Michel Houellebecq: Sérotonín

Rozprávačom románu Sérotonín je štyridsaťšesťročný poľnohospodársky inžinier Florent-Claude a jeho príbeh je o Francúzsku, ktoré dupe po svojich tradíciách, ničí svoje mestá a búriaci sa vidiek.

05.06.2019 05:00
debata
zväčšiť Michel Houellebecq: Sérotonín
Michel Houellebecq Sérotonín Michel Houellebecq: Sérotonín

Deprimovaný rozprávač odchádza z Paríža a spoločne s bývalým spolužiakom – farmárom s aristokratickým pôvodom chodí po vidieku hľadajúc nádej a svoje „mŕtve“ lásky.

Sérotonín je románom o pustošení sveta bez dobra, spolupatričnosti a zároveň je románom o smútku, výčitkách a ľútosti. „Houellebecq pre nás nikdy nebol cynikom či nihilistom. Nikdy sa nepovyšoval nad svoje úbohé postavy, skôr stál po ich boku. Ak ho niečo spája so Célinom a jeho románom Smrť na úver, je to predovšetkým pozornosť, ktorú venuje porazeným. Umenie provokácie – úprimné alebo vypočítavé – je až na druhom mieste,“ napísal o knižke francúzsky Le Nouveau Magazine Littéraire.

Michel Houellebecq (1956) je francúzsky básnik, prozaik a esejista. Čitateľov zaujal už svojím prvým románom Rozšírenie bojového poľa. Za román Mapa a územie dostal v roku 2010 Goncourtovu cenu. V slovenčine vyšli aj jeho romány Elementárne častice, Platforma a zbierka esejí Zostať nažive a iné texty.

Z francúzskeho originálu Sérotonine (Flammarion 2019) preložila Aňa Ostrihoňová.

Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka