Ekologické drevostavby sú medzi Slovákmi čoraz žiadanejšie

05.06.2019, ABC-bývanie.sk | Rodinné domy

Zrušenie hypoték pre mladých a komplikované podmienky na získanie hypotekárneho úveru nemajú výrazný vplyv na dopyt po nových nehnuteľnostiach. Do hry v tomto prípade vstupujú aj ďalšie faktory.

Dopyt po nových nehnuteľnostiach v niektorých mestách na Slovensku dokonca prevyšuje ponuku, na čo nestíhajú reagovať viaceré developerské spoločnosti. Tie už pri položení základného kameňa majú často rezervované všetky bytové jednotky. Veľavravná je aj ďalšia informácia: zvyšuje sa záujem o pasívne aj energeticky úsporné rodinné domy, pričom najviac medzi nimi dominujú moderné ekologické drevostavby.

Drevodom-Wittner-1-X.jpg

 Moderné drevostavby sú dnes často na nerozoznanie od klasických murovaných domov


 

Materiál šetrný k prírode

Drevo sú kmene, konáre a korene stromov bez povrchových pletív a vo všeobecnosti sa považuje za hodnotný stavebný materiál. V stavebníctve je drevo veľmi obľúbená, všestranná surovina. Využíva sa nielen na budovanie pekných drevostavieb, ale aj na výrobu okien, dverí, schodov, obkladov a v nábytkárstve na výrobu nábytku.

Ide o obnoviteľný materiál. Hovorí sa o ňom, že je "nosičom energie",keďže aj z jeho likvidácie dokážeme vyťažiť energetický úžitok. Drevo je surovina, ktorá je šetrná k životnému prostrediu, a práve vďaka tomu sú ekologické drevostavby medzi Slovákmi čoraz žiadanejšie.

Drevodom-Wittner-2-X.jpg


Ako sa býva v drevodome?

Každý z nás má akú-takú predstavu, aký by mal byť jeho vysnívaný domov. Nový dom musí byť zaujímavý po estetickej stránke, komfortný a priestranný, stavebné náklady by nemali presahovať stanovený rozpočet a náklady na energie a na bývanie by mali byť čo najnižšie.

Všetky tieto požiadavky moderné drevodomy do bodky spĺňajú a práve zásluhou týchto vlastností ich zákazníci vyhľadávajú. Je navyše dokázané, že najmodernejšie drevodomy extrahujú z ovzdušia CO₂, čím vlastne opakovane chránia životné prostredie.

V prospech drevodomu hovorí aj rýchlosť výstavby. Postaviť murovaný rodinný dom trvá oveľa dlhšie ako drevostavbu, pri murovaných objektoch je aj výraznejšie zaťaženie okolia a staveniska.

Navyše suchý proces výstavby, ktorý klientom pomôže sa vyhnúť chybám pod vplyvom technologickej vlhkosti, takisto hrá v prospech moderných drevodomov. Drevo sa ľahko opracúva a v prípade, že by ste v dome chceli niečo zmeniť či upraviť, nie je problém presúvať priečky alebo aj dvere.

Azda najväčšia prednosť drevodomov je však ich energetická úspornosť a príjemné bývanie v lete aj v zime. V zimných mesiacoch má moderná drevostavba nižšie náklady na vykurovanie, v lete, naopak, sa interiér domu neprehrieva.

Foto: Wittner Haus

Podobné články