Vládne opatrenia ohrozujú fiškálne ciele Grécka

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 16:01 • 2 min
Vládne opatrenia ohrozujú fiškálne ciele Grécka

BRUSEL - Necelý 1 rok po ukončení záchranného programu vidí Európska komisia (EK) nové problémy vo vysoko zadlženom Grécku. Niektoré vládne opatrenia zrejme nie sú v súlade so sľubmi a tiež ohrozujú dohodnuté fiškálne ciele, uvádza sa v správe EK, ktorú v stredu predstavila v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Posledný záchranný program pre Grécko sa skončil v auguste 2018. Krajina dostávala v rámci viacerých programov približne 8 rokov finančnú pomoc, keďže sa nedokázala financovať na trhu.

 

Atény museli na oplátku prijať striktné úsporné a reformné oparenia. Grécko sa s veriteľmi napríklad dohodlo, že do roku 2022 bude dosahovať primárny rozpočtový prebytok, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Tento cieľ je podľa správy EK teraz ohrozený.

 

img

 

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa prednedávnom pripravila zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastronómiu, potraviny a energie. Navyše dôchodcovia by mali ročne dostať v priemere o polovicu mesačného dôchodku viac.

 

Tsiprasova strana v eurovoľbách na konci mája výrazne zaostala za opozičnými konzervatívcami, a preto vyhlásil predčasné voľby. Od zníženia daní a zvýšenia dôchodkov si sľubuje dodatočné hlasy.

 

Grécko má v pomere k výkonu ekonomiky najvyšší verejný dlh v Európe. Aktuálne sa nachádza na úrovni okolo 180 % HDP, pričom podľa pravidiel EÚ je členským štátom eurozóny dovolených maximálne 60 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies