Záclony, závesy a garniže

Garniže na záclony a závesy. Podľa čoho ich vyberať?

Redakcia - 31. mája 2019 - 10154. zobrazení

Výroba bytového príslušenstva v súčasnosti napreduje vo všetkých oblastiach. Výnimkou nie sú ani garniže, ktoré vďaka dôrazu výrobcov na ich dizajn už nemusíte ukrývať za záclonou. Mnohé z nich si totižto vydobyli rovnocenné postavenie medzi najrôznejšími interiérovými doplnkami.

Čím lepšia ponuka, tým väčší výber. S väčším výberom však rastie aj zodpovednosť za to, aké garniže si kúpite. Na trhu je momentálne viacero druhov z rôznych materiálov, čo by vás malo nútiť pristúpiť k výberu maximálne obozretne. Len ak prispôsobíte zvolený model zariadeniu danej miestnosti, bude môcť spĺňať nielen praktickú, ale aj estetickú funkciu.

Koľajnicové garniže a vešanie záclon

Aké garniže sa v súčasnosti kupujú najviac?

Trendy v predaji garníž sa menia súčasne s príchodom nových kolekcií záclon a závesov. Aj preto v posledných rokoch stúpa dopyt najmä po tzv. jednoradových tyčiach. Hlavný dôvod spočíva v postupnom ústupe závesov do úzadia. Nakoľko samotné záclony zvyknú byť celkom ľahké, postačia vám aj ľahšie garniže s nižšou nosnosťou. V prípade, že si neviete predstaviť danú miestnosť bez závesov, vsádzajte na dvojradové produkty.

Náš TIP na obľúbené dvojtyčové garniže

Strieborná

Antik

Bielo-zlatá

Dvojtyčové garniže - Strieborná
Hodnotenie

Cena: od 22.90 €

Dvojtyčové garniže - Antik
Hodnotenie

Cena: od 14.50 €

Dvojtyčové garniže - Bielo-zlatá
Hodnotenie

Cena: od 12.60 €

S drážkou alebo bez, na stenu alebo strop?

Kritérií, podľa ktorých garniže vyberať, je, samozrejme, viacero. Smerodajným je samotný tvar, ktorý je vo väčšine prípadov guľatý alebo hranatý. V oboch prípadoch sa núka možnosť kúpy modelov s drážkou aj bez nej. Od toho, či ju garniže budú mať, nie je závislý iba dizajn celého závesného systému, ale aj jednoduchosť, resp. náročnosť vešania záclon a závesov. Tú už menej určuje spôsob uchytenia garniží, ktoré sa dajú pripevniť na strop alebo bočné steny.  

Koľajnicová garniža

Nezabudnite na výber toho správneho materiálu…

Konkrétny typ garniže neurčuje jej kvalitu až tak, ako to dokáže samotný materiál. Aj tu sa na trh dostávajú rôzne novinky, ktoré by ste ešte pred pár rokmi v interiéroch nenašli. Drevené tyče guľatého tvaru sa síce predávajú stále, no v pomerne dosť vynovených prevedeniach. Na scénu totiž prišli kovové garniže, ktoré im bez problémov konkurujú aj vzhľadom, aj kvalitou.

Montovanie garniže

Náš TIP na kvalitné jednotyčové garniže

Antik

Kovová

Satyna

Jednotyčová garniža - Antik
Hodnotenie

Cena: od 21.70 €

Jednotyčové garniže - Kovová
Hodnotenie

Cena: od 17.10 €

Jednotyčové garniže - Satyna
Hodnotenie

Cena: od 10.00 €

5 osvedčených rád, ako si vyberať garniže:

  • Prispôsobte materiál záclonámMateriál záclon zohráva pri nákupe garniží dôležitejšiu funkciu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Každá textília môže mať inú hrúbku a len málokedy rovnaký tvar, čo vás stavia pred úlohu nájsť to správne spojenie medzi garnižami a záclonami.
  • Zlaďte ich s okolitým priestoromPri výbere zamieša kartami aj ohľad na zariadenie izby, do ktorej sú garniže kupované. Aby priestor celkovo ladil a nepôsobil rušivo, čaká vás voľba produktu, ktorý je schopný ideálne zapadnúť a zároveň na svojom poli pôsobenia mierne vyniknúť.
  • Dodržiavajte odporúčané rozmeryBez správnej dĺžky nebude z vešania záclon a závesov nič, ani keby boli tie najkrajšie a najluxusnejšie. Predajcovia odporúčajú zopár čísel, ktorými sa oplatí riadiť. Napr. pri 160 cm okne by garniže na záclonu mali dosahovať 200 až 210 cm, pri závesoch určených pre rovnako dlhé okno môžu mať o približne 20 cm viac.
  • Sledujte hmotnosť záclon a závesovZáclonu udržia garniže zo všetkých materiálov, no pri závesoch je to o niečo horšie. Kolekcie z ťažších textílií ako sú velúr či gabardén, vyžadujú skôr kovové tyče, najlepšie tie s drážkou. Pri voľbe niektorého z dvojradových typov hravo zvládnu uniesť váhu závesov aj záclon súčasne.
  • Nezabudnite na pekné príslušenstvoNielen samotná tyč robí garniže krásnymi. Nemalý podiel na tom má aj doplnkové príslušenstvo. Reč je o krúžkoch, držiakoch na uchytenie aj koncovkách na oboch krajoch tyče. Každý z týchto doplnkov sa zahráva s optikou závesného systému a ovplyvňuje tak výsledný dojem z dizajnu celej miestnosti.
Garniža so závesom

Garniže ako bytový doplnok sú neoddeliteľnou súčasťou interiérového dizajnu. Ich praktická funkcia je jasná. Bez nich by neboli žiadne záclony ani závesy. Výber správnych modelov sa však postará aj o vylepšenie vzhľadu daného interiéru, čo povyšuje tohto pomocníka na nielen praktický, ale aj estetický doplnok.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články