Politika 05. jún 2019

Zajtra sa Fico vráti a bude po košickej vzbure

Martin Hanus
Martin Hanus
Trojica Pellegrini, Raši a Žiga opäť pochopí, že ak chce ukazovať svaly, musí ich najskôr mať.
Trojica Pellegrini, Raši a Žiga opäť pochopí, že ak chce ukazovať svaly, musí ich najskôr mať.
Martin Hanus

Martin Hanus

Zajtra sa Fico vráti a bude po košickej vzbure
FOTO TASR – Martin Baumann

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Po včerajšom rokovaní vlády bolo možné s istým napätím sledovať, či akcia proti Robertovi Ficovi, ktorá odštartovala minulý týždeň listom košických členov Smeru, bude mať pokračovanie.

Novinári odchytávali východniarskych ministrov Smeru, najviac zoširoka sa usmieval Richard Raši, ten na margo posledného prieskumu Focusu pre Markízu, podľa ktorého si Pellegriniho želá za premiéra oveľa viac Slovákov než Fica, povedal, že „aj tento prieskum by mal byť témou diskusie v Smere, aby sa vybrala taká alternatíva, ktorá bude pre stranu najlepšia“.

Dobre naladený Raši sa ešte vyznal, že cez víkend stretol končiacu europoslankyňu Moniku Smolkovú, iniciátorku vzbury proti Ficovi a Kaliňákovi, a tá ho vraj uistila, že jej list bol určený okresným a krajským štruktúram a „jej záujmom nebolo to riešiť cez médiá“.

V Smere majú viacerí vcelku logické podozrenie, že bez požehnania košického bizniskrídla strany by takáto výzva nevznikla a najmä by neprenikla s takou rýchlosťou do médií. Aj preto včera Raši nekryl len Smolkovú, ale najmä seba a svojho kolegu Petra Žigu.

Najďalej vykopol loptu aj tak premiér Pellegrini, ktorý minulý týždeň po rokovaní vlády aj v špeciálnom videu budil dojem, že je odhodlaný ísť do straníckeho zápasu, od ktorého výsledku závisí, či „niekto ešte niekde bude“.  

Pokus o izraelský puč?

Košická vzbura tak počas dlhšej Ficovej neprítomnosti priniesla prvé čiastkové úspechy: Pellegrini-Raši-Žiga mohli verejne špekulovať, prečo kvôli nespokojnosti časti členskej základne treba zrušiť slávnostný snem Smeru v decembri a namiesto neho zorganizovať mimoriadny snem na konci leta.

Inými slovami snem, pred ktorým Fico pochopí, že dianie v strane nemá viac pod kontrolou, preto radšej ustúpi a na sneme slávnostne odovzdá žezlo predsedu strany do rúk Pellegrinimu, tak ako to žiadajú okresní povstalci z Košíc.

Táto požiadavka má širšiu podporu, rovnako si snem želá Pellegriniho domovská krajská rada v Banskej Bystrici, ktorej členovia chcú riešiť „generačnú výmenu“ vo vedení strany. Podľa informácií Denníka N, ktoré však zatiaľ nepotvrdila centrála Smeru, žiadajú zvolanie mimoriadneho snemu všetky krajské rady okrem Bratislavy a Trnavy.

Ak by táto informácia sedela, bolo by v zmysle stanov Smeru splnené kvórum a takýto snem by sa musel uskutočniť.

Potiaľto by bola košická vzbura úspechom.

Problémom celého nápadu s predvolebným odovzdávaním žezla je len to, že ide najskôr o zbožné želanie progresívneho bizniskrídla Smeru.

Pellegrini a Košičania vedia, že s Ficom na čele je Smer stranou s nulovým koaličným potenciálom, azda s výnimkou scenára, že Smer, SNS plus hnedý tábor (Kotleba a prípadná Harabinova strana) získajú v parlamente väčšinu a bez podpory Smeru tak nebude môcť vzniknúť nijaká vláda.

Pragmatikom v Smere by ani neprekážalo, keby strana výmenou na poste predsedu aj stratila nejaké percento – oni nepotrebujú HZDS z roku 2002, ktoré síce vyhralo voľby s 20 percentami, ale nikto sa s ním nechcel baviť, príjemnejšia je im vízia scvrknutého HZDS z roku 2006, s ktorým chcel vládnuť Fico aj Dzurinda.

Lenže Fico, ktorý dodnes nespracoval poníženie z premiérskeho pádu, nemá žiaden mocenský ani psychologický dôvod, aby si po návrate ponížene kľakol pred Pellegriniho a vyroloval mu červený koberec na Súmračnú, kde ho ako prvý vystíska Erik Tomáš.

Fico, ktorý dodnes nespracoval poníženie z premiérskeho pádu, nemá žiaden mocenský ani psychologický dôvod, aby si po návrate ponížene kľakol pred Pellegriniho a vyroloval mu červený koberec na Súmračnú, kde ho ako prvý vystíska Erik Tomáš.Zdieľať

Ficov utajený pobyt získal medzičasom až mysteriózny nádych. Zvesti denníka Pravda o tom, že Fica v Izraeli vyšetrujú najlepší kardiológovia a to všetko monitoruje aj premiér Benjamin Netanjahu, v niečom dodávali košickej vzbure iný zmysel a v niečom jej aj brali vietor z plachát (stranícky puč proti chorému Ficovi by vošiel do dejín ako izraelský puč).

Cez víkend však informáciu Pravdy vyvrátil podpredseda Smeru Juraj Blanár, podľa našich informácií Fico v skutočnosti nie je v Izraeli, ale v Chorvátsku.

V tejto súvislosti by bolo zaujímavé vedieť, kto cez denník Pravda, ktorý sa zaštiťoval dvomi dôveryhodnými zdrojmi, vypustil do sveta izraelskú legendu a aký bol jej pravý účel.

Kľúče od miešačky

Je ľahké predpokladať, že ak sa Fico vráti v normálnom zdravotnom stave, rýchlo zdisciplinuje rady, Pellegriniho sa zvýšeným tónom hlasu opýta, čo to tu tie dva týždne stváral, a premiér si tak ako nedávno pri Ústavnom súde uvedomí, že na konflikt s predsedom strany nemá povahu ani silu.

Na druhej strane, Fico má v génoch potenciálne stranícke konflikty tlmiť, a nie kontraproduktívne vyhrocovať. Preto je ľahké predstaviť si aj možný kompromis, ktorý nenaruší Ficovi mocenskú bázu a Pellegrinimu zaistí zdanie dôstojnosti.

Pre Fica je v tejto chvíli, po všetkých volebných prehrách v slede a pre rastúcu frustráciu medzi straníkmi, celkom rozumné popustiť ventil a ponúknuť Pellegrinimu, aby sa stal volebným lídrom. S tým, že on, predseda Smeru, sa uskromní ako dvojka. A ešte bude aj veľkorysý a dovolí Pellegrinimu, aby si nanominoval do prvej desiatky svojho človeka, povedzme pani ministerku Laššákovú z Banskej Bystrice, a to hneď za Ľuboša Blahu.

Pellegrini nadobudne pocit, že predsa len niečo uhral a má aspoň hmlistú povolebnú perspektívu, v skutočnosti si však kľúče od miešačky ponechá Robert Fico.

Pre Roberta Fica je totiž v celej skladačke kľúčovým mocenským faktom, že je predsedom strany, ktorý si minulý rok v apríli, krátko po svojom premiérskom páde, presadil na sneme nové zloženie predsedníctva – a v rámci neho aj početnú prevahu so svojou neodmysliteľnou dvojičkou, Robertom Kaliňákom.

Vďaka tomu môže do volieb určovať všetko dôležité, najmä podobu 150-člennej volebnej kandidátky. Tú si opäť zostaví najmä on sám a potom si ju nechá pripomienkovať a odklepnúť predsedníctvom – s vedomím, že aj po roku 2020 bude tandemu Fico-Kaliňák oddaná väčšina poslaneckého klubu.

Bez ohľadu na to, kto sa bude s jamkami v lícach usmievať z bilbordov ako volebný líder.

Ostrieľaný Fico sa tohto mocenského kľúča nevzdá len preto, že o to najhlasnejšie žiada Monika Smolková, ktorú Kaliňák na poslednú chvíľu vyškrtol z eurokandidátky, a Žiga s Rašim sa ani nenazdali.

Samozrejme, v depresii zo svojej situácie nie je len Pellegrini, ale najmä samotný Fico. Kedysi si vymýšľal exit plán s tým, že stranu po ňom prevezme Robert Kaliňák, ktorému na rozdiel od Pellegriniho a Rašiho absolútne dôveruje. Teraz len ťahá stranu ako unavený býk, číta si statusy, kde sa mu ako možný nástupca podlízavo vynukuje Ľuboš Blaha, pre ktorého má v poslednom čase zvláštnu slabosť, ale inak ním tak trochu pohŕda.

Ale aj takto vyzerajú konce, ešte stále máte moc, všade navôkol číha samá zrada a popri vás pôsobí hrozivejšie už aj ten šašo z facebooku.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia