuje tretí strategický dokument Vízia pre našu vlasť, to bude o dlhodobých horizontoch.

Skôr sa pýtam, či má KDH ľudí, ktorí vedia na úrovni a inšpiratívne debatovať, formovať aj verejnú debatu.

Treba otvorene povedať, že mnoho kvalitného z KDH za tých tridsať rokov ušlo, lebo nevideli perspektívu a že tu máme dieru ako Afrika. Ale zaplníme ju.

 

Zdroj - Blog Jozefa Šimka

Kedy?

Kandidátka bude dobrá a ideme primerane tempu. Ak má niekto tipy na takýchto ľudí, nech sa ozve, zvážime.

Dnes máme na Slovensku politiku, že strany ani program nepotrebujú a vízia je pre nich to, čo budú robiť zajtra.Zdieľať

V eurovoľbách kandidovala Kresťanská únia, kde bola líderkou Anna Záborská, dlhoročná politička KDH. Aká je budúcnosť týchto dvoch strán?

Nehovorím to prvýkrát a poviem to aj pre Postoj. KDH je tu tridsať rokov, sme členmi EPP, KDH tvorí v novodobých slovenských dejinách kostru parlamentného systému a parlamentnej demokracie. Takáto strana nemôže ísť do koalície so stranou, ktorá bola pár mesiacov pred voľbami kúpená a pochybne financovaná.

Niekde som čítal dokonca takú absurdnú konštrukciu, že nech je to ako CDU-CSU. Ale veď koalícia CDU-CSU funguje tak, že CSU kandiduje iba v Bavorsku a CDU všade inde okrem Bavorska. Ako by sme to chceli robiť na Slovensku? My sme celoslovenská strana, takéto spojenie nemá logiku. Ale určite máme záujem sa rozprávať a pozývať.

To je čudná formulácia, že máte „záujem pozývať“.

Pozvanie platí: Poďte naspäť domov.

Je to formálna alebo reálna deklarácia?

Reálna a to aj napriek tomu, čo sa dialo. Viete, máme na mysli aj to všetko, čo sme si užili, napríklad posielanie listov po farách, celostránkové inzeráty v Novom Čase, prečo nevoliť KDH.

To je politický marketing, posielať kampaňové listy nie je vražda.

Dom je otvorený. Tak, ako sa dá odísť, dá sa aj prísť. Ale niektoré veci sa musia udiať mimo kamier, aby sa potom mohli odprezentovať pred kamerami.

A deje sa niečo mimo kamier?

Riešime. Niekedy však nastane obdobie, keď už nemá zmysel apelovať na politikov, ale zmysel má len apelovať na voličov, ktorí sú často zodpovednejší. Niektorí politici idú do prehratých zápasov a neviete im to vyhovoriť. Keď niekomu vlastné ego káže, aby niečo rozbíjal, a pritom je iracionálny a nevidí, že sám nemá výtlak, ako ho presvedčím? Niektorí „politici“ dokážu predať aj potenciál niekomu ublížiť.

Ale ak bude vôľa, tak to prebehne a prebehne to v diskrétnom móde a uvidíme. Ja nemám s nikým osobný problém. Ale ani riešiť niečí plat sa mi nechce.

Nejde o to, či niekto bude mať plat, kto poslal listy na faru, kto komu čo povedal. Ten voličský segment, ktorý je tam naviazaný, nie je zanedbateľný. Ale vy máte väčšiu stranu, vy ste ten silnejší, vy máte kľúče od miešačky. Nemôžete sa spoliehať len na to, že volič si to zrovná v hlave podľa vášho želania a bude vyriešené.

Chápem, len vám hovorím, že som pripravený aj na alternatívu, že to nevyjde. Ja pracujem tak, že si nakreujem najhorší variant a snažím sa, aby nenastal.

Len či dôsledkom nastavenia nie je to, že stále pôsobíte, že sa idete s niekým biť. Či sa potom namiesto koncentrovania na dobrý variant len defenzívne nesústredíte na krízový variant a tým vám uniká energia na dobré varianty.

Politika je zápas, nenahovárajme si, že nie. A hovorí sa, nebojuj, ak nemôžeš vyhrať. Nad iracionalitou sa vyhrať nedá, preto treba byť pripravený na každý variant. KDH sa rovnako nenechá už vydierať. Dom je veľký. Dvere otvorené. Treba prísť a slušne zaklopať, pozdraviť, podať ruku. KDH na Slovensku malo mať 25 percent. To, že ich nemá, má veľa príčin. Jednou z nich je, že sa nechalo tlačiť k múru v personálnych záležitostiach.

Doktrína „doživotní poslanci“ v KDH sa skončila. Viete, čo pekne vystihuje túto doktrínu? Vyjadrenie jedného bývalého poslanca, keď vysvetľoval jednému nášmu členovi, prečo nemôže byť poslancom: „Ty nemôžeš byť poslancom, lebo si ním ešte nebol.”

Po prezidentských voľbách ste napísali veľmi kritický blog na adresu Františka Mikloška. Pointa, že jeho kandidatúra stopla možnosť mať iného konzervatívneho kandidáta, môže mať niečo do seba. Kandidovať a kampaňovať proti nemu sa ľuďom blízkym kresťanskej demokracii nechcelo. Ale aj ľudia, ktorí by v tomto s vami súhlasili, boli vyšokovaní z formy, ktorú ste zvolili. Aký to už malo po voľbách zmysel? Neukazuje aj toto na vašu unáhlenosť? Veď vaši voliči boli skoro do nohy jeho voličmi.

Mrzelo ma, keď som počas kampane opakovane počúval, ako sa ostro dištancoval od KDH, že ho už nezaujíma a podobné vyjadrenia. Naozaj nechápem, prečo potreboval skoro v každom vystúpení spomenúť, ako ho KDH nezaujíma. Celý čas som mlčal, lebo bolo pred voľbami. Bolo mi to ľúto a cítil som povinnosť brániť svoju stranu. Hneď po voľbách, keď to už nemalo žiadny vplyv na výsledok, som reagoval. Ale uznávam, že to nebolo úplne najlepšie načasované a ani uskutočnené. Dnes by som to už takto neriešil.

 

Foto – Fero Múčka

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0