9 jedinečných pamiatok na Záhorí, ktoré sa v tomto regióne oplatí vidieť

Na Záhorí sa nachádza viacero jedinečných pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť a navštíviť.

Pamiatky na Záhorí


Pri štúrovaní po Záhorí som sa dozvedel aj to, že pre tento región je typický tradičný skalický trdelník a rovnako tak aj víno Skalický Rubín. Ja som však aj tentokrát ostal verný pamiatkam a stihol som ich vidieť celkom dosť.

Rotunda sv. Juraja v Skalici

Rotunda svätého Juraja v Skalici je najstaršou historicko-architektonickou pamiatkou a zároveň aj najväčším symbolom mesta. V rotunde sa nachádzajú vzácne nástenné maľby, ktoré pochádzajú z konca 15. storočia a sú na nich vyobrazené dva výjavy z legendy o svätom Jurajovi bojujúcom s drakom.

Rotundu si môžeš pozrieť v rámci prehliadok, ktoré mesto Skalica organizuje. Bližšie infošky sa dozvieš na tomto odkaze.

Pamiatky na Záhorí - Rotunda sv. Juraja v Skalici
Postavená bola pravdepodobne už v období 11. storočia.
Pamiatky na Záhorí - Rotunda sv. Juraja v Skalici
Interiér rotundy

Holíčsky zámok

Asi tou najväčšou architektonickou dominantou mesta Holíč je krásny barokovo-klasicistický zámok, ktorý vznikol zo strážneho hradu. Zámok patril do roku 1918 cisárskemu rodu Habsburgovcov, ktorí ho využívali ako svoje letné sídlo. V súčasnosti tam sídli Mestské múzeum Holíč. Múzeum ponúka v jeho priestoroch kolekciu holíčskej keramiky, expozíciu dobových remesiel a cechov, obrazy či trojrozmerné modely historického Holíča. Viac zaujímavostí o zámku a aj to, kedy je sprístupnený verejnosti nájdeš na tomto odkaze.

Pamiatky na Záhorí - Holíčsky zámok
Holíčsky zámok
Pamiatky na Záhorí - Holíčsky zámok
Interiér zámku

Zámok prechádza posledné roky rekonštrukciou a postupne sa opravuje. Ja sa však musím priznať, že mne sa veľmi páčil aj v stave, v ktorom som ho videl. Presne takéto miesta ma bavia a vedel by som sa tam motať aj celý deň.

Pamiatky na Záhorí - Holíčsky zámok
Kaplnka na zámku

Pamiatky na Záhorí - Holíčsky zámok

Kostol v Skalici

V strede unikátneho trojuholníkového historického námestia v Skalici sa nachádza aj Kostol sv. Michala Archanjela. Kostol bol postavený v priebehu 14. storočia a je najstarším zo všetkých 15 skalických kostolov. Vedel/a si, že v tomto meste nájdeš až tak veľa sakrálnych pamiatok?

Do kostola môžeš nakuknúť cez dvere a ak by si chcel/a vidieť mesto aj z veže kostola a nebude ti pri tom vadiť zdolať 132 schodov, tak sa vieš v rámci prehliadky mesta dostať aj tam. Mne síce počko veľmi nevyšlo, ale aj tak stál výhľad za to.

Pamiatky na Záhorí - Kostol v Skalici
Na námestí
Pamiatky na Záhorí - Kostol v Skalici
Výhľad z veže kostola

Kostol svätej Margity Antiochijskej pri Kopčanoch

Za obcou Kopčany sa nachádza Kostol svätej Margity Antiochijskej, ktorý patrí medzi tie najstaršie zachované kostolíky nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Postavený bol zrejme ešte vo veľkomoravskom období, niekedy koncom 9. alebo začiatkom 10. storočia.

Dostať sa k nemu vieš v poho pešo priamo z centra dediny, ale sa môžeš odviezť autom a odparkovať na konci cesty za dedinou, potom stačí prejsť už len pár metrov pešo a si na mieste. Miesto, kde sa kostolík nachádza, má podľa mňa jedinečnú atmošku a vedel by som tam stráviť hodiny.

Ak budeš chcieť vidieť kostolík aj zvnútra, tak je to možné s vopred ohláseným vstupom – kontakt p. Pecinová – +421 908 550 291. Počas prehliadky uvidíš nielen interiér kostolíka, ale aj neďaleký Cisársky a kráľovský žrebčín Kopčany. Prehliadka týchto miest je bezplatná, za čo palec hore.

Pamiatky na Záhorí - Kostol v Kopčanoch
Milujem toto miesto.
Pamiatky na Záhorí - Kostol v Kopčanoch
Interiér kostolíka

Škodáčkov mlyn

Škodáčkov mlyn sa nachádza v Čáčove, v jednej z mestských častí Senice. V minulosti bolo na tomto mieste viacero mlynov, no zachoval sa len tento. Súčasný majiteľ sa spolu s dobrovoľníkmi rozhodli, že túto unikátnu pamiatku zachránia.

Pamiatky na Záhorí - Škodáčkov mlyn

Pamiatky na Záhorí - Škodáčkov mlyn

V priestoroch mlyna môžeš vidieť pôvodné strojové vybavenie, ktoré je ešte stále funkčné. Rovnako sú súčasťou mlyna výstavné expozície História Čáčova, Mlyny a mlynárske remeslo na území dnešnej Senice. Keďže mlyn nemá stále otváracie hodiny, je potrebné dopredu sa nahlásiť. Viac infošiek nájdeš na tomto odkaze.

Pamiatky na Záhorí - Škodáčkov mlyn

Pamiatky na Záhorí - Škodáčkov mlyn

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach je jednou z najvýznamnejších bazilík na Slovensku. Počas roka sa v bazilike konajú rôzne tematické púte, a tak toto miesto navštívi každoročne niekoľko desiatok tisíc pútnikov. 

Interiér baziliky je krásne vyzdobený, nachádza sa tam viacero zaujímavých umeleckých diel či bočných oltárov. Jedným z unikátov baziliky je aj organ, ktorý je tým najväčším organom v sakrálnej stavbe na Slovensku. V bazilike je možná aj prehliadka, bližšie infošky nájdeš na tomto odkaze.

Pamiatky na Záhorí - Bazilika v Šaštíne
Bazilika bola postavená v priebehu 18. storočia.
Pamiatky na Záhorí - Bazilika v Šaštíne
Interiér baziliky
Pamiatky na Záhorí - Bazilika v Šaštíne
Miesto pri bazilike, kde sa nachádza Trojhranná kaplnka, je miestom prvého zázraku, ktorý vykonala Sedembolestná Panna Mária.
Pamiatky na Záhorí - Bazilika v Šaštíne
Súčasťou prehliadky je aj expozícia, kde môžeš vidieť fotky z návštevy pápeža Jána Pavla II. či krásnu Knihu zázrakov.

Synagóga v Malackách

Keď sa povedia Malacky, tak mi vždy ako prvé napadne pesnička Išiel Macek do Malacek. Máš to aj ty tak? V centre mesta sa nachádza aj budova synagógy, ktorá zaujme na prvý pohľad. Bola prvou stavbou v maurskom slohu u nás a miestni o nej často hovoria ako o unikáte. V súčasnosti sa využíva na kultúrno-vzdelávacie účely. Prečítaj si článok, v ktorom som dal dokopy ďalšie unikáty na Záhorí.

Pamiatky na Záhorí - Synagóga v Malackách
Postavená bola v roku 1900.
Pamiatky na Záhorí - Krypty v Malackách
Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Malackách je zaujímavý aj rozsiahlymi podzemnými kryptami.

Plavecký hrad  

Plavecký hrad je najznámejším a najnavštevovanejším turistickým hradom spomedzi malokarpatských hradov. V súčasnosti je hrad už zrúcaninou, ale stále ponúka krásne výhľady na okolie. Dostať sa k Plaveckému hradu nie je až tak náročné, ako som možno čakal. Z centra obce Plavecké Podhradie sa riaď modrou značkou. Zrúcanina je voľne prístupná, ako aj všetky ostatné zrúcaniny hradov (Branč, Pajštún, Korlátko) v tomto regióne.

Pamiatky na Záhorí - Plavecký hrad

Pamiatky na Záhorí - Plavecký hrad

Pálfiovský kaštieľ v Malackách

Zámocký park v Malackách ma úplne dostal, je naozaj veľký a ako stvorený na prechádzku a také malé vyvenčenie sa. Nájdeš tam aj fontánu či priestor na cvičenie a v neposlednom rade aj Pálfiovský kaštieľ. Kaštieľ prechádza posledné roky rekonštrukciou, a postupne sa obnovujú jednotlivé jeho súčasti. Bližšie infošky o kaštieli a o otváracích hodinách nájdeš na tomto odkaze.

Pamiatky na Záhorí - Pálfiovský kaštieľ v Malackách
Kaštieľ bol postavený v 17. storočí.
Pamiatky na Záhorí - Pálfiovský kaštieľ v Malackách
V kaštieli

Tipy na ubytko na Záhorí

Ak budeš hľadať ubytko v regióne, tak sa môžeš mrknúť na hotely a ubytovacie zariadenia na Záhorí.

Hotel Malvázia Prievaly
Mňamka

Záhorie ponúka ešte oveľa viac zaujímavých a jedinečných pamiatok. Viac tipov nájdeš na webe OOCR Región Záhorie.


„Financované Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Záhorie z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.“

Komentáre

  1. Post
    Author
    Nie je túra bez Štúra

    Pravoslávny kostol som si bol omrknúť, ale tú šikmú kaplnku nie, tak dikičko za tip. 🙂 A aj člnkovanie v zámockej priekope musel byť mega zážitok. 🙂

  2. Marta

    V žrebčíne v Kopčanoch som bola dvakrát na letnom konskom tábore, bolo to úplne super (hoci toľko pavúkov pohromade, koľko sme mali v izbách, som predtým ani potom nevidela). Šli sme sa prejsť aj k Margite a k zámku v Holíči, kde som sa pridala k tým, čo sa šli člnkovať do zámockej priekopy 😀 Takže na prehliadku zámku ešte príde. Inak pred Holíčom smerom od Kopčian je v poli malá kaplička, ktorá je mierne vychýlená – v rodine už ju nenazveme inak ako šikmá kaplnka v Holíči 🙂 A ešte je zaujímavý aj pravoslávny kostol na kopci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.