Hore

Quadralite Stroboss 36 MFT

Keď som mal možnosť vybrať si ďalší blesk na test, vybral som si menší a kompaktnejší. Blesk s dostatočným výkonom, funkčne vybavený a zaberajúci málo miesta. S príchodom bezzrkadloviek sú blesky strednej triedy ešte aktuálnejšie. Veď podobný blesk, aký si predstavíme, som mal aj k svojej Sony A7II.

Dizajn a konštrukcia

Quadralite Stroboss 36 je menší systémový blesk, ktorý sa predáva vo verziách pre rôzne značky. Moja verzia niesla označenie MFT, určená je pre bezzrkadlovky Olympus a Panasonic. Blesk je malý, ale dobre vybavený, plochého dizajnu. V brašni zaberie len málo miesta, takže vám nebude vadiť, že ho máte so sebou, aj keď ho nepoužijete. Poteší kovová pätica, poistka je skrutkovacia. Hlava s motorizovaným zoomom je výklopná a otočná. Má zabudovanú širokouhlú rozptylku a malú odraznú doštičku. Pribalený je aj malý difúzor. V balení nájdete ešte stojanček a puzdro.

Blesk je napájaný dvojicou AA batérií, takže nemožno očakávať extrémne krátke dobíjacie časy.

Ovládanie je klasické, bez experimentov. Monochromatický displej je podsvietený na oranžovo. Je dobre čitateľný a prehľadný. Tlačidlá sa dobre stláčajú, ale chod otočného voliča je trochu drhne. V prednej časti je pomocné svetlo automatického zaostrovania a optické čidlá.


V prednej časti sú senzory pre optickú komunikáciu, pomocné prisvetlenie AF chýba.


Pomerne veľký monochromatický displej je podsvietený.


Ovládanie je prehľadné, tlačidlá dopĺňa roller.


Napájanie zabezpečuje dvojica AA batérií.


Pätica je kovová.

Quadralite Stroboss 36 je systémový blesk s podporu TTL. Umožňuje korigovať výkon a okrem štandardnej synchronizácie podporuje aj vysokorýchlostnú (HSS). Výkon je možné nastaviť aj manuálne, od plného po 1/128. Nechýba ani funkcia stroboskopu. Záblesk možno synchronizovať na prvú alebo druhú lamelu.

Hlava s motorickým zoomovaním je výklopná a otočná (0 až 270 ° horizontálne a -7 až 90 vertikálne). Rozsah zoomu je 24-105 mm, zabudovaná rozptylka rozšíri uhol pokrytia pre 15 mm objektív.


Hlava s motorickým zoomovaním je výklopná a otočná (0 až 270 ° horizontálne a -7 až 90 vertikálne).


Zabudovaná rozptylka, ktorou blesk pokryje záber 15 mm objektívu.


Nechýba ani zabudovaná odrazná doštička.


V balení je aj difúzor.

Dnes je bežné, že systémové blesky podporujú diaľkové ovládanie. Ani u tohto to nie je inak. Má zabudované rádiové ovládanie Navigator X, dokáže pracovať v režimoch Master aj Slave.  V manuálnom režime môže byť blesk odpaľovaný aj opticky, pomocou záblesku iného blesku. Aktivovať je možné ignorovanie meracieho predzáblesku, ktorý by predčasne odpálil blesk.


Ak si prikúpite rádiový odpaľovač, môžete blesk ovládať diaľkovo.


Quadralite Navigator X.

Špecifikácia

  • Smerné číslo: 36 pri ISO 100 a 105 mm
  • Rozsah zoomu: 24-105 mm s rozptylkou 15 mm
  • Rozsah otáčania a vyklápania hlavy: 0 až 270° horizontálne a -7 až 90° vertikálne
  • Trvanie záblesku: 1/350 (1/1) až 1 / 20000s (1/128) s
  • Teplota svetla: 5600 K ± 200 K
  • Režimy blesku: TTL, M (1/1 - 1/128 v 1/3 EV intervaloch), Multishot až 90 zábleskov s max. frekvenciou 99 Hz
  • Kompatibilita: Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus/Panasonic
  • Max. rýchlosť synchronizácie: 1/8000 s. v režime HSS
  • Sync Trigger Mode: Hotshoe, optické spúšťanie
  • Bezdrôtový blesk (rádiový prenos): vstavaný vysielač / prijímač Navigator X
  • Funkcia bezdrôtového blesku: Master aj Slave
  • Dosah: do 30 metrov
  • Skupiny a kanále: 3 skupiny, 16 kanálov
  • Pomocný lúč zaostrovania: žiadny
  • Zdroj napájania: dve batérie AA
  • Možnosť aktualizácie firmvéru: áno, cez USB
  • Rozmery: 40 x 62 x 38 mm
  • Hmotnosť: 200 g

Blesk v praxi

Blesk som otestoval s fotoaparátmi Olympus. K dispozícii som mal aj rádiový odpaľovač Navigator X (MFT), rovnaký ako som použil pri testovaní blesku Quadralite Reporter 200 TTL.


Produktová fotografia s bleskom umiestneným po ľavej strane a ovládaným pomocou Navigatora X.


Nasvietené s odrazom svetla od stropu, pre mäkšie tiene.

Difúzor sa na hlavu nasadzuje a drží len trením, chýba západka, ktorá by ho lepšie držala. Tak som ho na akcii Rotenstein stratil. Do pátrania sa zapojil kamarát Izzino a napokon ho jeho sokolí zrak objavil.


U obidvoch záberov bol blesk v režime TTL+HSS, nasadený priamo na fotoaparáte.



Blesk v režime TTL+HSS, odpaľovaný pomocou Navigatora X. S bleskom mi asistoval kamarát Izzino.

Blesk som otestoval v HSS režime v TTL móde, odpaľovaný diaľkovo pomocou triggera Navigator X. Všetko prebiehalo bez problémov. Blesk je napájaný len dvojicou AA batérií a preto je dobíjanie pomalšie, ak musí použiť väčší výkon. To je daň za kompaktné rozmery.

Dávkovanie blesku v TTL režime je presné a ani som nemusel korigovať jeho výkon. Menej skúsení užívatelia nebudú mať s jeho použitím starosti. Výkon blesku je pri fotení vonku (v režime HSS) menej dostačujúci. Ak ho umiestnite blízko fotografovanej osoby, je výkon dostačujúci. Preto sa menej hodí na reportážne fotenie z väčšej vzdialenosti.

Zaťažkávaciu skúšku zažil blesk pri fotení na workshope Olympusu. Modela mi opäť robil Peter z KVH Theokratos. Kvôli intenzívnemu dažďu sme sa museli uchýliť pod stromy. Fotil som preto v miernom protisvetle. Opäť v režime TTL s HSS synchronizáciou a opäť bez problémov. Blesk som držal v ruke a odpaľoval ho pomocou triggera Navigator X.













Pri používaní bleskov v spojení s bezzrkadlovkami môžu fotografi naraziť na problém, že blesk nejde odpáliť. Príčinou je režim elektronickej (tichej) uzávierky, kedy sa dáta zo snímača čítajú po riadkoch. Ak by sa použil blesk, nebola by osvetlená celá plocha fotografie. Preto je potrebné používať režim mechanickej uzávierky.

Záver

Quadralite Stroboss 36 MFT je šikovný malý blesk s výkonom, ktorý postačuje pre osvetlenie stredne veľkej miestnosti, hmotnosť je len 200 g. Nechýba mu nič pre kreatívne svietenie. Svetlo môžete odrážať od stien a stropu, veľkým plusom je zabudované rádiové ovládanie kompatibilné s Navigator X. Výrobca udáva výkon GN36, čo sa môže zdať dosť, ale je to pri zoome 105 mm. Ak hodláte často fotiť v exteriéri na slnku, s použitím HSS, odporúčam výkonnejší blesk.

Pri testovaní som nemal dojem, že používam lacný produkt druhotriednej ázijskej značky. Pritom samotný blesk stojí v akcii len 79€. To je viac ako príjemná cena, najmä v porovnaní s ekvivalentným originálom od Olympusu, alebo Panasonicu.

Quadralite Stroboss 36 MFT odporúčam amatérom, ktorí chcú svietiť kreatívne, ale nešpecializujú sa na strobist. Odporúčam ho aj skúseným fotografom, ktorí dávajú prednosť práci s prirodzeným svetlom, ale občas sa im blesk zíde. Tento ich nezaťaží hmotnostne, veľkostne, ani finančne. Asi jediným mínusom je absencia pomocného svetla AF.

Blesk do testu zapožičal obchod Mini-Max. V ponuke je pre fotoaparáty Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus/Panasonic. Okrem samostatného blesku si môžete kúpiť aj výhodné balenie blesk + odpaľovač alebo dva blesky + odpaľovač. Ak vám vyhovuje viac napájanie nabíjateľným akumulátorom, zvoľte verziu Evo s Li-Ion 2000 mAh akumulátorom.

www.mini-max.sk

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
francesco
2019-06-03 09:12:56
Mam verziu litiovou bateriou, myslim, ze to znancne pomoze s vydrzou i rychlostou dobijania.
 
youreye
2019-06-03 19:10:33
Chyba taka zakladna informacia ze je to vlatne rebrand Godoxu TT350ky! Na tom by samozrejme nic nebolo ak to nemalo byt spomenute, iked je to evidentne. Ide len o to ze odpalovac bude potom cross-kompatibilny aj s ostatnymi godoxmi (TT600, TT685) a to by uz niekoho do buducna mohlo zaujimat. Tak isto v praxi potom tento maly blesk moze byt pouzity ako vysielac pre ostatne Godox blesky ako AD200/AD600. Fajny maly blesk, mal som ho doma.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia