Dobré noviny
Na autobus čakáte s Kremienkom a Chocholúšikom: V dedine vybudovali rozprávkovú zastávku
Pavol Hirka
Pavol Hirka

Na autobus čakáte s Kremienkom a Chocholúšikom: V dedine vybudovali rozprávkovú zastávku

Rozprávková chalúpka v Němčoviciach
Rozprávková chalúpka v Němčoviciach — Foto: Facebook / Zdeňka Holá, to Touláme se Českem a Slovenskem

V dedine Němčovice sa môžu pochváliť poriadnym skvostom.

NĚMČOVICE 3. júna – Ako vyriešiť problém s nedisciplinovanými a bezohľadnými vodičmi? V Němčoviciach neďaleko Plzne to skúšajú originálne. Pochváliť sa totiž môžu farebnou zastávkou, ktorá je inšpirovaná známym Večerníčkom Rozprávky z machu a papradia.

Pníková chalúpka je vysoká 5,2 metra a postavená je z betónových tvárnic, ktoré sú orezané do oblých tvarov. Exteriér má znázorňovať dubový peň, okrem farby stien to vidno aj na tom, že okolo nich rastú mach a papradie. Vodičov určite zaujmú aj výrazné postavičky Kremienka a Chocholúšika, stavitelia si dali záležať aj na interiéri, kde nájdete napríklad nakreslené kukučkové hodiny či drevenú lavičku.

Starosta obce Němčovice Karel Ferschmann — Foto: Facebook / Český rozhlas Plzeň
Interiér rozprávkovej zastávky — Foto: Facebook / Obec Němčovice
— Foto: Facebook / Český rozhlas Plzeň
Interiér rozprávkovej zastávky — Foto: Facebook / Obec Němčovice
Rozprávková zastávka — Foto: Facebook / Český rozhlas Plzeň

Ako sa pre portál idnes.cz vyjadril starosta obce Karel Ferschmann, autá na tomto úseku jazdia niekedy až rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu a problémy robia aj motorkári jazdiaci na zadnom kolese. Chalúpka sa podľa jeho slov ale osvedčila, pretože šoféri pri pohľade na ňu spomaľujú a niektorí aj dokonca zastavujú, aby si ju vyfotili.

Zastávku otvorili v nedeľu a starostu obce prekvapilo aj to, ako sa obyvateľom obce nápad zapáčil. „Zvyčajne ľudia povedia, že sa robia hlúposti, ktoré stoja peniaze. V tomto prípade ale zmäkli a nadchli sa. A teraz sú na čakáreň hrdí," povedal Ferschmann. Niektorí remeselníci sa vraj zriekli zaplatenia práce a preplatiť si nechali iba materiál.

Už ste čítali?