Ceny ropy minulý týždeň najmä vo štvrtok výrazne oslabili. Jej zásoby v USA totiž klesli iba o 300-tisíc barelov, pričom poradenská spoločnosť Ritterbusch and Associates predpokladala, že sa zmenšia o dva milióny barelov.

Ľahká americká ropa oslabila o 3,8 percenta na 56,59 dolára za barel. Severomorská ropa Brent zlacnela o 3,7 percenta na 66,87 dolára za barel. Za poklesom sú však aj obavy investorov, že obchodná vojna medzi USA a Čínou poškodí globálnu ekonomiku.

Pokles cien ropy pokračoval aj v piatok. Ľahká americká ropa sa prepadla o 5,5 percenta a uzavrela na úrovni 53,50 dolára za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, zlacnela o 3,6 percenta na 64,49 dolára za barel.

Na začiatku tohto týždňa si ropa pripísala ďalšie straty. Jej ceny počas ranného obchodovania klesli o približne ďalšie jedno percento. Trh s ropou zároveň vykázal aj najväčšiu mesačnú stratu za pol roka kvôli stagnujúcemu dopytu a obchodným sporom, ktoré vyvolali obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli sa predával v závere obchodného dňa za 52,82 dolára a ropa Brent za 60,77 dolára.

Kauza Rusku riadne uškodila

Produkcia

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa