Florencia - rodisko renesancie

Súčasná sláva Florencie je hlavne vďaka jej minulosti. Jej historické centrum bolo v roku 1982 zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Budovy sú umeleckými dielami, ktoré sú plné ďalších umeleckých diel, a nádhery mesta sú opečiatkované osobnosťami mužov, ktorí ich stvorili. Géniovia Florencie boli podporovaní mužmi, ktorí sa týčili bohatstvom, a mesto dodnes svedčí o ich vášni pre náboženstvo, pre umenie, pre moc alebo pre peniaze. Medzi najznámejších kultúrnych gigantov mesta patria Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Machiavelli, Galileo a mestskí najznámejší vládcovia, generácie rodiny Medici.

Odhliadnúc od historického centra Florencie sa mesto za posledné storočie rozšírilo, aby sa prispôsobilo vlnám migrácie. Boli vybudované rozsiahle projekty bývania, ako napríklad projekty v Isolotto (1954 - 55). Tieto periférne zóny skutočne vrástli do centra mesta a vytvorili akýsi „otvorený mestský systém“ - a rozsiahlu a úspešnú priemyselnú štvrť - ktorá sa tiahne severozápadne k Prato a juhovýchodne až po Arezzo. Obrovské satelitné mestá, ako napríklad Scandicci, vrástli do centra samotnej Florencie. Florencii sme neodolali a cez CK DAKA sme si ihneď zarezervovali výlet do centra histórie.

Palazzo Vecchio

Je možné cestovanie v čase? V Palazzo Vecchio áno, s cestou späť do histórie na tri éry. Palazzo Vecchio ponúka rímske ruiny, stredovekú pevnosť a úžasné renesančné komory a maľby. Je to miesto, kde sa umenie a história nerozlučne viažu po stáročia.

palazzo vecchio

Palazzo Vecchio je hlavným symbolom občianskej moci Florencie, ktorého pôvodný projekt je pripisovaný Arnolfo di Cambiovi. Stavba na tejto pevnosti začala v roku 1299 nad zrúcaninami zničených veží Uberti Ghibelline, čo je svedectvo o poslednom víťazstve frakcie Guelph.

Súčasný vzhľad Palazzo Vecchio je spôsobený najmä veľkými prácami renovácie a dekorácie interiéru, ktoré boli vykonané okolo roku 1540, keď sa vojvoda Cosimo I de Medici a jeho manželka Eleonora z Toleda rozhodli zmeniť palác na svoje sídlo. Súd Medici bol prevedený do Palazzo Vecchio (z Palazzo Medici-Riccardi), ktorý bol premenený na fascinujúci labyrint inštitucionálnych komôr, apartmánov, terás a nádvorí. Všetky izby (tzv. Quartieri Monumentali) sú nádherne zdobené umelcami ako Michelangelo, Giorgio Vasari a Donatello.

Galéria Uffizi

Galéria Uffizi, taliansky galéria degli Uffizi, múzeum umenia vo Florencii, ktorá má najlepšiu zbierku talianskej renesančnej maľby na svete, najmä florentskej školy. Má tiež starožitnosti, sochárstvo a viac ako 100 000 kresieb a výtlačkov.

galeria uffizi

Galéria Uffizi má rozsiahlu zbierku florentských malieb z neskorej gotiky v období renesancie a manierizmu. Jej diela Sandro Botticelliho sú veľmi výnimočné a Uffizi je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií vo Florencii. Explózia bomby v roku 1993 zabila šesť ľudí a vážne poškodila časti galérie, hoci len málo z jej majstrovských diel bolo poškodených. V dôsledku bombardovania bolo múzeum prestavané a počas nasledujúceho desaťročia sa plánovalo rozšírenie priestoru galérie Uffizi. Projekt Nuovi Uffizi sa začal v roku 2007 s cieľom viac ako zdvojnásobiť veľkosť výstavnej plochy. V roku 2011 boli predstavené nové galérie s holandskými, flámskymi, francúzskymi a španielskymi umelcami a v nasledujúcom roku bola venovaná séria miestností, ktoré zdôrazňujú diela toskánskych umelcov zo 16. storočia.

Katedrála Santa Maria del Fiore

Katedrála Santa Maria del Fiore je monumentálny dóm (Duomo) v gotickom štýle a je to 4. najväčšia katedrála na svete. Jej stavba bola začatá v 13. storočí architektom Arnolfo di Cambio a bola vybudovaná na pôvodnom mieste kostola zvaného Santa Reparata. K úplnému dokončeniu došlo až v 19. storočí.

santa maria del fiore

Katedrála však ukrýva majstrovské diela stredovekého staviteľstva a umenia. Jedným z nich je krypta, v ktorej sú k videniu zvyšky pôvodného kostola Santa Reparata. Tiež vnútorný priestor kupoly mal podľa Bruneleschiho plánov zostať bez maliarskej výzdoby alebo dekorácie. Po jeho smrti však vyzdobili chrám freskovou výzdobou.

Na pravej stene dómu stojí za povšimnutie medailón s poprsím Bruneleschiho, vľavo Danteho portrét od Domenica di Michelino. Dvojplášťová osemboká kupola bola a je doteraz považovaná za zázrak stavebnej techniky. Bola postavená zvonku dovnútra, z tehál kladených vo vzore rybej kosti bez použitia lešenia. Jej rozpätie činí úctyhodných 41,97 metrov.

Bazilika Santa Croce

Vo východnej časti mestského centra Florencie sa nachádza františkánska bazilika Santa Croce. Ide snáď o najpodmanivejší kostol v meste a významnú umeleckú svätyňu. Je majstrovským dielom gotického umenia, jej základy boli postavené v tvare egyptského kríža.

Bazilika Santa Croce (sv. Kríža) je miestom posledného odpočinku celkom 270 významných obyvateľov mesta, medzi ktorými je napríklad Galileo Galilei, Michelangelo či Machiaveli. Kostol bol postavený františkánmi v roku 1294 podľa architektonického návrhu Arnolfo di Cambio. Stavba mala konkurovať materskému kostolu florentských dominikánov Santa Maria Novella, ktorý sa práve budoval na opačnej strane mesta.

santa croce

Výstavba stála veľa peňazí a z veľkej časti tak bola financovaná bohatými florentskými rodinami. Bohatí Florenčania si totiž mysleli, že podporovať františkánov je tým najlepším prejavom ich pokory. Navyše im bolo prisľúbené, že potom budú medzi nimi pochovaní. Bohatí bankári zase v podpore cirkvi videli možnosť, ako zmierniť vinu za svoje úžerníctvo, ktoré bolo vtedy cirkvou považované za hriech.

Vo Florencii je toho rozhodne k zažitiu oveľa viac, či už pri ochutnávkach tradičnej talianskej kuchyne alebo pri nočnom živote v meste. Ak sa chcete na podobný výlet vydať aj vy, tak si určite vyberte z ponuky CK DAKA.