SME

Novoročná Bosna a Hercegovina (Cestopis)

Záhadná krajina, ktorá je plná prírodných, kultúrnych a historických krás.

MostarMostar (Zdroj: Karin Chrvalová)

Jeden z dvoch víťazných cestopisov v súťaži pre vysokoškolákov, ktorú zorganizoval portál dovolenka.sme.sk. Cestopisy zverejňujeme v pôvodnej podobe, s drobnými korektúrami.

S nápadom osláviť Nový rok v Bosne a Hercegovine prišla pôvodne naša kamarátka, no ja a sestra sme sa k tomuto dobrodružstvu s nadšením pridali, keďže zbožňujeme cestovanie. O Bosne sme vedeli možno akurát to, že patrí k bývalým krajinám Juhoslávie, miešajú sa v nej tri náboženstvá a existuje tam riziko objavenia ešte aktívnych náloží mín. V skutočnosti je však táto záhadná krajina plná prírodných, kultúrnych a historických krás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V piatok, 28. decembra sme vyštartovali z Bratislavy na dvoch autách a vydali sa naprieč dvomi krajinami až do Bosny. Spolu s priateľmi sme mali o zábavu postarané už od začiatku, hlavne keď sa priateľke pokazilo auto na hranici s Chorvátskom a okamžite sa stala hviezdou pre prítomných hraničných policajtov.

Na pohľad vyzerá Bosna a Hercegovina chudobne, o čom svedčí veľké množstvo roztrúsených nedostavaných stavieb a všade prítomných túlavých psov. Ibaže človek sa nesmie nechať odradiť, pretože by sa pripravil o úžasný zážitok zo spoznávania tejto krajiny.

Tuzla

Okolo jednej sme dorazili do Tuzly, ktorá leží na sever od hlavného mesta Sarajeva. Ak mám byť úprimná, Tuzla vyzerá ako nejaké staré sídlisko v Košiciach, či v Petržalke.

Našťastie, historické centrum nesklamalo. Zamenili sme si eurá za miestnu menu – konvertibilné marky. Netreba si zamieňať veľa, pretože spätný výmenný kurz je veľmi nevýhodný a mnohokrát dokážete zaplatiť aj eurami. Prešli sme sa po parku, kde sme si urobili skupinovú fotku s kráľom Tvrtkom a zbehli na nákupy do potravín. Ó áno, Bosna je veľmi lacná, takže sa tam rozhodne oplatí nakupovať sladkosti.

Sarajevo I

Hoci podľa Google Maps by cesta z Tuzly do Sarajeva mala trvať necelé dve a pol hodiny (ak zvolíte trasu cez mestečko Olovo), kvôli zápcham nám to trvalo až príliš dlho. Nemohli sme si však nevšimnúť, že v Bosne natrafíte na čerpacie stanice takmer na každom rohu.

Hlavné mesto patrí s rozlohou takmer 142 km2 k menším hlavným mestám, no to neznamená, že sa tam nedokážete stratiť. Nájsť ubytovanie bolo pre nás celkom problémom aj kvôli chaotickej doprave. Ak niekedy pôjdete do Bosny, treba si na toto dávať pozor. Ľudia tu skutočne jazdia ako sa im zapáči – ich šoférovanie mi prišlo horšie ako šoférovanie Tunisanov. V zásade tu treba trúbiť na tých, čo jazdia podľa predpisov.

Napokon sme náš štvorizbový apartmán našli a privítal nás majiteľ Admir, veľmi sympatický mladý muž. Apartmán ma veľmi milo prekvapil, okrem troch izieb sme mali k dispozícii aj priestrannú obývačku spojenú s kuchyňou, no a do kúpeľne som sa zamilovala hádam ešte skôr, ako som ju vôbec videla.

Na druhý deň sme sa so skvelou náladou vydali obdivovať krásy Sarajeva. Musím priznať, že mesto bolo nádherné. Miešajú sa v ňom kostoly spolu s mešitami (z ktorých môžete niektoré aj navštíviť) a minaretmi, odkiaľ, ako v býva zvykom, päťkrát za deň zvoláva muzeín k modlitbe.

Najlepšie však na Sarajeve je, že z každého rohu na vás dýcha história. Pri prechádzke po meste natrafíte na Červené ruže Sarajeva, ktoré uvidíte nielen na chodníku, ale i na budovách. Tieto označujú miesta, kde dopadli šrapnely počas útokov na Sarajevo v rokoch 1992 – 1995.

V meste sa okrem nich nachádzajú aj iné monumenty, pripomínajúce túto, ale aj iné udalosti z histórie, okrem iných aj Večný plameň, venovaný obetiam 2. svetovej vojny.

Staré mesto je fascinujúce svojim zjavom a schopnosťou uspokojiť nákupné aj gurmánske chúťky. My sme sa predovšetkým zamerali na nákup suvenírov, no nezabudli sme občas do niečoho „zobnúť“. Na každom rohu nás vítali priateľskí obchodníci, ktorí však nie sú takí neodbytní ako v niektorých moslimských krajinách. A hoci dokopy ovládame asi osem jazykov, domáci aj tak komunikujú po svojom.

Najviac som však ocenila návštevu dvoch múzeí, ktoré približovali vojnu v Bosne. Prvým bolo War Childhood Museum, kde sa nachádzalo množstvo predmetov, ktoré si ľudia z čias vojny zachovali dodnes. Ku každému je pripojený príbeh a človek sa dokáže ľahšie vžiť do kože ľudí, čo vojnu zažili. Vstup pre študentov stojí 8 konvertibilných mariek, teda asi 4 € na osobu.

Po ňom sme sa presunuli do Múzea zločinov proti ľudskosti a genocídy (Museum of Crimes Against Humanity and Genocide), ktoré zobrazuje hrôzy vojny pomocou fotografií, výpovedí obetí, videí, rôznych predmetov, ale aj replík koncentračných táborov. Po celom dni sme boli unavení a ja osobne som už nezvládala čítať dlhé príbehy, no ak múzeum navštívite, dokážete tam stráviť aj dve hodiny, kým prejdete všetky miestnosti. Vstupné na osobu je 5 KM = 2,50 €.

Poslednú zastávku sme si urobili v kaviarni Tito, ktorá je ladená do komunistického štýlu a zo stien sa na vás díva diktátor Josip Broz Tito (doteraz ľutujeme, že sme si nekúpili šálku s jeho vyobrazením, ktorá je dostupná takmer v každom obchode so suvenírmi). Keďže vonku bolo chladno, s kamarátkami sme sa zohriali pri horúcej čokoláde s úplne božskou šľahačkou a muži zostali verní pivu.

Mostar

Na ceste do Mostaru sa nám naskytol magický pohľad na bosniansku prírodu. Všade okolo nás sa nachádzali hory a cesta sa vinula popri čarokrásnom tyrkysovo modrom jazere Jablaničko. Vďaka riedkemu osídleniu nášmu pohľadu naň takmer nič nebránilo.

Do Mostaru sme dorazili po približne dvoch hodinách. Osobne priznávam, že je to jedno z najkrajších miest, ktoré som doteraz videla. Malé mestečko sa nachádza v údolí medzi dvoma kopcami a je rozdelené na dve časti – moslimskú a kresťanskú – spojené starobylým mostom. Jednou atrakciou je aj muž z neho zoskakujúci, za skok si pýta 50 € a o jeho financovanie sa zväčša starajú nadšení nemeckí dôchodcovia.

Na obed sme sa zastavili v reštaurácii Europa, čo bolo miesto s príjemným posedením a prijateľnými cenami. Dali sme si tradičné čevapčiči so somunom (známy tiež ako arabský chlieb), ajvarom (čo bola pikantná pasta z čili papričiek) a zeleninovou oblohou. K tomu sme si doobjednali ešte baklavu ako dezert a ak máte radi kombináciu orechov a medu, tak vám ju vrelo odporúčam. Za obed pre dve osoby spolu s nápojmi sme zaplatili 12 €.

Sarajevo II

Keďže sme si nestihli pozrieť Sarajevo celé za jeden deň, na Silvestra sme sa vybrali pozrieť si most, kde bol spáchaný atentát na následníka Rakúsko-Uhorského trónu Ferdinanda d’Este. Pôvodný pomník tam už bohužiaľ nenájdete, no pamätná tabuľa tam stále stojí.

Odtiaľ sme sa vydali smerom k Žltej bašte, ktorá sa týči nad mestom. Prechádzali sme okolo rozsiahleho cintorína, kde sa nachádza aj hrobka prvého predsedu Kancelárie prezidenta Bosny a Hercegoviny. Polovici z nás sa úplne hore k bašte nechcelo, no i tak sme mali celé Sarajevo i jeho okolie ako na dlani.

Kým sme sa opäť zoskupili so zvyškom skupiny, strávili sme príjemný čas v kaviarni Kamarija, ktorá ponúka úchvatný výhľad, lahodnú čokoládu a ak máte radi mačky, môžete popri pití kávy jednu rozmaznávať na kolenách.

Na ďalší deň ráno sme Bosnu opustili, no nezabudli sme v ten večer poriadne osláviť Silvestra a sledovať ohňostroj, o ktorý sa niektorí odvážlivci napriek zákazu pokúsili.

Aby som nezabudla, ešte pridám náklady našej cesty:

  • ubytovanie 47,50 €/os.,
  • palivo (LPG) 34,00 €/os.,
  • vreckové 30,00 € (pôvodne zamenené, no dalo sa platiť aj eurami a samozrejme kartou),
  • + náklady na potraviny, keďže sme si varili sami.

Autor: Karin Chrvalová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 329
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 12 357
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 666
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 981
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 613
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 366
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 44 968
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 452
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 329
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 12 226
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 341
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 327
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 626
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 415
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu