Sú to pohodové chvíle, na ktoré sa nemusíte pripravovať. Vo chvíli, keď otočíte ventilom plynového grilu, začína sa kulinárske dobrodružstvo.  Bez ohľadu na to, či máte prichystané odležané steaky, zamiesené cesto na pizzu alebo len chystáte praženicu pre raňajky  na terase ‚al fresco‘.

Aké to je, ak sa rozhodnete pre gril, ktorý má skutočne čo ponúknuť? Vstupujeme do novej grilovacej sezóny s modelom Weber Genesis II S-310 GBS, ktorý nie je len šikovne zostavenou hromádkou plechov. Dýcha z neho robustnosť a zmysel pre praktický detail.

Skladačka na hodinu

Škatuľové balenie v rozobranom stave je štandardom sveta plynových grilov. Ak ho však na palete zložíte z korby nákladiaka, razom cítite, že čosi je inak. Balík s hmotnosťou 60 kilogramov budí rešpekt a nie je vo vašich silách, aby ste ho bez pomoci dostali na terasu.

Prerežete pásky, začnete vybaľovať a ak sa dostanete k brožúre, všetko začína byť jasné. Hoci sú dielce pevné, hrubé a robustné, postačí jediný človek na to, aby ich dal dohromady. Pekne krok po kroku, podľa knižky alebo aplikácie do mobilu.

Pomalým, rozvážnym tempom sa dostanete do finišu za slušnú hodinku s tým, že každá matica a skrutka bude dotiahnutá práve tak ako má byť. Kľúč pribalil Weber do vrecúšok so spojovacím materiálom, po skrutkovač si musíte zabehnúť do dielne.

Neprehliadnuteľná dominanta

Terasa má s novým grilom úplne novú tvár. Hoci sa výrobca vyvaroval dvierok, plechových výplní a pohľadových clôn, robustné torzo so slušivými zaobleniami budí rešpekt. Ovládací panel veľkokuchyne, masívne madlo príklopu, hlboká hliníková vaňa a vysoké veko – na materiáli sa nešetrilo.

Čo cítiť na váhe, to aj vidno na trvácnom, nekompromisnom vyhotovení. Páči sa nám, že plynová fľaša nie je brzdou, ktorá bráni grilu v pohybe po drevených palubkách. Opaskom zaistená visí v bočnom držiaku, clonená pred pohľadmi a slnkom plechmi.

Pojazdové kolieska s brzdou dávajú voľnosť pohybu, gril presuniete z miesta na miesto vždy podľa potreby. Prejde niekoľko dní, kým zoberiete na vedomie že je tam. A to i napriek tomu, že nahradil starší gril z hobby-marketu, ktorý rokmi doslúžil.

Gril ako pec

Jadrom grilu je pečiaci priestor, ktorý priam vybočuje z hraníc štandardu. Plechy v tomto prípade nedostali šancu. Objemná a hlboká vaňa grilu je vyrobená z liateho hliníka, podobné je to s vysokým vekom, ktoré je clonené dvojvrstvovým oplechovaním.

Pevné, hliníkové torzo dáva grilu nielen charakter mohutnej rúry na pečenie, ale aj pevnosť celej zostavy. Nezhrdzavie, neprepáli sa, neunaví sa. Funkčné, najväčšmi namáhané jadro grilu je vyrobené ako na večnosť. A práve to sa nám páči.

Ak povieme, že roštový priestor má plochu 68×48 centimetrov, nič to nevypovie o objeme truhlice, v  ktorej cirkuluje pri grilovaní  horúci vzduch. Rovnaký priestor je nad prvým radom burgerov ako nad posledným, horáky sú utopené hlboko pod roštom, aby sa teplo čo najrovnomernejšie rozptýlilo.

Z grilu cítiť rovnaké pocity ako z kotlového Weberu na drevené uhlie. Pri tepelnej úprave nejde iba o rošt a tepelný zdroj. Ale o celý, zapuzdrený priestor, v ktorom prebieha zázrak grilovania. Veko a vaňa sú i v tomto prípade najdôležitejším prvkom.

Horáky na večnosť

Hliníková vaňa je iba torzom, ktoré dáva formu celému systému ohrevu. Kdesi úplne na spodku je hliníková miska pre odkvapkávanie omastku, nad ňou je smaltovaný zberač, ktorý ho z vane smeruje do misky. A práve nad ním začína zostava ohrevu, ktorú si treba pozorne pozrieť.

Čím to je, že trojica horákov dokáže rozložiť teplo rovnomerne do plochy? Prekryté sú piatimi difúzormi, ktoré rozbíjajú sálanie tepla do priestoru a pomáhajú pri rozvode horúceho vzduchu. Pridajte k tomu trojicu plechov pod horákmi pre odparovanie štiav a máte generátor vôní, ktorý naplní grilovačkou celý dvor.

Nie je v tom žiadna náhoda, že celá zostava horákov a krytov – vrátane kotvenia – je vyhotovená z nerezu. Všetky dielce možno vytiahnuť do umývačky riadu, soľ a omastok im neublížia ani pri slabšej starostlivosti a ak príde na povrchové úpravy, úplne chýbajú. Nezlúpe sa farba, neodlúpne sa smalt. Je vidno, že výrobca vystavil gril tak, aby zodpovedal jeho cene.

Zapaľovací automat

Trojica horákov nás prekvapila príjemnou, plynulou reguláciou. I to najmenšie pootočenie ventilom stačí na to, aby ste na teplomeri videli svižnú odozvu. Ak si potrpíte na pečenie a dokonalú úpravu mäsa, budete mať pri grile rovnakú istotu ako pri elektrickej rúre.

Veterné dni nás presvedčili o tom, že systém uzavretého priestoru dokonale funguje. Bez škár, z ktorých by vietor utŕhal teplo preč je grilovanie rovnomerné. A ak si dokúpite teplotnú sondu pre ktorú má gril montážnu predprípravu, viete čo sa deje vo vnútri každej porcie. A to aj keď odbehnete od grilu. Displej mobilu vám prezradí čo sa deje dnu.

Horáky majú netypický, zužujúci sa tvar. Práve ním výrobca dosiahol, že teplota je rovnaká na začiatku ako aj na konci každého z horákov.  Už nemusíte deliť plochu na zóny, pretože čelná strana hreje menej ako zadný rad.

Pri montáži sme sa troška popasovali so zapaľovacou jednotkou, od ktorej vedie kabeláž ku každému z horákov. Pri štartovaní gombičkou sa tak iskra objavuje pri každom z nich samostatne. Nemusíte si strážiť, aby sa plameň z jedného horáka prenášal na druhý.

Modulárna liatina

Ak poznáte grily od Weberu, viete že za skratkou GBS sa ukrýva modulárny systém, vďaka ktorému sa gril mení na varné centrum. Vyberiete okrúhly stred roštu, vsadíte do neho wok, panvicu, pečiaci kameň, mrežu na steaky alebo držiak na hydinu a razom hrá mreža roštu len druhé, doplnkové husle.

V tomto prípade je modulárny priestor umiestnený nad dvojicou horákov, tretí zostáva k dispozícii pre rošt. Všetky sú v dodávke vyhotovené z liatiny, ktorá je pre jednoduchšiu údržbu potiahnutá smaltom. Znamená to, že odpadajú nekonečné póry ktoré pijú omastok a prichádza trvácny povrch ktorý je menej lepivý i bez olejovania, vypaľovania a náročných príprav.

Hoci sme doposiaľ boli vášnivými zástancami čistej liatiny, máme pocit že toto riešenie má naozaj čosi do seba. Bezlepivé grilovanie je prístupnejšie aj pre tých, ktorým sa liatinu pokoriť nepodarilo. Šikovná je aj výklopná drôtená polica, na ktorej upečiete plátky mäsa vo vlastnej šťave. Nastohujete ich jeden na druhých a namiesto prudkého grilovania na rošte sa razom dusia.

Bez bočného variča

Weber Genesis II S-310 GBS nie je grilom, na ktorom si uvaríte počas grilovania omáčku alebo vodu na kávu. Hoci má dva bočné stolíky, horák na varenie by ste v ňom hľadali márne. Ten je súčasťou radov Spirit II a Summit.

Pravdou je, že popri mocných horákoch pod roštom zostáva iba zriedkavo dostatok výkonu na to, aby mohol bočný varič vydať zo seba dostatok tepla. I preto ho výrobcovia montujú s nízkou wattážou, ktorá vareniu vody priveľmi nepristane. Je to skôr ohrievač, takže omáčku môžete pokojne ohriať aj na rošte pod vekom a bude to rýchlejšie.

Dobrou správou však je, že si môžete pridať otočný rošt. Grilované kurča alebo krkovička v celku na ňom vyjavia svoje jemné chute. A ak si zmajstrujete drevený valček, podarí sa vám aj skalický trdelník.

Povoz s odkladacím priestorom

Až pri posedeniach na terase prídete na to, že podstavec grilu nie je iba povozom pre jeho presúvanie a vydvihnutie roštu do pohodlnej, pracovnej výšky. Spodná polica je úplne voľná pre odkladanie nepotrebných nádob a surovín.

Vrchná polica je použiteľná podmienečne na veci, ktorým neprekáža žiara rozohriateho grilu. Je fajn, ak to skombinujete s dvojicou bočných stolíkov tak, aby vám priestor na jedenie a oddych zostal prázdny.

Úložná plocha je priestranná a celé to dopĺňa dvojica postranných držiakov na grilovacie náradie. Je to sústava trojíc hákov, na ktoré zavesíte grilovacie príslušenstvo.

Radosť z každého posedenia

Deň po dni sa pomaly presviedčame o tom, akú voľnú podobu majú posedenia pri grile. Už to nie sú iba grilovačky, na ktoré sa musíte pripraviť s kopou surovín pre tepelnú úpravu. Ak si chcete dať na raňajky wrap, nahrejete ho pred plnením na rošte práve tak, ako v kuchyni na panvičke.

Rovnaké je to s ohrievaním jedál, zapekaním sendvičov a hoci aj varení guláša, ktorého v liatinovom woku pripravíte štyri mimoriadne výdatné porcie. Razom, akoby ste mali gril, rúru na pečenie, panvičku a sporák na dosah ruky – hoci aj na tie najmenšie výkony.

Znamená to, že na terasu budete usadať ešte častejšie ako doposiaľ. Chce to len riadny pletený kôš na prenášanie, aby ste mali situáciu pod kontrolou.

Weber Genesis II S-310 GBS (1099€) je výkonný, rodinný gril na plyn, od ktorého môžete očakávať viac ako desaťročnú misiu na vašej terase. Výrobca použil prémiové materiály a robustnú konštrukciu na to, aby zabezpečil jeho dlhovekosť i pri menej intenzívnej údržbe. Páči sa nám dokonalý rozklad tepla, jemná regulácia výkonu, ako aj objemný priestor ohraničený hlbokou hliníkovou vaňou a vysokým vekom. Pridajte k tomu osvedčený GBS systém a liatinové rošty potiahnuté smaltom – razom viete že za svoje peniaze dostanete to čo si zaslúžite. A možno aj čosi naviac. Ide o gril, ktorý výrazne predbehol svojich rivalov z hrdzavejúcich plechov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár