Ako sa prekreslí politická mapa, ak Fico pôjde do útlmu

Fero Múčka
Fero Múčka
Pellegrini ohlásil záujem byť predsedom Smeru, Fico by sa s tým mohol zmieriť. Čo to spraví s budúcimi koaličnými kombináciami?
Pellegrini ohlásil záujem byť predsedom Smeru, Fico by sa s tým mohol zmieriť. Čo to spraví s budúcimi koaličnými kombináciami?
Fero Múčka

Fero Múčka

Ako sa prekreslí politická mapa, ak Fico pôjde do útlmu
Foto - Profimedia.sk

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Pri príležitosti „revoltičky“, ako sme nazvali zverejnené šomranie nespokojencov v Smere, si dovolím úvahu o scenári, čo by sa stalo, ak by sa Fico naozaj stiahol z reálneho vedenia Smeru. Ak by bol napríklad volebnou jednotkou (a následne aj hlavným vyjednávačom o novej vláde za Smer) Peter Pellegrini a jeho ľudia.

Stať sa to môže z viacerých dôvodov. Napríklad nevieme, aké vážne sú Ficove zdravotné problémy a iné jeho súkromné problémy. No Pellegrini môže byť pre stranu prijateľným pokračovaním, už si na neho ako na premiéra zvykli. A pre Fica by to tiež nebolo bez osohu. Zo scenárov odchodu je dohoda jeden z tých lepších, pretože ju môže vymeniť za svoj vplyv na nominácie Smeru do exekutívy.

A stať sa to môže aj preto, že táto zmena môže rozhodovať o budúcnosti Smeru vo vláde. S Ficom budú vyhliadky slabšie ako s Pellegrinim. A aj Fico potrebuje Smer vo vláde.

Pozícia Smeru s Pellegrinim

V januári som napísal, že „ak Šefčovič vyhrá prezidentské voľby a pošle Fica na Ústavný súd, Pellegrini bude mať najväčší koaličný potenciál. Pretože strany ako Sme rodina, SaS, OĽANO, KDH sa netvária, že by chceli spolu vládnuť“.

Po polroku treba situáciu doplniť najmä o fungovanie strán Spolu – PS. Tie sa v poslednom čase ostro vymedzili najmä proti Sme rodina. No dlhodobo ich tábor brojí proti SaS a Richardovi Sulíkovi. Ten ich na oplátku nazýva extrémom.

Ak bude chcieť mať Fico Smer vo vláde aj po voľbách, môže si svoje šance zvýšiť, ak nechá Pellegriniho vpredu. S ním totiž môže Smer uzatvárať koalíciu bez Sulíka a napríklad s progresívcami.Zdieľať

Zdá sa, že so SaS – a pre veľkú časť Spolu-PS to bude platiť aj o KDH – bude vládnutie progresívcov neprijateľné. Určite neprijateľnejšie ako vládnutie s Pellegrinim.

Možnosť zostaviť vládu bez Smeru, ĽSNS a PS-Spolu však neznie veľmi pravdepodobne, to by sa dalo, iba ak by nová Kiskova strana výrazne celý politický priestor prevalcovala.

Nová mapa

Medzi progresívnym krídlom Smeru a predstaviteľmi PS existuje sympatia dlhšie. Ivan Štefunko v minulosti o sebe verejne hovoril, že je voličom Smeru.

No najväčšou spoluprácou medzi ním a progresívnou časťou Smeru je eurofondový fond Jeremie za desiatky miliónov eur, ktorého zdroje manažuje Neulogy Ventures Ivana Štefunka. Cieľom má byť investovanie do sľubných startupov.

Na oficiálnej stránke strany PS sa k tomu píše len to, že výber správcu prebiehal cez Európsky investičný fond a dnes je pod dohľadom luxemburskej legislatívy.

Na stránke sa však nespomína, že Európsky investičný fond u nás uskutočňuje aktivity Jeremie cez spoločnosti pod ministerstvom financií (cez dcéry Slovenskej záručnej a rozvojovej banky). Štefunko svoje iniciatívy z peňazí Jeremie reálne rozbiehal s ľuďmi okolo Petra Kažimíra počas druhej Ficovej vlády.

Verejná kontrola tohto fungovania je značne obmedzená. Hoci peniaze do tohto fondu sú reálne alokované z eurofondových operačných programov, formálne „nejde o verejnú zákazku domáceho charakteru, nepodlieha zákonu o slobodnom prístupe k informáciám Slovenskej republiky“, píše Štefunko.

Leto medzi straníkmi

Pellegrini si na obiehanie štruktúr a zhodnotenie svojich reálnych šancí zaútočiť na predsedu Smeru zobral tri mesiace. Do septembra chce zistiť, aké šance má v štruktúre Smeru a v členskej základni.

Ak sa mu podarí vydobyť si väčší priestor a zmenšiť ten Ficov, v čom mu môžu pomôcť aj okolnosti okolo Ficovho zdravia, prekreslí to nielen stranícke usporiadanie Smeru, ale aj mapu koaličných potenciálov.

 

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia