Odpadkový kôš v kuchyni: Aký typ je najlepší a ako sa oň starať?

Leto nám klope na dvere a určite sa ani tento rok nevyhneme poriadnym horúčavám. Tie ovplyvňujú nielen naše zdravie, módu, ale aj starostlivosť o domácnosť. Počas horúcich dní podliehajú rýchlejšej skaze aj potraviny a nápoje. Nespotrebované zvyšky jedál potom bezhlavo hádžeme do odpadkových košov. Aj o tie sa treba starať, aby sa našou domácnosťou nešíril nepríjemný zápach.

Dnes existuje celá škála doplnkov do domácnosti, ktoré eliminujú nežiaduci zápach či už v kúpeľni, na záchode, alebo aj v kuchyni. Je lepšie tomuto problém predísť, ako ho zastierať vonnými senzáciami. Rozhodne ani vašim návštevám nebude príjemné, keď sa prejdú vašou kuchyňou a zacítia odpadkový kôš. To, že večer vynesiete odpadky, ešte neznamená, že zápach eliminujete. Mikroorganizmy sú silnejšie a budú sa držať aj na tom najmenšom “záhybe“ vo vašom odpadkovom koši.

Preto sa odporúča čistiť ho po každom vynesení odpadkov vhodnou saponátovou vodou. Niektoré gazdinky si pomáhajú vodou zmiešanou s jedlou sódou, alebo ju jednoducho rozsypú v tenkej vrstve na dno odpadkového koša. Zabránia tak množeniu baktérií a nepríjemnému pachu. Dnes si naozaj môžete zakúpiť už aj vonné doplnky do odpadkových košov. Dávajú sa väčšinou pod veko, avšak aj tie treba pravidelne vymieňať.

Moderné gazdinky uprednostňujú v kuchyni praktickejšie a využiteľnejšie doplnky

V kurze sú napríklad vstavané odpadkové koše. Najmenej sa zápach z koša šíri, ak je dostatočne zatvorený.

Tento model odpadkových košov to najviac garantuje. Bývajú najčastejšie vo voľnom uzatvorenom boxe/skrinke, takže veko k nim nie je potrebné. Treba dôsledne prihliadať aj na rozmery skrinky, do ktorej ich chceme umiestniť. Väčšinou majú aj vyberateľné dno pre lepšiu manipuláciu a čistenie.

Vhodné sú napríklad aj odpadkové koše pripevnené na dvierkach. Po ich otvorení sa kôš vysunie a otvorí sa aj veko. Veľmi praktický je aj vstavaný odpadkový kôš s vysúvacím mechanizmom po našliapnutí pedálu. Ten sa zväčša montuje pod dvierka kuchynskej linky. Toľko inovácií pre lepšiu vôňu v kuchyni!

Foto: pixabay.com