Rodičia nehádajte sa! Bábätká vás počúvajú aj v spánku

dieťa spí
Rodičia nehádajte sa! Bábätká vás počúvajú aj v spánku GettyImages

Podľa vedcov je nesprávne nazdávať sa, že bábätká si hádky nevšímajú.

Bábätká, ktorých rodičia sa hádajú, citlivejšie vnímajú stres. Ukázal to nový výskum amerických vedcov z Oregonskej univerzity. Podľa nich mozgy malých detí reagujú na nahnevaný tón hlasu dokonca aj vtedy, keď spia. V ranom veku sú totiž mimoriadne vnímavé, aby sa vyvinuli správne reakcie na podnety z okolia.

Preto je podľa vedcov nesprávne nazdávať sa, že bábätká si hádky nevšímajú. V skutočnosti môžu ovplyvniť to, ako sa vyrovnávajú s emóciami a stresom.

Vedci porovnali MRI snímky mozgov dvadsiatich bábätiek. Kým spali v prístroji na zobrazovanie magnetickou rezonanciou, púšťali im vety hovorené veľmi nahnevaným, stredne nahnevaným, veselým a neutrálnym tónom. „Aj počas spánku sme u detí pozorovali zreteľné schémy mozgovej aktivity, ktoré záviseli od toho, ako emocionálne zafarbený tón hlasu sme im pustili,“ uviedla výskumníčka Alice Graham.

Podľa jej slov bolo cieľom zistiť, či stres na samom počiatku života, ktorým sú zväčša hádky rodičov, ovplyvňuje fungovanie mozgu. Ukázalo sa, že práve u bábätiek z konfliktných rodín oblasti mozgu, ktoré regulujú emócie, výraznejšie reagovali na veľmi nahnevaný tón hlasu. Podobné výsledky mal v minulosti aj výskum na mláďatách zvierat.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom