12. 06. 2019 Zodpovedné podnikanie

O Slovensko sa postaralo viac ako 10-tisíc dobrovoľníkov. Rukávy si vyhrnuli aj biznismeni

Počas podujatia Naše Mesto pomáhalo v 46 mestách naprieč Slovenskom 10 158 dobrovoľníkov z firiem i radov verejnosti

Aj tento rok sa 7. a 8. júna konalo najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe – Naše Mesto. Dobrovoľníkov v rovnakých tričkách so sloganom „Mám srdce na správnom meste“ ste mohli stretnúť v 46 mestách a obciach po celom Slovensku. Tí sa mohli rozhodnúť kam pôjdu pomáhať. Na výber mali z viac než 500 prihlásených aktivít, zameraných na skrášlenie miest a obcí, revitalizáciu zelene, záchranu pamiatok, majstrovanie, upratovanie verejných priestorov, ale aj na trávenie času s tými, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých. Novinkou 13-teho ročníka Nášho Mesta bol plogging, beh spojený so zbieraním odpadkov. Čo všetko dobrovoľníci dokázali tento rok?

Čoraz viac firiem chce byť zodpovedných a svoju nezištnú pomoc mieria najmä na miesta, kde pôsobia. V roku 2007 sa do prvého ročníka Nášho Mesta zapojilo len 20 firiem. Odvtedy sa ich počet zvýšil takmer osemnásobne. „Teší nás, že z toho množstva možností ako pomáhať, zamestnávatelia nezabúdajú na naše regióny a svojim zamestnancom umožnia na jeden deň priložiť ruku k dielu na mieste, kde sa napríklad hrávajú ich deti alebo chodia venčiť svojich psov,“ hovorí Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis.

Aj ľuďom čoraz viac záleží na miestach, v ktorých žijú. Počet aktivít v mestách, ktoré vítajú pomoc dobrovoľníkov počas Nášho Mesta vzrástol od roku 2007 takmer 30-násobne. „Naše Mesto predstavuje nielen možnosť pre firmu pomáhať regiónom a zároveň pre zamestnancov zorganizovať netradičný teambuilding. Podujatie je hlavne mostom, ktorý spája dobrovoľníkov s miestami, kam chodia pomáhať a veľakrát toto stretnutie prerastie do dlhodobej spolupráce,“ dodáva Kišša.

Vyše 6700 dobrovoľníkov v Bratislave a okolí

Najviac dobrovoľníkov ste mohli stretnúť už tradične v Bratislave a okolitých obciach. Dobrovoľníci vyčistili napríklad brehy Chorvátskeho ramena v Petržalke, ktoré je vždy po zime zanesené množstvom odpadkov. Veľká akcia sa konala aj v centre mesta, kde na námestí SNP a Kamennom námestí dobrovoľníci čistili námestia od tagov a posprejovaných nápisov. Vyše 100 dobrovoľníkov pracovalo na obnovení areálu Antickej Gerulaty v Rusovciach, ale aj na hrade Devín, kde sa pracovalo nielen na zatraktívnení prostredia, ale hlavne na zvýšení bezpečnosti návštevníkov.

Rukávy si vyhrnuli aj „najvyšší“ šéfovia

V každom ročníku Nášho Mesta je pripravená jedna špeciálna aktivita, do ktorej sa zapájajú CEOs, riaditelia a vrcholoví manažéri. Viac než 15 šéfov z firiem ako Adient Slovakia, Amazon /Slovakia/, Čehová & Partner, CURADEN Slovakia, GSK, ING Bank N.V., Lenovo Slovakia, Pfizer Luxembourg SARL, Profesia, TNT Express Worldwide a iných vstalo aj tento rok od svojich počítačov, aby sa stali súčasťou pozitívnej zmeny vo svojej komunite. Našu účasť a podporu na Našom Meste berieme už ako súčasť nášho Adient sveta. Sme hrdí na to, že máme možnosť podporiť aktivity, ktoré nám dávajú zmysel a zároveň tak podporiť komunity, v ktorých pôsobíme. Podpora komunít je nielen súčasť našej firemnej stratégie, ale aj niečo, na čom sa chceme aktívne podieľať. Som veľmi hrdá na to, že do akcie sa zapájajú nielen naši kolegovia z Bratislavy, ale aj kolegovia z Trenčína a Žiliny a spolu tak skutočne skrášľujeme naše mestá,“ hovorí Barbora Záhradníková, Sr. manažérka pre ľudské zdroje v Adient Slovakia. Najvyšší šéfovia dobrovoľníčili pri dokončovaní stavby komunitného centra Imobilio, kde presne pred 5 rokmi pomohli vymurovať priečky. V centre, ktorého cieľom je vzdelávanie, integrácia a rehabilitácia zdravotne znevýhodnených, pomohli s dokončením oplotenia a spevnenej plochy.

Už ôsmykrát sa zapojili aj zamestnanci mesta Žilina

Do ulíc Žiliny sa vybralo takmer 600 dobrovoľníkov, pre ktorých bolo pripravených 35 aktivít. Spustnutý priestor v školskom areáli na Brodňanskej premenili dobrovoľníci na mini-farmu, na ktorej chcú chovať ovce a tým žiakov vychovávať k zodpovednosti a upevniť u nich kladný vzťah k prírode. Zamestnanci mesta Žilina tiež neváhali priložiť ruku k dielu a preto zavítali do detských jaslí Veľká Okružná, materskej škôlky na Čajakovej, komunitného centra na Bratislavskejna ihrisko Piešťanská/Trenčianska, aby priestory zrevitalizovali. Aj takmer 100 okien Novej synagógy malo po víkende vďaka práci firemných dobrovoľníkov žiariť čistotou.

Dobrovoľníci venovali svoj čas seniorom, deťom, ale aj útulkáčom

Podujatie Naše Mesto je vynikajúcim spôsobom ako utužiť medziľudské a sociálne vzťahy a prepojiť komunity, ktoré by sa za bežných podmienok nikdy nestretli. Preto dobrovoľníci z Michaloviec tento rok zobrali seniorov z Michalovského domova seniorov na exkurziu do hvezdárne, svoje sily si zmerali pri hraní spoločenských hier, vybrali sa na prechádzku mestom spojenú s návštevou cukrárne, započúvali sa spoločne do audiokníh a svoje schopnosti zúročili v kreatívnych dielňach, kde spoločne vytvárali umenie z papiera. Aj pre seniorov z Domova sociálnych služieb v Rači je Naše Mesto vrcholné podujatie, v rámci ktorého sa vybrali na výlet na Červený kríž a spoločne sa zabavili s dobrovoľníkmi pri grilovačke. Trnavskí dobrovoľníci spríjemnili deň malým pacientom v Detskej fakultnej nemocnici a iní sa vyvenčili spoločne s opustenými psíkmi z Trnavského útulku.

Novinkou bol beh za účelom vyčistenia prírody

Spoločne s OZV ENVI – PAK pripravila Nadácia Pontis pre dobrovoľníkov plogging, beh spojený so zbieraním odpadkov v prírode. Dobrovoľníci počas piatkového ploggingu behali na troch miestach. V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, v lesoparku Borina v nitrianskej mestskej časti Klokočina a v okolí Trnavských rybníkov. „Za Klokočinu môžem povedať, že veľmi oceňujeme takéto aktivity. Bola tu výborná atmosféra. Ľudia sa zabavili, mali príležitosť stretnúť sa a navyše prispeli k tomu, aby sme žili v krajšom a čistejšom prostredí. Ak sa podujatie bude konať aj ďalší rok, radi sa zapojíme opäť,“ hovorí Peter Bakay, poslanec za mestskú časť Nitra – Klokočina. Trasy mali od 3,5 do 5 kilometrov a zúčastnilo sa ho dokopy 140 dobrovoľníkov. Najviac, 78 z nich, bežalo v hlavnom meste. Piatkové podujatie nebolo iba o športovaní a zbieraní odpadu. Bežcov motivovala aj súťaživosť. Nemali sa totiž len dostaviť na koniec trasy, do cieľa bolo treba dobehnúť v čo najkratšom čase s čo najväčším množstvom odpadu. Ten potom organizátori vyzbierali a odvážili. „Výsledná hmotnosť všetkých vriec nás prekvapila. Celkovo sa nám podarilo vyzbierať takmer pol tony odpadu. Najviac v Bratislave – 232 kg, za ktorou nasledovala Nitra s 211 kilami,“ približuje Katarína Kretter, riaditeľka pre marketing a komunikáciu zo spoločnosti ENVI – PAK . Dopĺňa, že na záver súťaže nechýbala ani edukačná časť. „Po odvážení vriec sme všetok vyzbieraný odpad vytriedili. Ak teda niekto pred začiatkom behu nevedel, ako správne triediť, teraz to už určite vie.“

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.