Hore

Panasonic predstavil vývoj nového Lumixu S1H, dva nové telekonvertory pre Lumix S, objektív pre Lumixy G a aktualizáciu FW pre Lumix S1

Panasonic vyvíja Full Frame bez kompromisu LUMIX S1H s profesionálnou kvalitou videozáznamu - ako prvý na svete natáča v rozlíšení 6K/24p.

LUMIX S1H

Spoločnosť Panasonic v súčasnosti vyvíja novú digitálnu bezzrkadlovku LUMIX S1H s Full-Frame snímačom. Ide o prvý fotoaparát na svete, ktorý dokáže natáčať videozáznam v rozlíšení 6K frekvenciou 24p [1] (s pomerom strán 3:2), prípadne v rozlíšení 5,9K/30p (pomer strán 16:9) a v 10bitovej kvalite vo formáte 60p 4K/C4K. [2] [3] Bezzrkadlovka s profesionálnymi natáčacími parametrami v praktickom kompaktnom prevedení bude k dispozícii na svetovom trhu na jeseň v roku 2019.

Do vývoja digitálneho videozáznamu sa spoločnosť Panasonic pustila už v 90. rokoch minulého storočia. Odvtedy má v tejto oblasti na konte celý rad inovácií a originálnych technológií, napríklad natáčanie frekvenciou 24p, spomalené video (slow motion) s variabilným bitratom, prípadne rozšírený dynamický rozsah a farebný priestor vďaka technológiám V-Log/V-Gamut. Viac ako štvrťstoročie spolupracuje Panasonic s filmovými tvorcami na výrobe fotoaparátov a kamier s vynikajúcou obrazovou kvalitou. V roku 2009 bol predstavený model LUMIX GH1, prvá bezzrkadlovka schopná natáčať formát AVCHD v rozlíšení Full-HD. [4] V roku 2014 nasledoval LUMIX GH4, prvá bezzrkadlovka [5] s natáčaním 4K. A v roku 2017 prišiel LUMIX GH5, ktorý ako prvý na svete zvládol 4K/60p, 4:2:2 10-bit 4K/30p.[6] LUMIX GH5 majú v obľube aj profesionálni filmári vďaka jeho vynikajúcemu výkonu v kompaktnom tele, ktoré je malé a ľahké. Možno ich teda využívať úplne univerzálne.

Nový model LUMIX S1H je zástupcom nového radu LUMIX S, v ktorej Panasonic predstavuje technicky mimoriadne vyspelé Full-Frame modely. Ponúka špičkové súčasné technológie spracovania digitálneho signálu a rozptýlenia tepla vzniknutého vysokým výpočtovým výkonom čipu, to všetko v malom a ľahkom tele. Užívateľom tak otvára cestu ku kreatívnym spôsobom filmovej tvorby, ktorých by konvenčné veľké kamery a fotoaparáty neboli vôbec schopné.

Hlavné funkcie a parametre nového modelu LUMIX S1H:

1. Vysoké rozlíšenie až 6K v rôznych formátoch

Ako prvý Full Frame model na svete*1 dokáže LUMIX S1H natáčať v rozlíšení 6K frekvenciou 24p (s pomerom strán 3:2), prípadne v rozlíšení 5,9K/30p (pomer strán 16:9). Ďalší svetový primát mu patrí ako prvému digitálnemu Full-Frame fotoaparátu s výmennými objektívmi*1 s natáčaním v 10bitovej kvalite vo formáte 60p 4K/C4K. *2 *3 Natáčať možno do rôznych formátov vrátane anamorfného režimu 4:3, čo zodpovedá profesionálnym požiadavkám. Obrazové dáta vo vysokom rozlíšení je možné využiť aj na tvorbu záznamov v 4K s vyššou obrazovou kvalitou, prípadne pre orez obrazu do 4K.

2. Široký dynamický rozsah a farebný priestor, prakticky zhodný s profesionálnymi filmárskymi kamerami.

LUMIX S1H je vybavený systémom V-Log/V-Gamut s dynamickým rozsahom cez 14 EV, teda rovnakým ako u profesionálnych kamier Panasonic Cinema VariCam. Vďaka tomu dokáže zachytiť presné tonálne prechody od tieňov až po extrémne jasy. Zároveň je možné počítať s precíznym zobrazením farieb a odtieňov pleti. Záznam je kompatibilný so záznamom V-Log z kamery VariCam alebo z fotoaparátov LUMIX GH5/GH5S.

3. Spoľahlivé prevedenie umožňuje natáčanie v akýchkoľvek podmienkach.[7]

V každom režime možno videozáznam natáčať non-stop v garantovanej optimálnej teplote, takže sa filmári môžu plne sústrediť na svoju prácu bez ohľadu na vonkajšie podmienky.

V rade Full Frame bezzrkadloviek LUMIX S Panasonic ponúkne tri modely - S1R, S1 a novinku S1H. LUMIX S1R sa najlepšie hodí na fotografovanie v extrémne vysokej kvalite, LUMIX S1 je vyspelý hybridný prístroj pre špičkové fotografie a video a LUMIX S1H je určený predovšetkým na filmovú produkciu. S touto ponukou chce Panasonic splniť očakávania aj tých najnáročnejších profesionálov v digitálnej ére.

Prototyp modelu LUMIX S1H bude možné vidieť na veľtrhu Cine Gear Expo 2019.[8]


[1] Platí pre digitálne fotoaparáty s výmennými objektívmi k 31. máju 2019 (USA), podľa prieskumu spoločnosti Panasonic.
[2] Platí pre plnoformátové digitálne fotoaparáty s výmennými objektívmi k 31. máju 2019 (USA), podľa prieskumu spoločnosti Panasonic. Ekvivalent Super 35 mm.
[3] Zodpovedá 4K (4096 × 2160) podľa definície Digital Cinema Initiatives (DCI).
[4] K 25. marcu 2009, ako digitálny systémový kompakt, podľa prieskumu spoločnosti Panasonic.
[5] K 25. marcu 2014, ako digitálny systémový kompakt, podľa prieskumu spoločnosti Panasonic.
[6] K 25. januáru 2017, ako digitálny systémový kompakt, podľa prieskumu spoločnosti Panasonic.)
[7] Doba záznamu závisí od kapacity batérie a pamäťovej karty. Keď teplota vo fotoaparáte stúpne nad určitú prevádzkovú hranicu, môže sa natáčanie automaticky zastaviť, aby nedošlo k poškodeniu prístroja.
[8] Cine Gear Expo 2019 je každoročný veľtrh pre profesionálov v technologickom, zábavnom a mediálnom priemysle, koná sa v Paramount Studios v Los Angles, USA, 30. mája - 2. júna.

LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. (H-X1025)

Spoločnosť Panasonic predstavuje nový širokouhlý zoomový výmenný objektív LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. (H-X1025) s konštantnou svetelnosťou f1,7 v celom rozsahu ohniskovej vzdialenosti, ktorá sa pri prepočte na klasický fotoaparát rovná 20-50 mm. Vďaka vynikajúcim optickým vlastnostiam spĺňa objektív prísne požiadavky značky Leica na obrazovú kvalitu. LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH. sa hodí nielen na fotografovanie, ale aj na natáčanie videozáznamov a v oboch disciplínach uspokojí aj náročných profesionálov. Objektív je konštruovaný pre štandard Micro4/3 (Lumix G).

Konštantná svetelnosť f1,7 znamená veľmi príjemnú kresbu v bokehu (rozostrenej oblasti mimo hĺbky ostrosti) a kvalitné zobrazenie detailov. Rozsah ohniskovej vzdialenosti sa pohybuje od širokého uhla 20mm po štandardných 50mm. Objektív s konštantnou svetelnosťou tak nahradí hneď niekoľko obľúbených pevných skiel a pritom ponúka rovnako kvalitné snímky, niekedy dokonca aj kvalitnejšie. Nový objektív Leica sa hodí do najrôznejších situácií, s ktorými sa denne stretávame, od dynamických krajinárskych záberov, cez filmové scenérie až po portréty, pokojne aj pri nedostatku svetla.

Optickú sústavu tvorí 17 členov v 12 skupinách, medzi ktorými sú tri asférické členy a štyri ED členy s mimoriadne nízkou disperziou. Tie účine bránia osovej chromatickej aberácii a aberácii spôsobenej zväčšením obrazu. Asférické členy potláčajú aj sférickú aberáciu a skreslenia. Vďaka využitiu asférických členov a optimalizovanému prevedeniu je objektív napriek výborným optickým vlastnostiam relatívne malý a ľahký.

Objektív je kompatibilný s vysokorýchlostným senzorom s frekvenciou 240 sn/s, čo znamená rýchle a presné automatické zaostrovanie. Výborne si počína aj pri natáčaní videozáznamov. Užívatelia ocenia tiché zaostrovanie vďaka internému zaostrovaciemu mechanizmu, plynulý pohyb clonového prstenca a mikrokrokový systém clony, vďaka ktorému sa objektív ľahko prispôsobí rýchlym zmenám jasu pri zoomovaní alebo panningu. Zvolené optické riešenie je okrem toho zárukou výnimočnej barycentrickej stability, takže pri zoomovaní nedochádza k posunu obrazu. Samozrejmosťou je prepínač medzi automatickým a manuálnym zaostrovaním, ktoré je tiež veľmi presné. Špeciálny mechanizmus zabraňuje nežiaducemu javu zvanému focus breathing, kedy sa pri ostrení mierne mení aj ohnisková vzdialenosť, čo je nežiaduce najmä pri natáčaní videa. U výmenných objektívov určených primárne pre fotografovanie je to pritom bežný problém.

Odolné prevedenie s ochranou proti prachu a vlhkosti[1] umožňuje použitie v drsných podmienkach až do 10 stupňov pod bodom mrazu. Clona s deviatimi lamelami má kruhový tvar, čo znamená príjemnú a atraktívnu kresbu v bokehu čiže rozostrenej oblasti mimo hĺbky ostrosti, najmä pri nižších clonových číslach. Priemer závitu pre filtre meria 77 mm. Kovový bajonet je zárukou dlhej životnosti.[2]

Rad objektívov Panasonic pre fotoaparáty LUMIX G so snímačom Micro 4/3 sa bude aj v budúcnosti naďalej rozširovať.


[1] Odolné prevedenie nie je zárukou, že nedojde k poškodeniu ak sa fotoaparát skutočne dostane do priameho kontaktu s prachom a vodou.
[2] Prevedenie a špecifikácie sa môžu bez ohlásenia meniť.

LUMIX S - DMW-STC14 (1,4x) a DMW-STC20 (2x)

Spoločnosť Panasonic predstavila dva nové telekonvertory pre zoomové teleobjektívy radu LUMIX S - telekonvertor 1,4x DMW-STC14 a telekonvertor 2x DMW-STC20. Oba modely možno použiť v kombinácii s objektívom LUMIX S PRO 70-200 mm F4 O.I.S. (S-R70200), vďaka čomu sa z tohto objektívu stane sklo s mimoriadne veľkou ohniskovou vzdialenosťou až 400 mm a zároveň s rýchlym a presným automatickým zaostrovaním. Odolné prevedenie s ochranou proti prachu a vlhkosti umožňuje použitie v drsných podmienkach až do 10 stupňov pod bodom mrazu.[1]

Oba telekonvertory DMW-STC14 a DMW-STC20 budú kompatibilné aj s novými objektívmi 70-200 mm/F2,8 S, ktoré prídu na trh v roku 2019.

Technické špecifikácie:

DMW-STC14

7 optických členov vrátane 2 členov UHR s mimoriadne vysokým refrakčným indexom v 4 skupinách

DMW-STC20

8 optických členov vrátane 2 členov UHR s mimoriadne vysokým refrakčným indexom v 4 skupinách

(Prevedenie a špecifikácie sa ešte môžu bez ohlásenia meniť.)


[1] Odolné prevedenie nie je zárukou, že fotoaparát sa nepoškodí, ak sa skutočne dostane do priameho kontaktu s prachom a vodou..

Panasonic v júli 2019 ponúkne aktualizáciu firmwaru DMW-SFU2 pre LUMIX S1 pre vyššie schopnosti náročného videa

Spoločnosť Panasonic oznámila, že v júli 2019 ponúkne užívateľom aktualizáciu firmware DMW-SFU2 pre Full-Frame bezzrkadlovky LUMIX S1. Platená aktualizácia výrazne vylepší vlastnosti prístroja pri natáčaní náročných videozáznamov. Ako sme oznámili v samostatnej tlačovej správe, Panasonic predstavil nový model LUMIX S1H s funkciou V-Log dynamickým rozsahom minimálne 14 EV, v rovnakej verzii, akú poznáme z profesionálnych filmárskych kamier radu Cinema VariCam. Od leta si túto funkciu budú vďaka spomínanej aktualizácii môcť užiť aj majitelia modelu LUMIX S1. Firmware DMW-SFU2 firma ponúkne ešte predtým, než nový typ LUMIX S1H príde na trh.

Aktualizovaný firmware ponúka nasledujúce funkcie a parametre:

- Funkcia V-Log s rozsahom min. 14 EV

- Svetové prvenstvo: interné ukladanie videozáznamov v štandarde 4:2:2 10-bit 4K MOV 30p/25p[1][2]

- Svetové prvenstvo: ukladanie videozáznamov cez HDMI v štandarde 4:2:2 10-bit 4K MOV 60p/50p[3][4]

- funkcia V-Log a V-Gamut kompatibilná s radom Cinema VariCam Look

- Interná LUT tabuľka umožňujúca prehrávanie V-Log počas natáčania nebo po ňom

- Funkcia WFM (Waveform Monitor) zobrazí úroveň jasov v obraze počas natáčania

- Možnosť natáčania zvuku vo vysokom rozlíšení v štandarde 48-kHz/24-bit alebo 96-kHz/24-bit vo formáte MOV pomocou XLR mikrofónového adaptéru DMW-XLR1

Aktualizovaný firmware DMW-SFU2 bude k dispozícii od júla 2019.

Prevedenie a špecifikácie sa môžu bez ohlásenia meniť.


[1] Len v oblasti so štandardom PAL
[2] Platí pro plnoformátové digitálne fotoaparáty k 31. máju 2019.
[3] Len v oblasti so štandardom PAL
[4] Platí pre plnoformátové digitálne fotoaparáty k 31. máju 2019.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované